ОК, значи си производител на уникатни ножеви, ко наш е-миланист - е тогаш е идеално да имаш и диемантски камења затоа што со нив брзо ќе створиш острица од нула. Може и скроз туп или оштетен нож да наостриш, ама за до-острување во наша смисла на веќе релативно остри ножеви диемантот ќе изеде многу повеќе челик од потребно, а особено па во неискусни раце. Што значи можеш и скроз да го зебеш ножот.
Во идеален свет кај што чоек има пристап до се и пари не се проблем тогаш ДА може да почнеш со диемантски камења како на пр. 200-300 грит, па до 800 на пр. (Јас имам 360, 480, 600 и 800 диемантски). Па после тоа да преминеш на шмиргла се до 2000-2500. Меѓутоа тоа е процедура за стварно тап нож или за репрофлирање кај што сакаш да ја смениш острицата да биде на пр. помал аголот.
Најдобро, според моето искуство, нож што веќе има пристојна острица е да си фатиш со шмиргла (или камен) од 400 грит па до кај ти е ќеиф. Еднаш кога ќе створи човек осет за острење потоа ќе му биде појасно се...
Ванлок, фина ивица може да значи две работи – агол (за тоа зборат тие таму

или грит до кој е острено.
Грит. Генерално острицата колку е поисполирана (повисок грит) толку е поотпорна на оштетување при работа. Зошто? Замисли пила со запци, колку се поголеми запците толку полесно можеш да откорнеш некој од нив при притисок. Така изгледа и груба ивица од нож под микроскоп и така функционира. И овие и тие сечат, острица со 400 грит острена ќе сече хартија веројатно и подобро од острица исполирана до 2500 грит затоа што има „заби“ кој подобро „гризат“ во хартијата. Исполираната повеќе ќе лизга низ материјалот (push cutting) ама нема ни приближно така бргу да се истапи...
Агол. Аголот на ножот реално ја одредува неговата намена. Колку е поголем аголот толку е по силна острицата ама и потешко сече. Секира може да има сечиво и до 25° по страна, нешто помалку за месарски сатари, викаат 15 до 10° е идеално за по heavy duty џебни и bushcraft ножеви. За џентлеменски џебни ножеви може и нешто помалку 7-8° па до 5° за кујнски ножеви и уште помал агол кај ножеви за филетирање.[DOUBLEPOST=1453386002][/DOUBLEPOST]На тема алат за острење. RUIXIN PRO според мое мислење е далеку подобро решение од копијата на Apex Edge или Pro. Читав некаде, за копииве се жалат дека им пука пластиката – мислам дека исто е и со оригиналот. И да не е така целосно метално решение за истите пари ми изгледа подобро. Камењата се потполно исти.
Е сеа камчињата кинески се шит! Бргу се трошат, не се сосема рамни итн. Сем Таидеа (цената си кажува) другите се прилично слаб квалитет. Ама штом го имате алатот лесно можете и сами да си адаптирате носач, па наместо камен да залепите шмиргла. Мојот Таидеа алат НЕ го препорачувам (со обзир на претходниот пост) иако „камењата“ се топ.