Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Имам и друго прашање, дали би бил прв случај што вози Road Bike со силиконска навлака на седиштето? Имам и вело шорцеви, но камен ми доаѓа толку тенко седиште, не ми беше толку пријатно при тестирањето :D

Дали силиконската навлака има контраиндикации? МТБ возев со неа, многу задоволен бев. Но дали истата ќе биде практична за road?
Незнам за другите велосипедисти, нека кажат искуства. Од мое лично искуство ке ти кажам, сум возел МТБ со силиконска навлака, и искрено повеќе ми правеше штета отколку корист. Мое лично мислење е да не ставаш на седлото силиконска навлака , веруј ми нема потреба, многу попрактично и подобро ке ти биде да земиш бициклистички со гел, или со мемори памук на нив, ке немаш гајле. Пробај и сам и ке видиш. Не ставај на Road-от што ке го купиш навлака, нема потреба :)

Уф, тоа Shimano Claris ме убива. Гледај барем Tiagra опрема да земеш нешто. Не мора Трек, подобро друг бренд со Tiagra/105 опрема отколку Trek со Claris.
Автоматски споено мислење:

За МТБ, друмски или комбинирано?

Велосипедот не го прави само добрата рамка, туку повеќе важна е опремата на него. Тоа што е Тиагра кај Road, е Tourney/Acera кај MTB. Ниска класа на пренос е Тиагра. Подобро нешто поквалитетно на опрема, отколку на рамка.

Мислење за Trek Domane Al 2? Модел 2020, од продавница. Дали е добар за вовед во Road Biking? :D
8 запчаник во 2020 година. ☹️
Не и не. Братучедот зема порано баш трек као божем за почеток да пробал.
Од тие базните модели. И се разочара.
Да не ме разберете погрешно.
Трек е супер марка на велосипеди.
Конкретниот Модел не го бива и е ептен под аматерско.
и
Оди на половен. Сега барем се наоѓа за 600-700 евра солиден роуд бајк.

8 запчаник во 2020 година. ☹
Не и не. Братучедот зема порано баш трек као божем за почеток да пробал.
Од тие базните модели. И се разочара.
Да не ме разберете погрешно.
Трек е супер марка на велосипеди.
Конкретниот Модел не го бива и е ептен под аматерско.
и
Оди на половен. Сега барем се наоѓа за 600-700 евра солиден роуд бајк.
Не се тркам од друга страна, не знам што ќе ми се 9+ запчаници :D
За половен воопшто не се размислувам, повеќе пати искоментирав на темата за причината.

Ајде вака, возам некое време, ме навлече другарче и откажување нема веќе, ова полошо од цигари било:D. Почнав да поминувам доста километража со точачево што го имам (калибар маx) ама мислам оти е време да се прејде на нешто подобро. Знам само некој основни работи па ми треба помош и препорака што да земам, дали да земам некој хибрид, или road bike, планирам на подолги релации али патиштава наши знаеме какви се, буџетот е до 500 евра, ми фати око еден Scott Speedster 50 19 околу 500 евра е дали вреди за парите , дали да барам половно или ново, секој совет е добредојден.

Велосипедот не го прави само добрата рамка, туку повеќе важна е опремата на него. Тоа што е Тиагра кај Road, е Tourney/Acera кај MTB. Ниска класа на пренос е Тиагра. Подобро нешто поквалитетно на опрема, отколку на рамка.

Ја би рекол тоа што е Claris , и Sora кај road, тоа е кај MTB Тourney/Altus. Инаку Tiagra не е најниска класа, Вака одат хиерархиски за road bike: Зборувам за Shimano , може да се поделат во 3 категории: Основно entry level (најслабо ниво) се: Claris, Sora. Средно ниво (Enthusiast) се: Tiagra, 105. Високо ниво (race) се: Ultegra, i Dura-Ace .. e сега и кај највисоката класа Dura-Ace има поделби , пример: Shimano Dura-Ace 9150 Di2 , Shimano Dura-Ace 9100. итн. :)

Последно уредено:
А каков недостаток има Claris? Мене сосема солидно ми делуваше на тест возењето.
Секаков. Не знам ти како си го тестирал, ама тоа е тиња од опрема. Од менувачи, ланец, пренос... ма се...

Добро, се разбира дека е најниска класа Claris, но гледаш човекот вика дека за поеток сака да земе нешто, ако е така и Claris за вовед во велосипедизам е сосема Ок :) P.S тој не ке трка :D
Да да, јасно дека нема да се трка ама сепак не е во ред. За неколку недели ќе сака да го замени. Како што видов претходно неколку страни веќе вози човекот, значи не е толку почетник. Кога ќе почне малку подолги дистанци и потешки брдца ќе видиш колку е катастрофа опремата и колку е важна опремата а не точакот.

Па што реков јас? :)

Ајде вака, возам некое време, ме навлече другарче и откажување нема веќе, ова полошо од цигари било:D. Почнав да поминувам доста километража со точачево што го имам (калибар маx) ама мислам оти е време да се прејде на нешто подобро. Знам само некој основни работи па ми треба помош и препорака што да земам, дали да земам некој хибрид, или road bike, планирам на подолги релации али патиштава наши знаеме какви се, буџетот е до 500 евра, ми фати око еден Scott Speedster 50 19 околу 500 евра е дали вреди за парите , дали да барам половно или ново, секој совет е добредојден.
Хибридот има една позиција на рацете. Што и не е баш добро за долги релации. Не можеш да менуваш позиции. Друмски земи си. Тој што го спомна со 7 брзини... Не знам. Не би го земал. Ем поради преносот и касетата ем поради севкупната опрема. Барај половен за тие пари има солиден друмаш. Додека не бидеш сигурен каков велосипед ти треба и додека не знаеш точно што сакаш и колку сакаш да вложиш за тоа да го добиеш нема поента да купуваш нов велосипед. Секако не мора секој да се сложи со мене. :)

Последно уредено:
Хибридот има една позиција на рацете. Што и не е баш добро за долги релации. Не можеш да менуваш позиции. Друмски земи си. Тој што го спомна со 7 брзини... Не знам. Не би го земал. Ем поради преносот и касетата ем поради севкупната опрема. Барај половен за тие пари има солиден друмаш. Додека не бидеш сигурен каков велосипед ти треба и додека не знаеш точно што сакаш и колку сакаш да вложиш за тоа да го добиеш нема поента да купуваш нов велосипед. Секако не мора секој да се сложи со мене. :)
Препорачај нешто што да гледам кога ќе купувам, другарчево има Cube Analog ме тера таков да земам, ама не ми прави нешто мерак, е сега проблем е што не секаде патот е убав има и делови кај што е црн пат, па сум во недоумица што да гледам, дали друмски дали хибрид, останатите друмски што ги гледам се мн скапи у пм, ова потешко било од кола да купиш :D.

Возам хибрид по 100-150 км тури и немам проблем. Мој совет само хибрид и тоа гледај нешто поубаво, со карбон виљушка, околу 10 кг да биде тежок. Не брзај се начекува на старо по некој добар примерок. Нов за тие пари не можеш да купиш. Нагласувам " никако со амортизер", тоа ти е непотребна тежина.

Оди во Треска Спорт кај Пеџа, и земиси некој road bike Giant, топ бренд на велосипеди ;)

Читав доста фидбека од велосипедисти што поседуваат/поседувале Трек Домане Ал2, па никој не си го критикува велосипедот, туку напротив, многу се задоволни. Многу ретко некој да напише критика и за Кларис... Сфатив дека колку пари = толку музика. Не купувам точак од 1500 евра па да барам 10 брзини, Тиагра итн. Одам на следен чекор, па се надевам наскоро и јас ќе напишам извештај како сопственик на тој велосипед. Благодарам на сите што дадовте мислење :)

Читав доста фидбека од велосипедисти што поседуваат/поседувале Трек Домане Ал2, па никој не си го критикува велосипедот, туку напротив, многу се задоволни. Многу ретко некој да напише критика и за Кларис... Сфатив дека колку пари = толку музика. Не купувам точак од 1500 евра па да барам 10 брзини, Тиагра итн. Одам на следен чекор, па се надевам наскоро и јас ќе напишам извештај како сопственик на тој велосипед. Благодарам на сите што дадовте мислење :)
Да си го земиш и ич гајле да немаш, ке бидиш презадоволен. Ама исто така и мое мислење , ако само појди и разгледај во Треска Спорт... ти викам и ти тврдам Giant е топ бренд. :)

Да си го земиш и ич гајле да немаш, ке бидиш презадоволен. Ама исто така и мое мислење , ако само појди и разгледај во Треска Спорт... ти викам и ти тврдам Giant е топ бренд. :)
Не сум во Скопје, за жал [emoji16] Благодарам на препораката во секој случај.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Giant во Треска спорт е изгор скап. Со 500 евра ќе купиш тиња опрема. Немој да те лажи Господ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom