Onion Rings

• Креатор на темата Креатор на темата mary_jane
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 август 2005
Мислења
1.410
Поени од реакции
23
Oва е една прекрасна закуска или snack кој е совршен за послужување кога ќе ви дојдат пријатели, а и фантастично се вклопува со пиво :wink:
а се приготвува многу брзо и лесно, се што ви треба се:

3-4 големи стари кромидчиња

шоља ипол брашно

2 до 2,5 лажици прашак за пециво

3 јајца

црвен пипер

сол

пола шоља млеко

Прво се сецкаат кромидите на кругови, што потенки тоа подобро меѓуто внимавајте да бидат кругови, не е страшно и ако некое не испадне, вкусот е ист али и изгледот е битен. Потоа од круговите одвоите ги пристенчињата, и ставете ги во ладна вода да поседат додека ја приготвиувате смесата.

Смесата се приготвува со тоа што прво, брашното се истура во поголем сад (погоден за матење) се додаваат две лажички сол, малце срвен пипер и прашакот за пециво и се мешаат убаво, додека во друг сад се матат јајцата и млекото. Откако добро ќе ги изматите додадете ги во смесата со брашното и матете со мискер додека не добиете еднаква смеса за поховање, доколку смесата е премногу ретка, слободно додадете бршно, или пак спротивно, доколку е густа, додадете млеко. Густината треба да биде нешто погуста од онаа на смесата за палачинки.
Исцедете ги громидите убаво,и откако ќе одстојат да се подзасушат, секое прстенче потопете го во направената смеса и пржете (најпожелно е во фритеза, меѓутоа доколку немате може и во поголемо тавче со поголема количина на зејтин со оглед на тоа дека мора да бидат прекриени цели со зејтин додека се пржат)
Bonn appetite
:smir:
доколку некој го направи рецептчево, нека пише за резултатите :)

Ги обожавам. Неверојатно добри во комбинација со пилешки прсти и пиво.
Ај идеме да јадеме некој ден. Или уште подобро, зготви ги ти да му се сневиди :vozbud:

Пиши и сос некој, не ми се убави без сос.
:smir:

ауу не сум ги пробал а не ни сакам да ги пробам:pov:

Леле имам гледано како јадат и сум се канела да ги пробам, ама ги немам јадено.
А сакам бе, многу сакам.:nesum:

Ок... почна да ми кркорат цревата.
Има ли смисла.. ништо не сум јаден од сабајле, вие тука ми зборите за похован кромид, па оној онаму уште пиво и пилешки прсти....
леле..леле.. леле... мх..мх....мх...

Ја поддржувам иницијативата на Ацид :)

Орле... за сос ти требаат само три работи: мед, сенф и малку бибер...

Вечерва? Вечерва? :vozbud:

Похован кромид, пилешки прсти, татар-сос, пиво... :je:

Леле имам гледано како јадат и сум се канела да ги пробам,ама ги немам јадено.
А сакам бе,многу сакам.:nesum:
И јас долго време се кандисвам да ги пробам и никако да порачам,а сите ги фалат.Ај можи вечер и така одам в кафана:vozbud:

Мн е вкусно, имам јадено неколку пати и тоа првиот пат не знаев дека е кромид. Дури нема ни вкус на кромид, онака ко некои грицки е. :)

Мх мх мх за рецептов алал да ти е, ќе пробам уште утре да ги направам.
Еднаш само пробав во Сопотско, едно маааааало прстенче и за душа ми се залепи.
Едвај чекам да си м‘цнам пак :pipi:

Ги обожавам. Неверојатно добри во комбинација со пилешки прсти и пиво.
Ај идеме да јадеме некој ден. Или уште подобро, зготви ги ти да му се сневиди :vozbud:
:vozbud:Обавезно, се договараме деновиве да ви правам прстенчиња, некој нека се задолжи за пивото и :music3:

Вкусни, се секоја чест:salut:
Ама кило зејтин има во едно прстенче апсорбирано... Башка и препржен...
Гледам да одолеам на нив кога одам на јадење :toe:

Да се пофалам, го направив рецептов:)
Но во тавче ги пржев и малце мрснички ми излегоа. Изгледа најдобро е во фритеза.
Или во тавче, ама кога ги вадиш од него, на чинија со салфетка да ги ставаш за да упие од маснотиите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom