Одгледување на печурки (буковка, шиитаке и др.)

Печуркарството во земјава може да биде исплатилив бизнис, доколку се има визија и добро се испита пазарот.
Вака вели Митко Бељмезов од Струмица кој во подбеласичкото место Колешино има подигнато одгледувачница и е единствениот одгледувач на лековитата печурка Реиши на Балканот.
„Спаѓа во печурките кои се тешки за одгледување. Од самото засејување на мицелиумот во супстратот до првата берба поминуваат пет месеци, а во тој период е потребно одржување на влажност на воздухот, температура“, вели Бељмезов.
Во моментов Бељмезов одгледува 3.300 вреќички со Реиши, но не застанува тука. Наскоро ќе почне да одгледува уште една лековита печурка.
„Наскоро планирам да одгледувам на Маи таи исто така лековита печурка, но за разлика од Реиши која е со дрвенеста структура, ова е јадлива печурка“, рече Бељмезов.
Досегашните клинички испитувања покажале дека Реиши печурката е природен извор на органскиот германиум, при што помага во превентивата против карциномните заболувања.
Во Македонија последниве години се подигнаа повеќе одгледувачници на печурки како семеен бизнис пред се во руралните средини.
 
Ване прочитав во првите 5-6 страни дека си напишал книга каде што се е објаснето. Каде може да се најде книгата и колку пари е?
 
Golem ljubitel na pecurki sum i vekje podolg period razmisluvam za otpocnuvanje so ogleduvanje na pecurki -Bukovka. Samo edna rabota me interesira dali na nekoj nacin e zagarantiran otkupot na istite. Zosto nesomneno e deka pecurkata ke bide proizvedena i ne ocekuvam zarabotka uste na startot. Dokolku zapocnam so odgleduvanje planiram da koristam prostorija od okolu 50-70 m2 za pocetok so site propisani proceduri i standardi. Edinsteno sto bi mi predizvikuvalo glavobolka toa bi bilo plasiranjeto na stokata zatoa sto ne planiram da se setam po pazarite, restoranite i da gi prodavam na kilo. Pozzzz
 
ГАРАНТИРАН ОТКУП ЌЕ ТИ ДАДАТ СИТЕ(само ЗА пари не питај после!....)Такви како тебе се бараат како тартуфи а се наоѓаат како тролисна детелина. А потоа обратно: тие шо треба да ти платат и шо ке ти платат ке се тартуфи а се повеке се зголемуваат оние што бараат назад пари(тролисните детелини).Па сега....поарно пола кило по пола кило(не кило по кило) него откуп(МОЕ МИСЛЕЊЕ).
 
некој да стави слика како изгледа ѓурѓевданка печурка (со ова име е позната меѓу народот може има некое друго стручно име)
 
Од кој материјал е најефтино да се изгради објект од 80-100метри квадратни за одгледување печурки..и дали има негде скици, планови за негова изградба?
 
Игоре.... секој граде како му одговара. Да сум на твое место би одел со панели. Во секој момент разглобиви, преносливи, промени колку сакаш, можеш да ги препродадеш.... е сега влогот е малц е поголем. Средно втора употреба 5-10цм да се некои 15 евра..... заааа 100м2 би требало околу.....120м за ѕидовите и плус 100м2 за кровот(вкупно 220 м2) значи некои 3300 евра плус вентилатори, греење, ладење, рафтови, под од бекатон.(пак лесно демонтирачки материјал)....негде 5000(без рафтовите)
 
Во моментов имам 20 вреќи од кои веќе почнаат да излегуваат печурките, конкретно зимска буковка. Сега нема голема количина ( очекувам околу 200 кг свежа печурка од првите две берби) но ако се најде пласман за истата би опремил поголем објект каде би се произведило некаде околу 1000 до 1500 кг. од истата.
 
Сега си барам пласман ...
 
така и бидна. веќе си обезбедив пласман, од септември почнувам со посериозно производство.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom