Отворено првото кафуле за жени во Камењане

• Креатор на темата Креатор на темата Шота Буби
  • Време на започнување Време на започнување
Во Велика Британија истиот наслов е често "неформален" но "политички коректен" назив за геј-онли место :D (just wanted to give you some heads up!)
хахахахах, е па сум го грешел тогаш. јас сум мислел на машки кафич, безразлика на сеџ ориентацијата. ...................хммммммммммммм, ме замисли, какосега да гонаречам тој клуб? ................ черчил? или тачерка? ама она не пушеше џулиети :(

хахахахах, е па сум го грешел тогаш. јас сум мислел на машки кафич, безразлика на сеџ ориентацијата. ...................хммммммммммммм, ме замисли, какосега да гонаречам тој клуб? ................ черчил? или тачерка? ама она не пушеше џулиети :(

Малку шала, relax :P, не сме Велика Британија ние, може да имаме џентлменски клуб, ваљда ако и жениве из тетовског можат, зш да не? :D

Малку шала, relax :P, не сме Велика Британија ние, може да имаме џентлменски клуб, ваљда ако и жениве из тетовског можат, зш да не? :D
знам дека се шегуваш, али кога веќе спомна за мојата неинформираност, морав да се корегирам.
ќе ми бидеш локал менаџер? леле колку јако/важно звучи ова менаџер ;)
него да се вратам на темата, колки ли се само идиоти, па уште и со поддршка на усаид да отворат ваков сегрегациски кафич. па и се фалат на вести ко божем му ги почешале јајцата на господ. срамота е

Ова е еден вид на позитивна дискриминација, афирмативна активност за отстранување на дисбалансот на дискриминираните групи.
Свесни сте сите дека постои негативна конотација за присуство на жените во локалите за собирање во руралните места, тоа не е само кај Албанците, и во помалите македонските села постои иста таква поделба. Ако замижеме пред тоа, нема да исчезне.

На овој начин само ќе се овозможи да се развие култура на раздвижување и посета на јавни локали и од женската популација. За во иднина со подобрување на положбата на жената да се отворат можности за заедничко присуство и на жените во чајџилниците и кафулињата.

Впрочем самите угостители треба да работат за да направат пријателска атмосфера за жените во нивните локали, со сегашниот менталитет тие губат половина од популацијата како нивни потенцијални клиенти.

Ќе пробам да влезам таму, ќе ме одбијат и ќе ги тужам за полова дискриминација, ќе добијам на суд = профит (y)

Основале клуб на мажомразачи, па демек сега отвориле кафеана за жени. Сигурно ќе си зборуваат колку се појаки од мажите и ке ги хејтаат мажите....бреее што жени ке беа ова.

Јасно е тоа дека има позитивна дискриминација, ама мажи да оформат официјално кафуле само за мажи, сите знаеме како ќе заврши тоа и колку ќе се збори.

Нусињата ке може групно да се чешкаат уз кафе :drk::pos::pos:

Јасно е тоа дека има позитивна дискриминација, ама мажи да оформат официјално кафуле само за мажи, сите знаеме како ќе заврши тоа и колку ќе се збори.
Затоа што со тој чекор само би ја продлабочиле сегашната ситуација. Од друга страна, овој потег со кафулето за жени, дава друга перспектива на постоечкиот проблем, не е решение, само е потег за „кршење на мразот“, ама е грешка да се гледа и да се споредува како ти што спореди.
И пак ќе повторам, и во целосно македонски рурални подрачја има ист менталитет за присуство на жени во локалните собиралишта, дали биле кафулиња, кафани, кооперации и слично.

Настрана дискриминација, немам проблем со тоа, газдите ако сакаат да исклучат дел или ко во овој случај пола од потенцијалниот маркет е нивнен проблем.... Мене ме иритира овој дел - Првото кафуле за жени се отвори со помош на грант од УСАИД од иницијативите за поддршка на жени претприемачи, вели Мери Џо Волерс, сопруга на амбасадорот на САД во Македонија. Америве и го финансираат бизнисот бе :facepalm:, успеала да лапне пари за кафич од УСАИД а кога некој ќе им пријде со некој асален проект ги одбиваат...

А какви мислиш дека се кафулињата, ноќните барови, чајџилниците во околината на Тетово и Гостивар? Де факто се само за мажи, само што тоа не е официјално.
Уствари не мора до Гостивар да се иде, па и по скопскиве чајџилници само мажи дремат.

Инаку, мислам дека во пракса кафулето нема ни да заживее, ама некој добро ќе се офајди
од тој грант.

А какви мислиш дека се кафулињата, ноќните барови, чајџилниците во околината на Тетово и Гостивар? Де факто се само за мажи, само што тоа не е официјално.
Уствари не мора до Гостивар да се иде, па и по скопскиве чајџилници само мажи дремат.

Не реков дека има, само ти кажувам како ќе реагираат медиумите. Иначе и на Вешта жена веројатно не примаат мажи ама ете... :icon_lol:

Не реков дека има, само ти кажувам како ќе реагираат медиумите. Иначе и на Вешта жена веројатно не примаат мажи ама ете... :icon_lol:

На Вешта жена не примаат и невешти жени така да и ја сум дискриминирана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom