- Член од
- 17 август 2005
- Мислења
- 1.410
- Поени од реакции
- 23
Oва е една прекрасна закуска или snack кој е совршен за послужување кога ќе ви дојдат пријатели, а и фантастично се вклопува со пиво :wink:
а се приготвува многу брзо и лесно, се што ви треба се:
3-4 големи стари кромидчиња
шоља ипол брашно
2 до 2,5 лажици прашак за пециво
3 јајца
црвен пипер
сол
пола шоља млеко
Прво се сецкаат кромидите на кругови, што потенки тоа подобро меѓуто внимавајте да бидат кругови, не е страшно и ако некое не испадне, вкусот е ист али и изгледот е битен. Потоа од круговите одвоите ги пристенчињата, и ставете ги во ладна вода да поседат додека ја приготвиувате смесата.
Смесата се приготвува со тоа што прво, брашното се истура во поголем сад (погоден за матење) се додаваат две лажички сол, малце срвен пипер и прашакот за пециво и се мешаат убаво, додека во друг сад се матат јајцата и млекото. Откако добро ќе ги изматите додадете ги во смесата со брашното и матете со мискер додека не добиете еднаква смеса за поховање, доколку смесата е премногу ретка, слободно додадете бршно, или пак спротивно, доколку е густа, додадете млеко. Густината треба да биде нешто погуста од онаа на смесата за палачинки.
Исцедете ги громидите убаво,и откако ќе одстојат да се подзасушат, секое прстенче потопете го во направената смеса и пржете (најпожелно е во фритеза, меѓутоа доколку немате може и во поголемо тавче со поголема количина на зејтин со оглед на тоа дека мора да бидат прекриени цели со зејтин додека се пржат)
Bonn appetite
:smir:
доколку некој го направи рецептчево, нека пише за резултатите
а се приготвува многу брзо и лесно, се што ви треба се:
3-4 големи стари кромидчиња
шоља ипол брашно
2 до 2,5 лажици прашак за пециво
3 јајца
црвен пипер
сол
пола шоља млеко
Прво се сецкаат кромидите на кругови, што потенки тоа подобро меѓуто внимавајте да бидат кругови, не е страшно и ако некое не испадне, вкусот е ист али и изгледот е битен. Потоа од круговите одвоите ги пристенчињата, и ставете ги во ладна вода да поседат додека ја приготвиувате смесата.
Смесата се приготвува со тоа што прво, брашното се истура во поголем сад (погоден за матење) се додаваат две лажички сол, малце срвен пипер и прашакот за пециво и се мешаат убаво, додека во друг сад се матат јајцата и млекото. Откако добро ќе ги изматите додадете ги во смесата со брашното и матете со мискер додека не добиете еднаква смеса за поховање, доколку смесата е премногу ретка, слободно додадете бршно, или пак спротивно, доколку е густа, додадете млеко. Густината треба да биде нешто погуста од онаа на смесата за палачинки.
Исцедете ги громидите убаво,и откако ќе одстојат да се подзасушат, секое прстенче потопете го во направената смеса и пржете (најпожелно е во фритеза, меѓутоа доколку немате може и во поголемо тавче со поголема количина на зејтин со оглед на тоа дека мора да бидат прекриени цели со зејтин додека се пржат)
Bonn appetite
:smir:
доколку некој го направи рецептчево, нека пише за резултатите
