OSHO

F

Frankie Yale

Гостин
И што имаат врска доказите со рационалноста?
Рационалноста и објективноста имаат секаква врска со доказите. Рационалното и објективното интерпретирање на доказите е тоа што ја придвижува науката. Кога ќе најдеш оправдување за твоето ирационално убедување тогаш ќе можеш најдеш оправдување за секое друго ирационално тврдење, затоа ти веруваш во секоја можна теорија на заговор од онаа за образованието до Филаделфија експериментот и безброј други. Проблемот е тоа што ти го тврдиш е неиздржано и недокажано, затоа постои поделба наука и псевдонаука...

http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience

Pseudoscience is a claim, belief, or practice which is presented as scientific, but which does not adhere to a valid scientific method, lacks supporting evidence or plausibility, cannot be reliably tested, or otherwise lacks scientific status.

Еве прочитај убаво од тетка вики што е псевдонаука и после кажи дали тоа што ти тврдиш НЕ припаѓа во оваа категорија.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.461
vo torbata pseudo mozhesh i vselenata da ja smestish., shtom ispadne neshto neobjasnivo ., vednash e pseudo ili e para:coffee:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Рационалноста и објективноста имаат секаква врска со доказите. Рационалното и објективното интерпретирање на доказите е тоа што ја придвижува науката. Кога ќе најдеш оправдување за твоето ирационално убедување тогаш ќе можеш најдеш оправдување за секое друго ирационално тврдење, затоа ти веруваш во секоја можна теорија на заговор од онаа за образованието до Филаделфија експериментот и безброј други. Проблемот е тоа што ти го тврдиш е неиздржано и недокажано, затоа постои поделба наука и псевдонаука...

http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience

Pseudoscience is a claim, belief, or practice which is presented as scientific, but which does not adhere to a valid scientific method, lacks supporting evidence or plausibility, cannot be reliably tested, or otherwise lacks scientific status.

Еве прочитај убаво од тетка вики што е псевдонаука и после кажи дали тоа што ти тврдиш НЕ припаѓа во оваа категорија.
Aјдееееее сега и објективното го накалеми.
Па баш во "алтернативната наука" важи принципот на непристрасност и објективност.
Ти може да ја крстиш како сакаш и тоа нема врска со реалноста да има.
Не планирам да ти објаснувам што и како, ако сакаш остани си теле цел живот.

F

Frankie Yale

Гостин
Aјдееееее сега и објективното го накалеми.
Па баш во "алтернативната наука" важи принципот на непристрасност и објективност.
Ти може да ја крстиш како сакаш и тоа нема врска со реалноста да има.
Не планирам да ти објаснувам што и како, ако сакаш остани си теле цел живот.
Го имам пишано ова и на друга тема. Ако ти и шутрак сте "освестените" повеќе би сакал да сум теле, или машина.

Но, да се вратиме на темата. Објективност и непристрасност во псевдонаука нема, баш е обратно, ти реков на што се заснова науката, на докази. Кога некој ќе тропне нешто што неможе да се докаже и ќе се обиде да го прикрие со наука, користејќи селективно размислување и игнорирање на доказите кои одат против неговото тврдење (ова ако не е пристрасност тогаш јас погрешно го имам сфатено зборот пристрасно) - тогаш станува збор за псевдонаука или "алтернативна наука" според тебе.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Го имам пишано ова и на друга тема. Ако ти и шутрак сте "освестените" повеќе би сакал да сум теле, или машина.

Но, да се вратиме на темата. Објективност во псевдонаука нема, ти реков на што се заснова науката, на докази. Кога некој ќе тропне нешто што неможе да се докаже и истото ќе се обиде да го прикрие со наука, користејќи селективно резонирање - тогаш станува збор за псевдонаука или "алтернативна наука" според тебе.
Ти веќе си теле, така да нема што да бираш.
До душа можеш да сонуваш дека си вол...во најдобра варијанта.
Да се вратиме натемата, се е тоа докажано што сум го постирал како теории.
Ајде по стоти пат не верглај на празно почни едно по едно.

F

Frankie Yale

Гостин
Ти веќе си теле, така да нема што да бираш.
До душа можеш да сонуваш дека си вол...во најдобра варијанта.
Да се вратиме натемата, се е тоа докажано што сум го постирал како теории.
Ајде по стоти пат не верглај на празно почни едно по едно.
Ех, за момент помислив дека можеби има шанса за сериозна дискусија.

Твоите постирања на одамна побиени теории само го докажуваат тоа што јас го тврдам, ќе постираш некоја хипотеза за која си читнал на нет и си изгледал клипче од јутуб и твојот 'освестен мозок' веднаш ја прифаќа без да прочита дали таа хипотеза е издржана или не, да де, што знаат другите научници... За наука треба да се има муда, а не знаење.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ех, за момент помислив дека можеби има шанса за сериозна дискусија.

Твоите постирања на одамна побиени теории само го докажуваат тоа што јас го тврдам, ќе постираш некоја хипотеза за која си читнал на нет и си изгледал клипче од јутуб и твојот 'освестен мозок' веднаш ја прифаќа без да прочита дали таа хипотеза е издржана или не, да де, што знаат другите научници... За наука треба да се има муда, а не знаење.
Има шанса за сериозна дискусија, еве почни со ред.
Што јас тврдам што не е така.

F

Frankie Yale

Гостин
Има шанса за сериозна дискусија, еве почни со ред.
Што јас тврдам што не е така.
За да почнам со твоите тврдења за свеста, умот и нашето постоење треба прво да расчистиме што е тоа наука и научен метод. Неможеме да продолжиме кога постојат концептуални разлики, ти сметаш дека во псевдонауката важи принципот на објективност и непристрасност. Е, се додека го мислиш ова, нема место за сериозна дискусија.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.461
alooooooooo kaj ke ja oterate diskusijava., sonavredi nishto ne biva

frenki., vo ovoa ludo idustrisko avtomatizirano., extreme materijalistichko vreme., se gubat vrednosti koi kakvi takvi choveka go krasele so nekoi osobini shto denes ama bash se vo zgasnuvanje., ..........raspagjanje na semejstva., ljubov od chista matematika., droga .nasilie., se izgubija domashnite vrednosti., ., site merki na domakinsko i odnesuvanje na ulica ., kafich. i da ne nabrojuvam., ., ......raboti koi po sled na neshtata spagjaat vo grupata na moralno duhovni vrednosti., ischeznuvaat ., ., ednostavno umot e preokupiran so ., chist materijalizam vo najlosha i najgruba forma., fali ., onoa neshto vnatreshno., iskonsko ., ., duhovnoto., ., kako nachin na odnesuvanje pochnuvajki od kon samiot sebe pa se do celokupnata nadvoreshnost., mislam deka ke ja razberesh poentata., ne e ni vreme ni mesto ., a i nie ne sme tie tuka da se ispotepame megjusebe dokazhuvajki ., imalo li neshto ili nemalo., ednostavno., se bara ubavata strana na lichnosta ., a ne onaa grdata ., ima uste ., no neshto netov pochna da shtuka :coffee:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
За да почнам со твоите тврдења за свеста, умот и нашето постоење треба прво да расчистиме што е тоа наука и научен метод. Неможеме да продолжиме кога постојат концептуални разлики, ти сметаш дека во псевдонауката важи принципот на објективност и непристрасност. Е, се додека го мислиш ова, нема место за сериозна дискусија.
За свеста...така?
http://en.wikipedia.org/wiki/Orch-OR
Orch-OR (Orchestrated Objective Reduction) is a theory of consciousness, which is the joint work of theoretical physicist Sir Roger Penrose and anesthesiologist Stuart Hameroff. Mainstream theories assume that consciousness emerges from the brain, and focus particularly on complexcomputation at synapses that allow communication between neurons. Orch-OR combines approaches to the problem of consciousness from the radically different angles of mathematics, physics and anesthesia.
Penrose and Hameroff initially developed their ideas quite separately from one another, and it was only in the 1990s that they cooperated to produce the Orch-OR theory. Penrose came to the problem from the view point of mathematics and in particular Gödel's theorem, while Hameroff approached it from a career in cancer research and anesthesia that gave him an interest in brain structures.
Ќе користам званични извори(како вики) за да ти докажам дека мејнстрим науката е булшит.
Да продолжам ?
Или нема потреба, сам ќе си најдеш материјали.

F

Frankie Yale

Гостин
За свеста...така?
http://en.wikipedia.org/wiki/Orch-OR
Orch-OR (Orchestrated Objective Reduction) is a theory of consciousness, which is the joint work of theoretical physicist Sir Roger Penrose and anesthesiologist Stuart Hameroff. Mainstream theories assume that consciousness emerges from the brain, and focus particularly on complexcomputation at synapses that allow communication between neurons. Orch-OR combines approaches to the problem of consciousness from the radically different angles of mathematics, physics and anesthesia.
Penrose and Hameroff initially developed their ideas quite separately from one another, and it was only in the 1990s that they cooperated to produce the Orch-OR theory. Penrose came to the problem from the view point of mathematics and in particular Gödel's theorem, while Hameroff approached it from a career in cancer research and anesthesia that gave him an interest in brain structures.
Ќе користам званични извори(како вики) за да ти докажам дека мејнстрим науката е булшит.
Да продолжам ?
Или нема потреба, сам ќе си најдеш материјали.
А делот criticism го прочита или не? Прочита дека теоријата е неприфатена од целиот научен свет зошто во неа постојат премногу дупки и нелогичности. Да бе, тие што ја негираат теоријава се мејнстрим и само се инаетат, што знаат они, мејнстрим науката е булшит... Кажи ми како да водам сериозна дискусија со тебе, како?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
А делот criticism го прочита или не? Прочита дека теоријата е неприфатена од целиот научен свет зошто во неа постојат премногу дупки и нелогичности. Да бе, тие што ја негираат теоријава се мејнстрим и само се инаетат, што знаат они, мејнстрим науката е булшит... Кажи ми како да водам сериозна дискусија со тебе, како?
Повеќе од јасно е дека теоријата е неприфатена, немора да читам.
Aма тоа дали е точна не зависи од тоа дали е прифатена....нели?
Едно време гинеа луѓе затоа што велеа дека земјата е топка.
Мислиш дека времето е сменето!!!!?
Си се заебал гадно.
A за дупките во теоријата читај, па после суди.
--- надополнето: Jul 11, 2011 11:27 AM ---
На ти нешто ако ти е досадно http://www.youtube.com/watch?v=L7p5xHD0Bhk

F

Frankie Yale

Гостин
Повеќе од јасно е дека теоријата е неприфатена, немора да читам.
Aма тоа дали е точна не зависи од тоа дали е прифатена....нели?
Едно време гинеа луѓе затоа што велеа дека земјата е топка.
Мислиш дека времето е сменето!!!!?
Си се заебал гадно.
A за дупките во теоријата читај, па после суди.
--- надополнето: Jul 11, 2011 11:27 AM ---
На ти нешто ако ти е досадно http://www.youtube.com/watch?v=L7p5xHD0Bhk
Да де, ама некој се нафатил да докаже дека планетава не е рамна. Кога ќе се нафати сер Роџер да ја докаже теоријава, кога ќе ги објасни голем број на необјаснети дупки и нелогичности, тогаш и јас ќе ја прифатам.

Зошто ти си ја прифатил теоријава без никакво критичко размислување е јасно, имаш друга претстава за свеста и оваа теорија ти одговара. Тоа ти се вика селективно размислување. Кога на таков начин размислуваш тогаш не знам каде ја повлекуваш линијата помеѓу веројатна теорија/сулуда теорија ако веќе веруваш во недокажани тврдења, такви ги има безброј. Е заборавив, не повлекуваш никаква линија - затоа и си навлечен на секоја можна теорија на заговор.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да де, ама некој се нафатил да докаже дека планетава не е рамна. Кога ќе се нафати сер Роџер да ја докаже теоријава, кога ќе ги објасни голем број на необјаснети дупки и нелогичности, тогаш и јас ќе ја прифатам.

Зошто ти си ја прифатил теоријава без никакво критичко размислување е јасно, имаш друга претстава за свеста и оваа теорија ти одговара. Тоа ти се вика селективно размислување. Кога на таков начин размислуваш тогаш не знам каде ја повлекуваш линијата веројатна теорија/сулуда теорија ако веќе веруваш во недокажани тврдења, такви ги има безброј.
Секогаш постои тоа селективно размислување, и во твојот случај.
Илузија е ако мислиш дека го нема тоа во науката.
Тоа што јас сум ја прифатил теоријава е затоа што е и мое лично мислење.
Дека неможе да има вештачка интелигенција, со тоа мозокот и не би можел
да ја генерира, многу просто ко пасуљ.
Друга работа е што квантната механика недвосмислено покажа дека
свеста е таа што ја детерминира формата.
Toa што не ми е јасно е зошто типови како тебе продолжуваат еднонасочно
со главата во песокот и фураат некој самоубиствен материјализам.
Сега сваќаш зошто сум те крстил органски портал?

Kajgana Shop

На врв Bottom