Општи дискусии околу eRepublik

• Креатор на темата Креатор на темата Toneh
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Дечки, мешате поими :)

Ова воопшто нема допирни точки со пазарот на пари (Monetary Market во играта), туку е берза за организации од eRepublik. Со продавање на акции од нивната организација сопствениците губат дел од уделот во истата, а за возврат добиваат кеш кој може да го искористат како сакаат (може да купат нова компанија, да инвестираат во веќе постоечките, да ги сјебат на wellness packs..), со тоа што се должни да одредат ден за исплаќање на дивиденда (Х% од профитот до тој ден) на сопствениците на акциите.

Вредноста на акциите на одредена организација/групација зависи од постапките на тој што управува со неа (проширување на деловната империја, инвестиции, затворање фирми, губење пари..) и од постапките на шпекулантите (кои ако се успешни можат да ја "штелуваат" цената во нивна корист).

Има и милион други ситници (stock split, audit итн), ама главно оваа берза функционира како и вистинските берзи, па ако некој сака да ризикува пожелно е да прочита како се работи :)

Ај веднаш да прашам, кога ќе можеш одговори.

1. Каде ги даваш парите за купените акции.
2. Колку чини акцијата и колку максимум акции може да има фирмата/организацијата.
3. Што на пример ако купам 40 акции по цена од 1 злато, и моменталната вредност на организацијата е 1400 злато а таа цена рипне до 1600 да речеме ?
4. Што ако сопственикот на организацијата не исплати тој ден XX мојата заработка ?

И ова штелување ништо не те разбрав ако имаш време одговори.

Пред да се залетате и да ви се случи нешто за кое не одговарам, треба да си знаете дека ова е неофицијална апликација/додаток за eRepublik, што значи што и да ви се случи, администраторите на eRep нема ништо да направат. That said, ова е проект на BigBrother (еден од најстарите, најбогатите, најискусните играчи.. сопственик на erepublik.ws и сите алатки на него), а позади него стои најсилната банка во играта и US Treasury.

FAQ @ ERX напиша:
...
How do I begin investing?
Register for an account, and then click the "0 Gold" button on the lower left corner. Follow the instructions for depositing money into your ERX account. Once our employees complete the transaction, this usually takes a little less than 24 hours, you can begin investing Gold.
...

Ова е извадок од НПП на ERX.

Постапката е ваква: се регистрираш со корисничко име исто како тоа во играта (сеедно дали на играчот или организацијата) и лозинка за ERX по желба. По ова од акаунтот на играта праќаш колку сакаш злато на ERX Terminal, па во рок од 24 саати таа сума ќе ти биде достапна и во ERX. После доаѓа следење на берза и купување/продавање на акции, дел кој зависи само од вас.

ERX Terminal е (да речеме) посредник меѓу организациите кои котираат на берзата и акционерите од ERX. Таму се чуваат сите пари и од таму се праќаат/препраќаат на соодветните места. За повеќе детали можете да ги прашате тие кои ја имаат организирано целава работа :)

Ајсшутер напиша:
И ова штелување ништо не те разбрав ако имаш време одговори.
Ова е една од тие работи за кои реков дека ако ептен те интересираат можеш да си прочиташ на нет или од некоја книга за економија.. :)

TheDragon се фалеше едно време дека дремел на берзата :)
Да дремев ама на ВЦБ.Сеа и сум овде мало да ви објаснам како да заработите пари.
Гледате некоја компанија која оди во плус да биде барем 10+ и да биде мала цената на акциите да речеме 0,01 и купувате 1000 акции т.е 10 голд. После три саата цената се зголемила на 0,02 и вие тогаш купувате уште 100 акции за 0,03 и тогаш веќе ќе биде 20-30 во плус компанијата и сите ќе почанат да купуваат и вие вашите акции 1100 ќе поставите да ги продадете за 0,04 и веданш некој ќе ви ги купи и вие ќе имате 44 голд а сте ги купиле за 11 голд и имата чист профит.Ја до сега имам заработено преку 50 голд и сите ги вложив во Алл ин за да земам само дивиденда дека немам време да висам на берзата и да ги следам цените.
И ако вложувате за дивиденда вложите или во Алл ин или во тјели банката.
Ако имате некои прашања слободно прашајте и ќе ви одговорам :)

Да дремев ама на ВЦБ.Сеа и сум овде мало да ви објаснам како да заработите пари.
Гледате некоја компанија која оди во плус да биде барем 10+ и да биде мала цената на акциите да речеме 0,01 и купувате 1000 акции т.е 10 голд. После три саата цената се зголемила на 0,02 и вие тогаш купувате уште 100 акции за 0,03 и тогаш веќе ќе биде 20-30 во плус компанијата и сите ќе почанат да купуваат и вие вашите акции 1100 ќе поставите да ги продадете за 0,04 и веданш некој ќе ви ги купи и вие ќе имате 44 голд а сте ги купиле за 11 голд и имата чист профит.Ја до сега имам заработено преку 50 голд и сите ги вложив во Алл ин за да земам само дивиденда дека немам време да висам на берзата и да ги следам цените.
И ако вложувате за дивиденда вложите или во Алл ин или во тјели банката.
Ако имате некои прашања слободно прашајте и ќе ви одговорам :)

Еве купив нешто колку за почеток да испробам за 5 злато, наместив таму за да истече за 1 ден, како да видам колку е профитот до сега ако го има воопшто ?

Еве купив нешто колку за почеток да испробам за 5 злато, наместив таму за да истече за 1 ден, како да видам колку е профитот до сега ако го има воопшто ?
Epa zapisi si na liste po kolku si kupil edna akcija i posle eden den proveri dali se zgolemila ako se zgolemila imas profit ako ne se zgolemila togas nisto ce cekas ili ke napravis ja kako sto pisav vo pogorniot post.I pazlivo biraj gi kompaniite od koi sigurno ce izvadis profit(pred da investiras napraj malo istazuvanje za kompanijata)

Epa zapisi si na liste po kolku si kupil edna akcija i posle eden den proveri dali se zgolemila ako se zgolemila imas profit ako ne se zgolemila togas nisto ce cekas ili ke napravis ja kako sto pisav vo pogorniot post.I pazlivo biraj gi kompaniite od koi sigurno ce izvadis profit(pred da investiras napraj malo istazuvanje za kompanijata)
А како ке видам дали имам профит,и ако имам како ке го добијам ?

А како може да си ги земам парите од организацијата откако ке ги донирам ?

Готово сватив што како е работава, денеска купив 35 акции во вредност од 5.25 а сега истите имаат пораст и имам ќар за еден ден 0.35 злато, не е лошо за толку вложени :)

И драгон ај поубаво овјасниго ова (Да дремев ама на ВЦБ.Сеа и сум овде мало да ви објаснам како да заработите пари.
Гледате некоја компанија која оди во плус да биде барем 10+ и да биде мала цената на акциите да речеме 0,01 и купувате 1000 акции т.е 10 голд).Каде да видам кога иде во 10+?
И како може да ги си ги вратам парите во акаунтот(назад)?

И драгон ај поубаво овјасниго ова (Да дремев ама на ВЦБ.Сеа и сум овде мало да ви објаснам како да заработите пари.
Гледате некоја компанија која оди во плус да биде барем 10+ и да биде мала цената на акциите да речеме 0,01 и купувате 1000 акции т.е 10 голд).Каде да видам кога иде во 10+?
И како може да ги си ги вратам парите во акаунтот(назад)?
Ај че ти кажем утре во школо поопширно.А за другите може да видите тоа зеленото што е дсно од цената на акциаата.

Ја се откажувам од играва.
од септември ја играм, нити ја додадоа нити ќе ја додадат македонија.Ем сега ја ебаа работата, неможеш да си ја излечиш силата до стотка и секоја ден се помалку и се помалку ми е велнесот, ќе го ебаам ја ќе го молат народот да ми дава помош секоја ден, ко некој скитник, а фер и поштено си работам си заработуам.
давитковски (мислам дека само ти си најзагреан)после ќе ти пратам тебе овоа од човеков што остана, па што сакаш прави. околу 5 голд,150-160 индонезиски пари и 9 леба(ку 5) со куќа (ку 1).

Ја се откажувам од играва.
од септември ја играм, нити ја додадоа нити ќе ја додадат македонија.Ем сега ја ебаа работата, неможеш да си ја излечиш силата до стотка и секоја ден се помалку и се помалку ми е велнесот, ќе го ебаам ја ќе го молат народот да ми дава помош секоја ден, ко некој скитник, а фер и поштено си работам си заработуам.
давитковски (мислам дека само ти си најзагреан)после ќе ти пратам тебе овоа од човеков што остана, па што сакаш прави. околу 5 голд,150-160 индонезиски пари и 9 леба(ку 5) со куќа (ку 1).

Со овој статус секој ден накачуваш +1 велнес. Трпение-спасение. Ќе стигнеш пак до 100. Ја вака праам, од 40 негде на 56-7 велнес сум.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom