Општо за RAM (random-access-memory)

• Креатор на темата Креатор на темата marwaN
  • Време на започнување Време на започнување
Немам муда jbg сепак фала на мислење...на времето беше најјак PC...остаре и тој сирома...хахахаха ама врши работа сепак :toe:

Значи вака... На матичната имам само 2 слота...едниот од нив не работИ....Што би мозело да биде проблемоТ!?!?!?!?????

Иначе конфигурацијата ми е:

Msi Motherboard
Intel(R) Proccesor 2.0 Ghz
AtiRadeon 19250 na 128Mb
DDR1 512Mb

имав 256Мb рам и купив да го надоградам...И сеа вториов не ми го чита...И затоа го ставив само тој од 512Мб...Која е причината која не работи вториот слот??????????????????? :(:kafe::angry2:

Значи вака... На матичната имам само 2 слота...едниот од нив не работИ....Што би мозело да биде проблемоТ!?!?!?!?????

Иначе конфигурацијата ми е:

Msi Motherboard
Intel(R) Proccesor 2.0 Ghz
AtiRadeon 19250 na 128Mb
DDR1 512Mb

имав 256Мb рам и купив да го надоградам...И сеа вториов не ми го чита...И затоа го ставив само тој од 512Мб...Која е причината која не работи вториот слот??????????????????? :(:kafe::angry2:
да не е ddr2 или ddr3 тој шо не работи?

RAM
Memory slots
Total memory slots 3
Used memory slots 1
Free memory slots 2
Memory
Type DDR
Size 512 MBytes
DRAM Frequency 136.9 MHz
CAS# Latency (CL) 2 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 2 clocks
RAS# Precharge (tRP) 2 clocks
Cycle Time (tRAS) 6 clocks
SPD
Number Of SPD Modules 1
Slot #1
Type DDR
Size 512 MBytes
Manufacturer A-Data Technology
Max Bandwidth PC3200 (200 MHz)
SPD Ext. EPP
JEDEC #2
Frequency 200.0 MHz
CAS# Latency 2.5
RAS# To CAS# 3
RAS# Precharge 3
tRAS 8
Voltage 2.500 V
JEDEC #1
Frequency 166.7 MHz
CAS# Latency 2.0
RAS# To CAS# 3
RAS# Precharge 3
tRAS 7
Voltage 2.500 V

и другиот е ваков само што тој е 256Мб...
А ИМА САМО 2 слота ??? :O:vozbud: :vozbud: :vozbud: :vozbud:

да не е ddr2 или ddr3 тој шо не работи?

RAM
Memory slots
Total memory slots 3
Used memory slots 1
Free memory slots 2
Memory
Type DDR
Size 512 MBytes
DRAM Frequency 136.9 MHz
CAS# Latency (CL) 2 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 2 clocks
RAS# Precharge (tRP) 2 clocks
Cycle Time (tRAS) 6 clocks
SPD
Number Of SPD Modules 1
Slot #1
Type DDR
Size 512 MBytes
Manufacturer A-Data Technology
Max Bandwidth PC3200 (200 MHz)
SPD Ext. EPP
JEDEC #2
Frequency 200.0 MHz
CAS# Latency 2.5
RAS# To CAS# 3
RAS# Precharge 3
tRAS 8
Voltage 2.500 V
JEDEC #1
Frequency 166.7 MHz
CAS# Latency 2.0
RAS# To CAS# 3
RAS# Precharge 3
tRAS 7
Voltage 2.500 V

и другиот е ваков само што тој е 256Мб...
А ИМА САМО 2 слота ??? :O

Повеќе: http://forum.kajgana.com/showthread.php?41413-Општо-за-RAM-(random-access-memory)#ixzz1Cvl7UFN1

Можеби не е за тука прашањето ама еве....
Окози се да најдам рам 4Гб на една плочка ддр2.Нема никаде ,само еден слот ми работе затоа тражам цела плочка од 4 гб.Ако некој ми даде инфо дека можам да набавам ке му бидам крајно благодарен.

Можеби не е за тука прашањето ама еве....
Окози се да најдам рам 4Гб на една плочка ддр2.Нема никаде ,само еден слот ми работе затоа тражам цела плочка од 4 гб.Ако некој ми даде инфо дека можам да набавам ке му бидам крајно благодарен.

Тешко овдека да најш,не тешко туку немат :).Види ако имаш некој од странство нека ти купит од таму.
Ево на e-bay продават некој.
Ама поубо дур порачвиш од странство однеси го на сервис компјутерот ако можат да ја поправат плочата или пак земи нова а оваа старава шитниму ја на некој n00b :)

Тешко овдека да најш,не тешко туку немат :).Види ако имаш некој од странство нека ти купит од таму.
Ево на e-bay продават некој.
Ама поубо дур порачвиш од странство однеси го на сервис компјутерот ако можат да ја поправат плочата или пак земи нова а оваа старава шитниму ја на некој n00b :)
Тука е проблемо шо има и тука.другарче работе у амц и ми вика имат у Ск ама не ги продават нешто разлика у цена дека не и се исплакало нешто шо ти знам,вика само ако купеш цела конфигурација има шанси да ти стават а они си ја наплатат како 2 од по 2 гб......али јбг,значи шансите да најдам се како Македонија да улезе у Еу.

Тука е проблемо шо има и тука.другарче работе у амц и ми вика имат у Ск ама не ги продават нешто разлика у цена дека не и се исплакало нешто шо ти знам,вика само ако купеш цела конфигурација има шанси да ти стават а они си ја наплатат како 2 од по 2 гб......али јбг,значи шансите да најдам се како Македонија да улезе у Еу.

4GB на една плочка ако сакаш DDR3

DDR2 и мене ми треба и тоа не една туку 2 плочки ама каде и да прашам
или ми велат немаме или цената ќе ја покачат за најмалку 1000 денари од онаа вистинската

Имам ситно проблемче, барам совет плус. На компјутеров сакам да му ставам 8 гига рам, имам 4x2GB DDR2 Kingmax @1066Mhz.

Моментално внатре во ПЦто имам ставено 4GB (2x2gb) и се си работи како што треба на 1066.
Ако ги ставам сите 4 плочки, се јавуваат проблеми. Матичната се рестарира неколку пати, па го враќа клокот привремено на 800 и се подигнува системот, значи на 800 се си работи. Следен рестарт истото (клокот се враќа на 1066). Значи матичната не држи 4 плочки на 1066. Имам MSI p45 platinum.

Барав по интернетов и видов дека ова е општ проблем со чипсетот, и дека меморискиот контролер не држел толкаво оптеретување со основите поставки, па треба рачно да се крева напонот на northbridge.

И сега пред да почнам да експериментирам, да прашам дали некој правел нешто слично на ова и дали му успеало.

Имам ситно проблемче, барам совет плус. На компјутеров сакам да му ставам 8 гига рам, имам 4x2GB DDR2 Kingmax @1066Mhz.

Моментално внатре во ПЦто имам ставено 4GB (2x2gb) и се си работи како што треба на 1066.
Ако ги ставам сите 4 плочки, се јавуваат проблеми. Матичната се рестарира неколку пати, па го враќа клокот привремено на 800 и се подигнува системот, значи на 800 се си работи. Следен рестарт истото (клокот се враќа на 1066). Значи матичната не држи 4 плочки на 1066. Имам MSI p45 platinum.

Барав по интернетов и видов дека ова е општ проблем со чипсетот, и дека меморискиот контролер не држел толкаво оптеретување со основите поставки, па треба рачно да се крева напонот на northbridge.

И сега пред да почнам да експериментирам, да прашам дали некој правел нешто слично на ова и дали му успеало.
pred da stavas novi komponenti vo kompjuter treba da go vratis overclockot na default i posle od tamu da trgnes so overclock i treba da gi proveris ram plockite tie novite da ne ti e nekoja rasipana od niv pa da se restartira pc od toa

--- надополнето ---

JimmyHoFa напиша:
pred da stavas novi komponenti vo kompjuter treba da go vratis overclockot na default i posle od tamu da trgnes so overclock i treba da gi proveris ram plockite tie novite da ne ti e nekoja rasipana od niv pa da se restartira pc od toa
kaj mene poveke od 835 mhz plockite ne sakaat ednostavno nestabilen stanuva operativniot sistem i na tolku gi ostaviv tolku mozat da se overklokuvaat

Многу рам, многу плочки, висока фреквенција. Нема да може. :)
Наведи какви плочки рам имаш, која им се default нагодувања, дали сите плочки се идентични итн. cas,ras ... ово оно ...
Вака од прва би рекол дека самите рамови се проблемот, не плочата.

Многу рам, многу плочки, висока фреквенција. Нема да може. :)
Наведи какви плочки рам имаш, која им се default нагодувања, дали сите плочки се идентични итн. cas,ras ... ово оно ...
Вака од прва би рекол дека самите рамови се проблемот, не плочата.

Kingmax DDR2 533/667/800/1066Mhz. На 1066 работи на 6-6-6-24 тајминзи, а на 800 на 5-5-5-18. Ако ги менувам две по две си работат.
Еве и сликче од CPU-Z.
2gNak.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom