Отворен првиoт исламски веб портал во Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата Van Helsing
  • Време на започнување Време на започнување
Едно прашање на муслиманите. Имам прочитано дека додека Мухамед паѓал во транс и преку него говорел Алах, неговиот внук или така нешто ги запишувал истите зборови и така бил напишан Куранот. Ај ако може некој да објасни.

Едно прашање на муслиманите. Имам прочитано дека додека Мухамед паѓал во транс и преку него говорел Алах, неговиот внук или така нешто ги запишувал истите зборови и така бил напишан Куранот. Ај ако може некој да објасни.

Не, Мухамед кога ги слушал зборовите кој треба да се пишат во Куранот не го слушал Господ, туку Гаврил (Габриел) ги пренесувал тие зборови а овој (Мухамед) само слушал, дури едно време Мухамед прашал што ако ги заборавам сите овие зборови а Архангел му вратил: Ти за тоа не се грижи.
Е сега тие зборови ги запишувале учени лица кои биле следбеници на Мухамед и на Исламската вера, оти Мухамед бил неписмен. А за тоа дека паѓал во транс дури зборувал со Господ не е вистина, кога Мухамед зборувал со Господ никогаш не го видел туку зборувале преку завеса итн итн. Каказиња тропај нешто сега!

Сакам да ги прашам муслиманите, знам вечерта пред празникот(ама ич не ми текнува дали беше Рамазан или Бајрам, знам во декември беше), треба да бидат дома за вечера, некој адет, мислам дека на А почнуваше ама не се сеќавам. Точно е ова или од мој клас се извадија од 6 и 7 час? Ако е точно, нека каже некој како се вика, ќе ми треба.

Сакам да ги прашам муслиманите, знам вечерта пред празникот(ама ич не ми текнува дали беше Рамазан или Бајрам, знам во декември беше), треба да бидат дома за вечера, некој адет, мислам дека на А почнуваше ама не се сеќавам. Точно е ова или од мој клас се извадија од 6 и 7 час? Ако е точно, нека каже некој како се вика, ќе ми треба.

Мислим дека тоа е ноќта кога сите треба да бидат дома зашто Господ одредува кој ќе умре наредна година (=

Па кажете логично објаснување тогаш. :wink:

Епа ајде де тогаш нека објасни Појол детално штом веќе го прочитал куранот

Па кажете логично објаснување тогаш. :wink:
Прашањево не ти го разбирам, не знам за кој празник...навистина не знам, ако според тебе како што викаш празников почнувал со А, тогаш Ашуре ама тоа не е еден ден пред Рамазан...
Што, ова не ти беше логично?
Добро бе, навистина ли мислиш се бериме и чекаме Господ да каже кој ке умре?

Збореа за вечерта, ќе цитирам што рече девојката : "Ама вечер треба да бидеме дома за вечера А.... ни е". Да не е нешто друго, за вечера што треба да сте дома?

Јас не знам зошто не си баниран од темата.

Не е твоја работа тоа.

Инаку 100% сум сигурен дека на тој ден треба да се седи дома зашто Господ прави список кој треба да умре. Не викам дека кој ќе биде надвор автоматски влага во списокот. Инаку Кадр Геџе се вика на Турски.

Нека дојде некој кадарен и нека објасни...

Добро бе, навистина ли мислиш се бериме и чекаме Господ да каже кој ке умре?
Добро бе, навистина ли мислиш дека мислам дека се берете и чекате Господ да каже кој ке умре?

Не е твоја работа тоа.

Инаку 100% сум сигурен дека на тој ден треба да се седи дома зашто Господ прави список кој треба да умре. Не викам дека кој ќе биде надвор автоматски влага во списокот. Инаку Кадр Геџе се вика на Турски.

Овај е ден среде Рамазан, и во овој ден “слегол’’ за првпат Куранот, т.е. првите зборови, кои се, Читај/Учи. И најголем ден во Исламот, ако го постиш овој ден ти се фаќа како да си го постел цел пост, дури и ако со намера не постиш знаејќи дека ако постиш само тој ден, пак ти се фаќа цел пост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom