Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Ај, еве и јас, добротвор, Добромир. :ROFLMAO: Подарувам половни Shimano RT56 160мм дискови со 6 дупки, многу малку возени. Само за Resin плочки, од метални ќе се оштетат. Пожелно е да биде некој од СК или пак да дојде да си ги земе, ако е од надвор. Искрено, немам време да се занимавам со Карго. Кој прв се јави, тој ги добива. И бидете фер, нека се јави некој што стварно му требаат !!!Прегледај го приврзокот 129113
Брее, никој не се јави. Ајде уште еднаш, дисковите ги подарувам, што значи, не се продаваат. :D

Мое мислење за дискусијата во последните постови и прашањето на @КвикСилвер ^^^

Секој точак од пореномираните марки што се продава кај нас (трек, кјуб, спешлајзд, скот итн) со entry левел опрема (до/околу 500 евра) е сосема ист и било и каква геометрија да има, во пракса пак ќе ти легне. Повеќе станува збор до навика, него до геометрија.
Како што спомна @Ryan Giggs (кој патем е хејтер на РАМ :D ) веќе станува збор за прашање на вкус. Ќе ги земеме за пример РАМ (бугарска марка). Они имаат релативно поефтини точаци со иста опрема. Пример скот од 2000 евра, истата опрема на рам точак, - ќе биде околу 1200еур.

Демек разиката било што РАМ не вложувале многу во дивелопмент на рамките?? Што има врска, кога и така нивната рамка е ископирана од некој друг гигант и автоматски нема утка.

Дури и да не е рамката ископирана, стварно верувате во тоа дека постои „лоша“ рамка на точак од над 1000 еур за ти во пракса да видиш разлика?? Зборам за геометрија на рамка, а не изглед пошо ако дискутираме изглед/вкус нема да има крај.
Случајно да не те фати кичмата или колената после Х години возење затоа што рамката била лоша?
Зборам за активно возење во МК и околина - навака-натака, по маратони и локални патеки, а за професионални трки каде што секоја стотинка е битна, тука не ми држи вода муабетот за рамките.

Јас пре би платил за РАМ со таква опрема неголи overpriced марка. Иначе сега го напраив вториот избор и земав specialized како почетник да се научам на smooth точак да маневрирам по патеки, а после ќе идам на „погруба“ рамка, ако веќе постои таков термин... :D

Сакам да земам патики (мтб) од chainreactioncycles па ме интересира да зимам ист број со обичните патики или поголем ? Оти негде одамна по интернетов прочитав дека обично 1-2 броја поголеми треба да се изберат. Ако има некој искуство со купување на патики нека пише за да знам за сигурно
Јас носам 42ка патики, исто земав шимано мтб патики 42ка и таман си е бројчето. Зависит од кој производител ќе го земиш и калапот.
Имаш SizeChart најдбро е да го измериш стапалото во сантиметри и според то да си одбериш бројче.
Како да измериш правилно:
stt267.png

И бирање бројче, според измерените сантиметри шо си го добил, со SizeChart-от поставен на chainreaction, или било кој сајт од кај шо планираш да нарачаш.
Пример Шимано:
шимано.jpg
На http://www.evanscycles.com/ имаш доста избор исто, разгледај си, намести филтри и на крај искористи го кодот 20SHOES за да си добиеш уште 20% попуст.
Прво измери како на сликата, после прочитај коментари и детали околу производот шо сакаш да го купиш.

Јас носам 42ка патики, исто земав шимано мтб патики 42ка и таман си е бројчето. Зависит од кој производител ќе го земиш и калапот.
Имаш SizeChart најдбро е да го измериш стапалото во сантиметри и според то да си одбериш бројче.
Како да измериш правилно:

И бирање бројче, според измерените сантиметри шо си го добил, со SizeChart-от поставен на chainreaction, или било кој сајт од кај шо планираш да нарачаш.
Пример Шимано:
На http://www.evanscycles.com/ имаш доста избор исто, разгледај си, намести филтри и на крај искористи го кодот 20SHOES за да си добиеш уште 20% попуст.
Прво измери како на сликата, после прочитај коментари и детали околу производот шо сакаш да го купиш.

Фала за деталното објаснување, инаку овие ги бендисав шимано се и баш за нив во коментари пишува дека 1-2 броја поголеми треба да се земат. Сепак ќе измерам пред да порачам за посигурно

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Фала за деталното објаснување, инаку овие ги бендисав шимано се и баш за нив во коментари пишува дека 1-2 броја поголеми треба да се земат. Сепак ќе измерам пред да порачам за посигурно
Штом пишува EU бројче, правени се по стандард. На крај краева, претрчи до некоја продавница каде што продаваат оригинал патики адидас, најк, пробај неколку пара, и види што EU бројче носиш.

Штом пишува EU бројче, правени се по стандард. На крај краева, претрчи до некоја продавница каде што продаваат оригинал патики адидас, најк, пробај неколку пара, и види што EU бројче носиш.
Не е исто, различни се калапите. Секогаш кога се работи за бајк чевли се зема еден број поголеми, барем за Shimano или кога не можеш да ги пробаш.

Не е исто, различни се калапите. Секогаш кога се работи за бајк чевли се зема еден број поголеми, барем за Shimano или кога не можеш да ги пробаш.
Калапите се исти, обично се зима број поголеми за да не те стегаат кога ќе ти отечат после саат време возење.
Најдобро му е да види точно кој број носи, па да одлучи дали сака да си ја проба среќата со тој, или со еден број поголеми. Два броја поголеми и ќе му испаѓа петата при возење, и ќе му бидат бескорисни.

Иако ценава на шпринтериците е стварно добра, без да пробам јас лично не би купил. Знам дека кај нас под 5000 ретко се наоѓаат шпринтерици, а уште и поретко имаат на лагер број.

Калапите се исти, обично се зима број поголеми за да не те стегаат кога ќе ти отечат после саат време возење.
Најдобро му е да види точно кој број носи, па да одлучи дали сака да си ја проба среќата со тој, или со еден број поголеми. Два броја поголеми и ќе му испаѓа петата при возење, и ќе му бидат бескорисни.

Иако ценава на шпринтериците е стварно добра, без да пробам јас лично не би купил. Знам дека кај нас под 5000 ретко се наоѓаат шпринтерици, а уште и поретко имаат на лагер број.
Грешиш, посебно кај Shimano. И реков за еден број, не за два. Слободно прочитај и на ривјуа не нет. Бајк чевлите се многу поплитки и потесни него ли обични патики за одење/трчање.

Другари точкаџии, дајте совети, инструкции, видеа за чистење и перење на бајкот и на касетите. Не ми е тешко да побарам по нет, ама сакам да добијам информации за проверен и сигурен начин. Ви благодарам однапред :)

Другари точкаџии, дајте совети, инструкции, видеа за чистење и перење на бајкот и на касетите. Не ми е тешко да побарам по нет, ама сакам да добијам информации за проверен и сигурен начин. Ви благодарам однапред :)
Имаш назад, десетина страни, во темава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom