Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За да гледаш филм во Blu-ray квалитет кој е обично голем околу 50гб ти треба повеќе од солиден компјутер.Без Core 2 Duo не треба ни да помислиш.А да ќе заборавев, треба и графичка карта од понова генерација.
Сета работа е до декодерот (кодекот) што ќе го ставиш за отчитување на ХД филмовите :smir:
А за да работи декодерот (кодекот) ко што треба, му треба убав процесор и солидна графичка.
Не бе зошто,само му треба добра снимка некомпресирана некоја.Доволно е едно двд да го направиш .ави и разликата ќе биде очигледна.Шо е битно дали ќе гледаш филм на целеронка или мек или на интел или на амд.Битно е ресурсот да биде со сите нишани.Исто ти е и со двд плеер.Не е до плеерот дали е 1000ден или 10.000,битно е форматот на Цд то да биде тоа шо треба да биде. :wink:
HD или BlueRay ?
Како прво, ќе ти сецка филмот (гледај филм така да те видам...)
ОК гледам сето од стрјучњак по стручњак, ме мрзи да ти објаснувам дека каков и да сакаш да имаш РС има нешто што е покомпетентно и професионално во зависност од намената! За видео техника нема да кажам дека сум лаик (ги знам скоро сите можни формати декодери и начини на емитување на видео сигнал) ама ете ќе речам дека сум лаик.Ај малце ќе го свртам муабетот во врска со ова кутивчево шугаво и ќе посочам кон аудио моментот што може да го понуди.Повели дај ми аргументи на што може да биде спремен еден PC за да емитува квалитетен звук.Сакаш хај фај,сакаш сараунд,сакаш стерео,сакаш долби дигитал сараунд,сакаш s/pdif,firewire,optical in/out......ама буквално сите можни начини пробај ги,тестирај ги,испитај ги,а јас ќе ти го кажам контра аргументот што НЕ може да има РС,а го има нешто друго.Точно.
Нема врска.
Објасни му го тоа на скофилд. Што појак процесор и појака графичка, толку пореално ќе си тече филмот. Послаб процесор по накај слајд шои ќе ја тера работата, ќе сецка, ќе намали број на фрејмови во секунда
Види да било така немаше да даваме толку пари за скапи компјутери и скапи плеери. Каков сакаш формат напрај го, за да имаш квалитетна слика мора да имаш квалитетен и моќен плеер или па компјутер.
Штета што многу читате реклами и натписи по билборди и во флаери... Во пракса е многу поинаку.
Нема врска. Јас на пентиум 4 пуштив дивикс епизода од prison break и компјутерот како слајд шоу ја даваше на 42" Фул ХД телевизор. Пуштив ХД реклама за сони бравиа таа што е. На 10 секунди слика менуваше од клипот![]()
ОК гледам сето од стрјучњак по стручњак, ме мрзи да ти објаснувам дека каков и да сакаш да имаш РС има нешто што е покомпетентно и професионално во зависност од намената! За видео техника нема да кажам дека сум лаик (ги знам скоро сите можни формати декодери и начини на емитување на видео сигнал) ама ете ќе речам дека сум лаик.Ај малце ќе го свртам муабетот во врска со ова кутивчево шугаво и ќе посочам кон аудио моментот што може да го понуди.Повели дај ми аргументи на што може да биде спремен еден PC за да емитува квалитетен звук.Сакаш хај фај,сакаш сараунд,сакаш стерео,сакаш долби дигитал сараунд,сакаш s/pdif,firewire,optical in/out......ама буквално сите можни начини пробај ги,тестирај ги,испитај ги,а јас ќе ти го кажам контра аргументот што НЕ може да има РС,а го има нешто друго.
Не мисли дека ако имаш скап РС имаш СЕ. :uvo:
А за ова,цитирам: "Штета што многу читате реклами и натписи по билборди и во флаери... Во пракса е многу поинаку".Биди сигурен дека мноооогу повеќе имам и прочитано,а и видено,доживеано што значи и real HD, blue ray, dvd, dvd duallayer, vcd, divX, xvid, avi, mpeg......
Да резимирам: Не ми е муабетот за контрање и докажување кој е кој туку сакам да водиме дискусија за кибритов.Да не ме разбериш во погрешна конотација па да испадне работава "кој е кој" :wink:
Да да поентата е да бидЕ,амаа сеуште не е,ради тоа што сеуште постојат pro tools. Blu ray deДруже, навистина не ти ја разбирам поентата на текстов.
Ако сакаш да докажеш дека ПЦ не го бива како платформа, ќе те потсетам дека поентата на ПЦ е да биде високо скалабилна и отворена архитектура и платформа.
То ест, ако сакаш добар звук, ќе си купиш професионална звучна, ако сакаш видео едитирање ќе си купиш Квадро или некоја професионална графичка, ако сакаш математички пресметки ќе си купиш i7...и така.
(Се пишува Blu-Ray инаку и не, не сум експерт за видео и звук, само читам факти и резонирам. )
Ова малово чудо ќе го бива само за оние што сакаат fancy stuff, зошто за 500$ се прави солиден HTPC.
Согласни бевме дека не е исто на што ќе гледаш и секој ги кажа факторите,меѓутоа само сакав да споредам како и за видео така и за аудио дека има некој работи што си имаат своја намена каде што бил кој компјутер влегув во втор чак и во трет план :wink:За звук е друга прича. Незнам зашто муабетот го сврте на звук. Зборевме за видео, за каква слика би овозможило ќибритчево, а каква слаб и јак компјутер и каква блу-реј плеер и дека не е исто преку што ќе гледаш.