Опседноста на балканските народи со историјата...

• Креатор на темата Креатор на темата Bertone
  • Време на започнување Време на започнување

Bertone

Автомобилски Дизајнерски Гуру
Член од
1 октомври 2007
Мислења
808
Поени од реакции
6
Не сакам да бидам сфатен погрешно, но мислам дека народите на Балканот се(сме) премногу окупирани со историски случувања што се одиграле многу многу пред ние да се родиме, секоја држава со сопствено гледање на историјата. Сите сме со исперен мозок, од оние што сакаа да поентираат политички менувајки ја историјата.

Сето тоа е на правено за сега ...да бидиме Буре Барут во Европа, сеуште не сфаќајки ја пораката дека историјата на Балаканот е неконзистентна, дека таа треба да биди само предмет на историско истражување на вистината, а не и политички,етнички и основен меѓучовечки однос.

Мое мислење (а се надевам дека и повеќе од вас, како и Бугарите што ги читаат постовите на Кајгана) е дека треба да се надминат таквите историски небулози, во интерес на подобро утре, во интерес на соживот, во интерес на среќно детство на нашите деца. Оставете ги историските гревови на нашите предци и да ја креираме нашата иднина. Можеби звучам како евтин политички гласноговорник, но тоа е тоа, единствениот излез од оваа Балканска Турлитава, е тоа. Надминувањето на самите нас...сите...Македонци, Бугари,Срби,Грци,Албанци,Босанци,Хрвати,Словенци,Романци...сите...

Да се ослободиме од територијални претензии, бидејки иднината не е фокусирана на нив. Иднината нема да познава граници, меѓи, нешто што веќе се случува во Европа, нешто за што Шуман и останатите истомисленици кај нас на Балканов ќе ги прогласеа за политички па и историски утописти, но сепак на запад, таквите мисли и размисли се примија на широко, меѓу масите, поучени од двете светски војни, дека алчноста за територија ги довело до никаде.

Се надевам дека сепак ова ќе допре до сите и нема да биди предмет за повторни клевети.

Поздрав

секоја чест добар говор
еден одговор
македонија и македоскиот народ нема никакви територијални претензии кон своите соседи
и секоја вледа(која и да е) гради добар однос со секој сосед
но како и да е не секој гест на македонецо е светен како мировен и добро намерски
се додема има барем М од Македонија нашите соседи нема да мируваат
така да се ќе се смири (не верувам) кога нема да има мекедонци
а тоа нема да се случи
поздрав

Јасно е дека ситуацијава е таква сега, но горе напишаното е да се...како да се искажам...ер...најдат сили? да се надмине таа „Б(в)алканштина“.

Ova ne e istoriska tema i shodno ja brisham.
Не можеш туку така да ја избришеш.
Ако не е историска и сметаш дека не е за за во тој подфорум, тогаш по консултација со колегите ќе се договори нејзино преместување во соодветен подфорум.

Ок продолжуваме понатаму...

Мислења други?

Да беа Балканците економски силни, ќе беа како оние од т.н Западна Ецраоп, т.е ќе си се смешкавме, ќе си се шеткавме и немаше да помислуваме што и како било, и немаше да се замараме едни со други, и сите заедно ќе им делевме ум на оние останатите...
Money makes the world go around!

Работата е во тоа што ние им продаваме ум на оние од ЕУ ама за многу ефтини пари или практично за бадијала па после тие ни го препродаваат нам поинаку спакуван ама за многу повисока цена,иронијата лежи и во тоа што не е само умот во прашање туку и се друго што ние го произведуваме како примарна суровина.Односот се променува во последните години ама сепак целата работа се одвива мошне бавно со брзина на полжав или само мене така ми се чини?

Се согласувам со Струмикс. Ако народот има полн стомак, има пари, кој ќе го боли за тоа каква таква онаква историја, територија имал или немал. Се гледа во Америка. 20% од Американците NEW YORK мислат дека им е главен град (ако не и повеќе)...

Е за жал нема „ресет“ копче... никој не може да се оддели од историјата, ако се одделиме тогаш може слободно да се викаме „МОДЕРНАДОНИЈА“ не е можно тоа, ние сме континуитет и знаеме каде ни се почетоците и до каде сме денес... затоа мора да има историја за да се делиме, бидејки кога има поделба од една група има зближување со друга, односно со нашата.

хехех

Се согласувам со Струмикс. Ако народот има полн стомак, има пари, кој ќе го боли за тоа каква таква онаква историја, територија имал или немал. Се гледа во Америка. 20% од Американците NEW YORK мислат дека им е главен град (ако не и повеќе)...

знам дека е вон тема... ама оди на јутубе и напиши dumb americans или chaser's или двете заедно па пресуди сам (ако веќе немаш видено).

поздрав

i da ziveeme vo edna Utopija kaj so lugeto ne pravat vojni za istorija i politika, sepak ne smee da se zaboravat nasite predci i celata nasa istorija deka taka se negirame samite sebesi! Vistina bi bilo mnogu ubavo koga bi prestanale site vojni i gluposti ama razmislete sto bi bil covek bez minato?????

Nie ne sme optereteni, ahajcite i ovie, chuvashive od istocnoto okupirano carstvo makedonsko, kako na slikava, tatarlaanava,
men.jpg
se okupirani i preokupirani i optereteni i tn.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom