Over-clocking

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ај ако може некој да ми подобјасни за овер-клокување на процесорот, како може да се напраи тоа чудо... инаку 366 MHz ми е процесорот, ај да го овер-клокувам на 400 или 450 до колку може? Ајмо хардверска хакерано помагајте. :lol: :lol:

Лесно е

Првин кажи што тип на процесор е тип на плоча.Целероните работат на 66мхз магистрала(старите) додека пентиум 2 на 100мхз магистрала.Значи имаш 66мхз х 5.5 = 366.Пошто множачот(5.5) е заклучен најчесто ти останува да ги зголемиш тие 66мхз ама на старите плочи тешко дека ке качуваш по 1 мхз(пример 67,68,69мхз).Види на плочата кој ти е нареден степен за магистралата(70,75 или шознам) само немој да претераш пошто може да дојде до прегревање и рикнување на процесорот.Иначе смената на магистралата ја вршиш со краткоспојници кои се веке на плочата а комбинациите исто ги имаш на самата плоча :lol:

Процесор Intel Celeron II 366MHz, а матична појма неам, треба да го отворам да видам... :lol: А инаку да не ќе ми треба подобар кулер а? Да не рикне чудово од прегреаност... :lol:

Мислам дека нема да ти треба доколку не претераш. Ако го качиш на 400 нема потреба... за натаму можно е да треба... инаку ќе влезеш во БИОС и ќе бараш таму кај има опција за зголемување на множачот. Со старите плочи неам искуство многу... да кажеше што плоча е ќе се потрудам детално да ти опишам 8)

И не играј, ти треба огромен кулер или евентуално водено ладење инаку ќе направиш скара.

Андроник напиша:
И не играј, ти треба огромен кулер или евентуално водено ладење инаку ќе направиш скара.

E sea i ti ... valjda nema od 366 da go diga na 566 ili 600 ...ili sepak mozebi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ај некој хардвераш нека пушти еден добар пост за оверклок, секогаш ме интересирало тоа.

Што е оверклок?
Дали е добро или лошо? Кои се позитивните страни, кои негативните?

Некои велат дека оверклокот му го скратува животот на процесорот и го претставуваат како „непушач“ кој преминал во „пушачи“ :D
Но кој може да му гарантира на непушачот дека ќе живее подолго од пушачот?

о

north_brigde.gif

Секој произведувач на процесори врши тестирање на процесорот во лабораториски услови.При тестирањето се одредува номиналната брзина на процесорот односно тоа е брзина каде што процесорот ги поминува сите тестови и е температурно стабилен.Доколку падне на тестот процесорот се продава на помала херцажа пример ако е предвиден за 2 гхз и падне на тест го тестираат на 1.7гхз и ако помине го продаваат како таков.Најчесто ради безбедност(прегревање..) процесорите се продаваат со делумно смалена херцажа што гарантира стабилност.Тоа пак од друга страна значи дека ние тој процесор можеме да го "кренеме"
(оверклокуваме) да работи на некоја си максимална брзина со тоа што ке му обезбедиме додатно ладење поради заштита од прегревање кое е најчеста причина за откажување на процесорот.
Брзината на процесорот e одредена со FSB и множачот на процесорот кој најчесто е заклучен и не може да се менува.

Motherboard bus speed CPU Multiplier CPU Speed

133 Mhz x 4.5 = 600 Mhz.
200 Mhz x 10 = 2000 Mhz.

Кај интеловите процесори комуникацијата на процеосорот со Northbridge се одвива 4 канално пример ако брзината на магистралата
е 133мхз 4х133=533(заокружено) значи FSB=533 или пак доколку FSB=800 брзината на магистралата= 800/4=200мхз.Кај амд процесорите ако не се лажам комуникацијата е дво канална.
Значи бидејки повекето процесори денес се clock-locked (со заклучен множач) нас ни останува само да пробаме да ја зголемуваме брзината на магистралата со што се зголемува и самата брзина на процесорот.

200х10=2000мхз
201х10=2010мхз
210х10=2100мхз.....

Треба да се знае дека при зголемување на брзината на cpu магистралата се зголемува и брзината на магистралата на PCI како и на AGP иако во поново време има плочи што го спречуваат тоа или пак го сведуват на минимум
Значи штом се запазат сите услови можеме да почнеме со оверклокување на процесорот со постојано пратење на неговата температура.Ке се инзненадите од бројките што луге ги имаат направено со нивните процесори,нормално со помош на водени ладења и екстра кулери кои мислам беа презентирани на кајганава.

over klokuvanjeto e dosta dobra rabota. ama jas kako sto znam overklokovan procesor moze da izdrzi 2 do 3 meseci zasto toj ne raboti na negovata normalna brzina i zasto se bara maksimumot od nego. ovie procesori sto se od AMD na pr.3200+ tie mozat da se overklokovaat na pr. do 3400. Toj + mu znaci deka moze da se overklokovaat. a intelite si zavisat sami od sebe i zavisi kakva serija si pogodil.

Ако мораш да оверклокуваш ,а тоа е најчесто ради игрици поише се исплати графичката да ја кренеш, од лично искуство многу бољи резултати има него со процесорот.

Не сум оверклокувал графичка досега. Имам желба да ја оверклокувам мојата, ама чисто онака, да и ги видам крајните перформанси, не ми е за игрици и слично. Има некој оверклокувано да ми каже како оди постапката?
Имам Ati Radeon 7000 64 MB DDR + TV Out.
Некаде на интернет прочитав дека Ati може да се оверклокува и од контрол панелот на графичката, во Catalyst Control Panel, така нешто.
Освен пасивно ладење, графичкава има и кулер.
За процесор и матична, сум оверклокувал со успех.
Имам целерон 700, го имам дигнато до 872 без проблем и без загревање, со зголемување на FSB. Имам Onboard звучна и не ми работи кога ќе оверклокувам, со 750 работи, над таа вредност веќе не работи.

Auf_Mauf напиша:
Не сум оверклокувал графичка досега. Имам желба да ја оверклокувам мојата, ама чисто онака, да и ги видам крајните перформанси, не ми е за игрици и слично. Има некој оверклокувано да ми каже како оди постапката?
Имам Ati Radeon 7000 64 MB DDR + TV Out.
Некаде на интернет прочитав дека Ati може да се оверклокува и од контрол панелот на графичката, во Catalyst Control Panel, така нешто.
Освен пасивно ладење, графичкава има и кулер.
За процесор и матична, сум оверклокувал со успех.
Имам целерон 700, го имам дигнато до 872 без проблем и без загревање, со зголемување на FSB. Имам Onboard звучна и не ми работи кога ќе оверклокувам, со 750 работи, над таа вредност веќе не работи.
Баш за АТИ не знам.

oxygenne не се лажеш за АМД дека е 2.
Јас имам АМД со Бартон јадро и е закон.
АМД 2500+ и го оверклокирам до 3200+
со оверклокиранјето на тест на меморијата на читање пишување и на каснење со еверест програмот,
од 32 место на 2500+ на читање на меморијата се искашувам за 11 места погоре на листата од конфигурации и доаѓам на 21 место на 3200+ (оверклокиран).
За пишување од 24 на 21
и каснење на меморија од 28 на 21.
Со оверклокирањето од работен такт 166 оди на 200, се подразбира имам добар кулер целосно бакарен и тн.

Но и во нормална фрекфенција ми работи доволно брзо и за работа и за игри.

Конфигурација
АМД 2500+ бартон
Абит плоча АН7 дуал ДДР со Нфорс 2
1 ГБ РАМ (2х512 МБ)
ВГА АТИ радеон 9600 про 128 МБ
Сата 120 ГБ хард диск

И то!!! Работи лудо процесорот и графичката заедно со плочата се екстра.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom