Over-clocking

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Сликата кажува се, мојот рекорд

Пишете ако сакате детаљи

300mhz FSB????,отвори ги табовите за плочата и меморијата,раскажи....

sandracpum9wn.jpg

Успеав да направам само 2 фотки, после тоа ми се ресетираше машината. Најверојатно е ради чипсетот, го префорсирав. Me мрзеше да правам дополнителни експерименти за повисока фрекфенција.
Во BIOS успеав да го покренам на 3180 (318x10), но се ресетира пред да се појави WINDOWS loading logo-то.

У лименка иам:
ASUS A8N5x nForce4 s939 HT1000, DualDDR, PCIe
Athlon64 3200+(Venice Rev E6) 2.0GHz 128k/512k 90nm SOI
2x512MB DDR 400-2.5-4-4-8-2 Mosel Vitelic 2.7v dual ch
Innovsion Geforce6600 256MB DDR2 (350/800)
Creative Labs Audigy2 6.1
Kobian PTE Mercury TV/FM
Maxtor 160gb 8mb 7200rpm SATA
Maxtor 120gb 8mb 7200rpm IDE
SONY DVD-RW, LG DVD-ROM, SONY CD-RW

Сетирање за @3.0GHz:
CPU:
1.7v(софтверски, преку BIOS 1.55v е максимум)
3000MHz, FSB 300MHz, Multiplier x10

RAM:
Во BIOS 266-2.5-3-3-6-1 dual ch
Mainboard: HT1200 4x300MHz, PCIe asynchronous 100MHz, PCI 33.3MHz asunchronous

Моментално го работам на 2.6GHz(260x10), 1.45v, 333-2.5-3-3-6-1
Стабилено работи и на 2.75, но таму добивам лоши соодноси со мемориите и ми е потребен 1.55v напон, т.е. грее.

Доволно е брз вака

Police, многу слична машина имаш со мојата (само различна матична)и јав ке ја потврдам твојата приказна за брзина ... мојот процесот од првиот ден вози на 3200+ без никаков проблем ...

Иако морам да напоменам дека користам серверско куќиште кои и при максимален напор ја држи машината на скромни 35 степени целзиусови (во лето) или 32 сепени (во зима со 28 степени во собата поради парното) ...

Сепак внимателно кога оверклокирате и обазевно идете во помали чекори ...

Jas mislam deka treba da se podesi i neso hardverski za overklok a ne samo softverski

AleXBOss напиша:
Jas mislam deka treba da se podesi i neso hardverski za overklok a ne samo softverski
Абе супер мислиш...сите подесувања се хардверски, само што конзолите преку кои се подесуваат се софтверски. Исклучок се старите матични кои немаат jumperless settings, па мора на самата плоча ручно да мењаш џампери.

Што плоча

Bidikov напиша:
Police, многу слична машина имаш со мојата (само различна матична)и јав ке ја потврдам твојата приказна за брзина ... мојот процесот од првиот ден вози на 3200+ без никаков проблем ...

Иако морам да напоменам дека користам серверско куќиште кои и при максимален напор ја држи машината на скромни 35 степени целзиусови (во лето) или 32 сепени (во зима со 28 степени во собата поради парното) ...

Сепак внимателно кога оверклокирате и обазевно идете во помали чекори ...

Што матична имаш?
Пиши модел марка и други ствари на неа чипсет и остало?:je:

јас не верувам дека машината му држи 35. Има некој проблем со термалните диоди, или чита друга температура

И мене не ми се верува дека му држи 35 башка оверклокувана.
мене на неоверклокувана и на систем стендбај никакво оптеретување ми е минимум 40 степени, а имам бакарен кулер Џет 7 сириес со регулаторно копче и шит.
Али ај нека се искаже шо плоча и кулер има.

Cooler Master Jet 7+ и јас го имав авионскиот кулер.
Имав и 3 конфигурации АthlonXP со Barton јадро и сите од прилика исто грееја.
Имав 2800+ 2083 МHz, оверклокана на 2500Мhz ми држеше до 58 'C со истиот кулер ко твојот. Ова спакувано во серверско куќиште со 2 додатни вентилатори. Нема шанса таа температура да му ја држи.
Сега иам 90nm со Cool And Quiet технологија и кога работи на напон 1.1v и фрекфенција 800Mhz(40%) имам 36'C

ATITool

Auf_Mauf напиша:
Не сум оверклокувал графичка досега. Имам желба да ја оверклокувам мојата, ама чисто онака, да и ги видам крајните перформанси, не ми е за игрици и слично. Има некој оверклокувано да ми каже како оди постапката?
Имам Ati Radeon 7000 64 MB DDR + TV Out.
Некаде на интернет прочитав дека Ati може да се оверклокува и од контрол панелот на графичката, во Catalyst Control Panel, така нешто.
Освен пасивно ладење, графичкава има и кулер.
За процесор и матична, сум оверклокувал со успех.
Имам целерон 700, го имам дигнато до 872 без проблем и без загревање, со зголемување на FSB. Имам Onboard звучна и не ми работи кога ќе оверклокувам, со 750 работи, над таа вредност веќе не работи.
probaj go ovoj program ATITool ili nekoj drug na www.guru3d.com jas imam geforce 440 mx i ja overklokuvam so powerstrip
ne ocekuvaj mnogu ne se zgolemuvaat mnogu performansite

gOJDO напиша:
Cooler Master Jet 7+ и јас го имав авионскиот кулер.
Имав и 3 конфигурации АthlonXP со Barton јадро и сите од прилика исто грееја.
Имав 2800+ 2083 МHz, оверклокана на 2500Мhz ми држеше до 58 'C со истиот кулер ко твојот. Ова спакувано во серверско куќиште со 2 додатни вентилатори. Нема шанса таа температура да му ја држи.
Сега иам 90nm со Cool And Quiet технологија и кога работи на напон 1.1v и фрекфенција 800Mhz(40%) имам 36'C

човек од каде го набави КУЛЕРОТ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom