Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека грешиш во врска со тоа дека повеќето преферираат поголема рамка. Напротив, подобро е да интервенираш во големината со стем, волан и седиште кон поголемо отколку обратно. Поголема рамка може да сака само некој што вози друмски велосипед и се трка. Во секоја друга прилика е понеудобно. Помала рамка има поголем комфор и подобра управливост. Ја гледав геометријата на точакот што ги спомена и јас сум на граница на тие димензии а сум повисок за 3-4 цм од него.
Ако се двоумиш меѓу две големини на рам, секогаш се бира помалата.
Ако вози по асфалт и на рамен предел нема да почувствува проблем со 18' но ако почне да менува терен тогаш ќе почне трнење на раце, болка во грбот и слично. :)
За да има поголема контрола над воланот, има опција да го наведне седиштето надоле (отприлика 3 степени), па со тоа да го има истиот ефект со помала рамка и рамно седиште. Зборуваме за offroad. За асфалт, ќе го рамни седиштето. Тоа е win-win ситуација според мене.

Фала на одговорите, разгледав нешто по нет што се нуди. Иако нема голем избор одвоив неколку модела, па би ви бил благодарен доколку имате малку време да пишете што мислите, што би одбрале :) Доколку ги знаете продавачите дали се ок да не има подвали или можеби некој од вас веќе бил во потрага по нов велосипед и имал прилика да ги види, сепак се од друг град да не одам до друг град да разгледам за бадијала :)

Во првите 6 поста се моментално не можев линк да ископирам од групата Used Bike Macedonia
Cube analog 27.5er golemina M/16"
3x9 shimano XT hidraulika disc
Cena 400€ fiksno

Cube ATTENTION 27.5er golemina M/18"
3x10 shimano XT/DEORE/ROCK SHOX
cena 450e fiksno

Used Bike Macedonia

Бидејќи имаше мислења за 16" и 18" велосипеди, најдов оглас и од 17" што би било некоја средина:

Cube ATTENTION 27.5 M/17"

WHEELER 27,5 M/17" golemina 3*9 Shimano XT
CustomBike Sojo WHEELER 27,5 M/17"

Поздрав,

Фала на одговорите, разгледав нешто по нет што се нуди. Иако нема голем избор одвоив неколку модела, па би ви бил благодарен доколку имате малку време да пишете што мислите, што би одбрале :) Доколку ги знаете продавачите дали се ок да не има подвали или можеби некој од вас веќе бил во потрага по нов велосипед и имал прилика да ги види, сепак се од друг град да не одам до друг град да разгледам за бадијала :)

Во првите 6 поста се моментално не можев линк да ископирам од групата Used Bike Macedonia
Cena 400€ fiksno

cena 450e fiksno

Used Bike Macedonia

Бидејќи имаше мислења за 16" и 18" велосипеди, најдов оглас и од 17" што би било некоја средина:

Поздрав,
Attention според мене е подобра опција. Но, види тебе кој ти фаќа око, за кога ќе помислиш на возење да ти е ќеиф да возиш со него [emoji1]

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Дајте предлог за добра мини вело пумпа, на предходнава винтот е убиен па треба да зимам нова.

Cena 400€ fiksno

cena 450e fiksno

Used Bike Macedonia

Поздрав,
И јас сум за Attention но 17 инчна рамка

Cena 400€ fiksno

cena 450e fiksno

Used Bike Macedonia

Поздрав,
Овој.

cena 450e fiksno

И јас сум за Attention но 17 инчна рамка

Ништо нема да ти смени 1 инч во рамката верувај. Cube има куса рамка, така да и 19" да возиш нема да приметиш огромна разлика.

Овој.

cena 450e fiksno

Ништо нема да ти смени 1 инч во рамката верувај. Cube има куса рамка, така да и 19" да возиш нема да приметиш огромна разлика.
Го правев муабетот неколку поста претходно. Меѓутоа за телото идеално му е 17. Јас возам 18ка, а комфорот ми е 10/10 (иако телото ми е за 17 инчна рамка) :D

Дајте предлог за добра мини вело пумпа, на предходнава винтот е убиен па треба да зимам нова.
Јас имам ваква.Без никаков проблем пумпа 8 бари на шок опцијата a на стандардната до 4: https://www.youtube.com/watch?v=9fkUsHk-JZ0

Мислење за Trek Domane Al 2? Модел 2020, од продавница. Дали е добар за вовед во Road Biking? :D
Уф, тоа Shimano Claris ме убива. Гледај барем Tiagra опрема да земеш нешто. Не мора Трек, подобро друг бренд со Tiagra/105 опрема отколку Trek со Claris.
Автоматски споено мислење:

За МТБ, друмски или комбинирано?

Уф, тоа Shimano Claris ме убива. Гледај барем Tiagra опрема да земеш нешто. Не мора Трек, подобро друг бренд со Tiagra/105 опрема отколку Trek со Claris.

За МТБ, друмски или комбинирано?
А каков недостаток има Claris? Мене сосема солидно ми делуваше на тест возењето.
Зависит колку пари ти го продавет.
650 евра

Добро, се разбира дека е најниска класа Claris, но гледаш човекот вика дека за поеток сака да земе нешто, ако е така и Claris за вовед во велосипедизам е сосема Ок :) P.S тој не ке трка :D

Имам и друго прашање, дали би бил прв случај што вози Road Bike со силиконска навлака на седиштето? Имам и вело шорцеви, но камен ми доаѓа толку тенко седиште, не ми беше толку пријатно при тестирањето :D

Дали силиконската навлака има контраиндикации? МТБ возев со неа, многу задоволен бев. Но дали истата ќе биде практична за road?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom