Ориз и секакви комбинации со него

• Креатор на темата Креатор на темата Boomerang
  • Време на започнување Време на започнување
@Sungerot Bob кој е соодносот за тава ориз? На пример ако ставам еден голем филџан ориз колку филџани вода ќе треба?

И исто за варен ориз сооднос ме интересира?

Јас никако не можам да направам саглам ориз, никако не ми излага, на истиот начин сум го правела и ништо. Ми треба точниот сооднос вода-ориз.
Прави го по рецептот кој го напишав погоре, ќе видиш дека ќе испадне како што треба......... ако ставиш еден поголем филџан ориз, со оглед на тоа дека ќе ставиш и пржен кромид ќе ставиш 2-3 филџани вода...... води се по тоа кога ќе ги ставиш копанчињата во тепсијата да бидат потопени во водата нешто повеќе од пола.... прави го во дози по рецептов, нема промашај:)

А кога вариш чисто онака ориз, за да го јадеш со сварен зеленчук.... свари една ипол чаша ориз со една ипол чаша вода:)

@Sungerot Bob кој е соодносот за тава ориз? На пример ако ставам еден голем филџан ориз колку филџани вода ќе треба?

И исто за варен ориз сооднос ме интересира?

Јас никако не можам да направам саглам ориз, никако не ми излага, на истиот начин сум го правела и ништо. Ми треба точниот сооднос вода-ориз.
На филџан ориз одат два филџани вода.
Јас мерам со шака и кутлача. На секоја шака ориз ставам две кутлачи вода. До сега не сум напраила утка со тава ориз, а и тие што го пробале го фалат :pipi:

2 филџани ориз, 5 филџани вода, додаваш малце масло во водата, си ставаш вегета, црн пипер ставаш тавата во претходно загреана рерна за 20-25 минути е готов.

Денеска ама ми се погодил, негде околу 7 раце ориз ставив. Како што рековте со кромидче и зачини првин го запржив потоа го ставив во рерна и му додадов вода. Пола тава маф, здравје до вечер уште пола... :D
Фала ви многу на сите уште еднаш... ;)

Денеска ама ми се погодил, негде околу 7 раце ориз ставив. Како што рековте со кромидче и зачини првин го запржив потоа го ставив во рерна и му додадов вода. Пола тава маф, здравје до вечер уште пола... :D
Фала ви многу на сите уште еднаш... ;)
Од фала не се живејт, дај прати по една порција ориз сега
:D

Јас пред некој ден пробав да направам тава со ориз, го користев соодносот на @Олимпија (шака со кутлача) и имаше подобрување. Добра беше, но пак беше малку сува. Можеби има финта со печењето нешто, на колку степени печете?
Во секој случај на добар пат сум. Фала ти Олимпија :cuc:.

Е сега да ве прашам за варен ориз- на два филџани ориз колку вода треба, колку време се вари и кога да ставам грашок/морков комбинација? Од зачини што ставате?

Од зачини што ставате?

Сол, бибер, вегета, мајчина душичка, куркума, бабина сол (онаа што личи ко ситнета цигла :) ), една мешавина од зачини за салата (имам земено четири вида на зачини, од кои еден е за пилешко, еден за свинско месо, еден за риба и еден за салати). Понекогаш, но не и секогаш, односно во зависност од тоа што претходно сум ставила во оризот додавам и од зачинот кој го ставам на пилешкото.

Јас пред некој ден пробав да направам тава со ориз, го користев соодносот на @Олимпија (шака со кутлача) и имаше подобрување. Добра беше, но пак беше малку сува. Можеби има финта со печењето нешто, на колку степени печете?
Во секој случај на добар пат сум. Фала ти Олимпија :cuc:.

Е сега да ве прашам за варен ориз- на два филџани ориз колку вода треба, колку време се вари и кога да ставам грашок/морков комбинација? Од зачини што ставате?
Бидејќи варениот ориз со зеленчук не е убав да се јаде во вид на манџа, треба да биде сув по варењето, што се вика зрно од зрно да се дели. Гледај соодносот ориз - вода да ти биде една ипол чаша ориз со една ипол чаша вода. Е сега при варењето на оризот ако сакаш можеш и да додадеш и едно лажиче зејтин. За да не те буни кога да го ставиш за варење зеленчукот, свари го во друго тенџере. Одкога ќе се сварат оризот и зеленчукот измешај ги, додади зејтин, малку лимон, сол, бибер, црвен пипер, повторно измешај и пријатно јадење :)

Праење добар ориз е наука бре, тој што пишал на шолја ориз 2 шолји вода ќе јаде суварки. За да биде сочен оризот соодносот е еден према четири ако користиш кочански ориз. Еве го мојот рецепт за тава ориз:
Продукти:
една шолја ориз
една главица кромид
една пиперка
моркови по вкус (јас ставам 2-3 поголеми)
колограм пилешки батак со карабатак
еден домат поголем или 2 помали
курукума
сол
бибер
вегета
масло за јадење
Подготовка:
Се варат батаците заедно со морковот исечкан на кругчиња и со вегета
Ситно се сечка кромидот и пиперката, доматот се сече на колца
Во загреана тава се запржува кромидот и пиперката дур пиперката не омекне и кромидот да стане стаклест
Потоа се додава оризот и се меша цело време дур оризот не добие млечно бела боја
Се додаваат четири шолји од водата во која се вареле батаците и тоа по следниот редослед
Првата шолја се додава кога ќе обели оризот, втората се додава кога првата ќе се упие а третата и четвртата се додаваат кога ќе се претури смесата од тавата за пржење во тавче за печење.
Курукумата и останатите зачини се додаваат заедно со првата шолја течност.
Доматите и батаците се додаваат кога ќе се претури смесата во тавче за печење.
Печете 40 минути на 200 степени во намастено тавче и во загреана релна.

Пријатно јадење!

Важно: Оризот да не се мие пред спремање пошто така ќе се лепи и јадењето ќе биде срање. Или измијте го коа ќе го купите и остајте го да се исуши или ич не го мијте.

Од магерницата на манастирот св. Јован Бигорски;
Ориз со туна

Потребни состојки:
• Ориз 1 шолја
• Туна
• 1 Кромид
• 2 Моркови
• Масло
• Зачин од зеленчук (Зачинал, Дафинка)
• Сол
• Црн бибер

oriz_so_tuna.jpg

Начин на подготовка:
Во длабок сад се загрева масло и се ставаат претходно исецканиот кромид и морковот исецкан на коцки. Откако тие ќе се испржат, се додава оризот, се пржи додека оризот зарумени, па се зачинува со зачин, сол и бибер и се додава 2,5 шолји вода. Потоа се остава да се вари на тивок оган сè додека водата не испари. На крај се додава туната и се промешува.

Сосови за прилог:

1. Мрсен
Се прави со павлака, мајонез, лук, копар сушен, сол и масло. Сите овие состојки се блендираат и со смесата се полева оризот.

2. Посен

Се прави со магдонос ситно исецкан, лимон, масло, сол и лук. Сите овие состојки се блендираат и со смесата се полева оризот.

oriz_so_tun1.jpg

oriz_so_tun2.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom