Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Баш сега пишувам од ваква конфиг. и колку да и направам Overclock, се мислам да го качам до кај 500~550MHz

CPU: Intel Pentium II, 450 MHz (4.5 x 100)
MB: Soyo 6BA+ III (2 ISA, 5 PCI, 1 AGP, 4 DIMM)
RAM: 320 MB (SDRAM) ( 256 MB PC133 SDRAM + 64 MB PC100 SDRAM )
GPU: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X (64 MB )
Monitor: ViewSonic E70 [17" CRT]
HDD: Maxtor 2F030J1 (28 GB , IDE)
Mrezna: Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC

Температури:
Матична: ~31 ; СРU: 40~60 степени ; Вентилатор: 5819 RPM

OFF-Topic: исто така и Dual boot: Win98 i WinXP SP2. НЕ Е НАПРАВЕН ФОРМАТ УШТЕ ОД 2000-та година!!! :pos2:

Баш сега пишувам од ваква конфиг. и колку да и направам Overclock, се мислам да го качам до кај 500~550MHz

Температури:

OFF-Topic: исто така и Dual boot: Win98 i WinXP SP2. НЕ Е НАПРАВЕН ФОРМАТ УШТЕ ОД 2000-та година!!! :pos2:
Освен теоретски, и со најдобро можно ладење во комбинација со волтиџ-хакови на матичната... нема шанси да го оверклокуваш ова.

А и зошто би го правел тоа... освен за некаква (перверзна) разонода? :wink:

Освен теоретски, и со најдобро можно ладење во комбинација со волтиџ-хакови на матичната... нема шанси да го оверклокуваш ова.

А и зошто би го правел тоа... освен за некаква (перверзна) разонода? :wink:

Јас мислам на 500Mhz ќе иде без проблеми. А за понатаму... тоа незнам.

Температури:

Вака сега:

Имаш некој ептен крш спачек, на кој максимална брзина му е 10 KM/ч. И то го фризираш моторот (оверклок) и го правиш да оди 11 KM/ч.

Прашањето ми е: Зашто сакаш да направиш оверклок на тоа лајно?

Вака сега:

Имаш некој ептен крш спачек, на кој максимална брзина му е 10 KM/ч. И то го фризираш моторот (оверклок) и го правиш да оди 11 KM/ч.

Прашањето ми е: Зашто сакаш да направиш оверклок на тоа лајно?

И ја тоа се прашувам, поарно чувај го здрав па за некое време кога ќе го нема ич можеби на некој колекционер да го продадеш, вака ако го изгориш што фајде и за која цел плус на старите машини немало баш failsafe за горење ко сега.

И ја тоа се прашувам, поарно чувај го здрав па за некое време кога ќе го нема ич можеби на некој колекционер да го продадеш, вака ако го изгориш што фајде и за која цел плус на старите машини немало баш failsafe за горење ко сега.

Може нема мириснато изгорен процесор па сака да да види како мириса : )))

значи нема да има некоја ОГРОМНА промена во брзината.. А баш ке го чувам за во музеј или за некој колекционер :helou:

ОФФ; не е лајно, си сурфаш, а за игри.. врте го херкулес на low. :tv:

ХАААААААААААААХАХАХА и јас правев OC на P3 успеав стабилен клок да направам од 700 на 800Mhz а предходниот од 900 на 1050Mhz, бог да го прости не помина баш најдобро:kesa:
така да остај го нека живее уште некој век подсеќај се на времињата кога излегоа малце појаки игри од херкулес па пукаше од нервоза што неможеше да ги играш затоа што си имал 1фпс:pos2:

ХАААААААААААААХАХАХА и јас правев OC на P3 успеав стабилен клок да направам од 700 на 800Mhz а предходниот од 900 на 1050Mhz, бог да го прости не помина баш најдобро:kesa:
така да остај го нека живее уште некој век подсеќај се на времињата кога излегоа малце појаки игри од херкулес па пукаше од нервоза што неможеше да ги играш затоа што си имал 1фпс:pos2:

Многу си го кокнал изгледа :pos2::pos2:

Најголем успех до сеа, шо сум правел оверклоп на Pentium 4 Northwood 512 L2 cache(фантазија за 2001) од 1.6ghz го дигнав на 1.8 и работеше како подмачкан. Референтниот кулер од Интел го заменив со BlueOrb од Termaltake (постарите се сеќаваат на тој кулер гарант) кој доаѓаше со термална паста која денес ретко може да се најде. Ќе летнев од радост, па ги збирав сите од школо кај мене дома да се пофалам.

Хммм Нортвуд на 1.6 се креваше до 2.4 ... Беше многу солиден процесор ...
Иначе П 2 на 450 се крева до 700 без проблем ... Зависи само дали плочата ке ти дај достап до мултито или само преку фсб ке клокаш ... И да на тие машини 100 - 200 мегахерци прат голема разлика . А ако на оверклокот уште и клаиш линукс ( PclinuxOS tiny me , DSL , tiny core или слично ) можиш да го користиш уште сигурно сигурно 3 - 4 години за нет и основни Офис апликации .
Јас имам 3 - 4 такви машинки низ дома ... сите работат реално погледнато ниедна не е бавна .
Заправо сите шо ги знам шо имат такви машинки му ги средвам за да можи да се извај уште користење од нив . Заправо најпоке мразам кога такви машини се пикаат по ќошој и се заборава дека постојат , а во нив лежи уште години користење .

Има ли некое фајде да се направи оверклок на 9500гт 1 гб, ке се подобри ли во перформанси, или само ке се затопли?:toe:

^Тешка работа за новиве захтевни игри, ама може да добиеш некој фрејм во помалку захтевните игри и малку постари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom