Новобогаташи

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Љубомората и зависта се заебани Мартине,од љубомора и завист што може човек лошотија да ти направи, не би ти направил такво нешто дури и да си му ги убил родителите.

А што можеш против таквите освен да ги игнорираш и да ги оставиш самите да се гушат во таа љубомора и завист ? Ти ништо не си сторил лошо кон нив, чиста ти е совеста така да нема потреба да се замараш со истите и да си живееш како мислиш.
Дека прават знам, мојот татко го избркаа од работа заради невистинито кодошење од човек на пониска позиција но како што вика татко ми има господ па гледа.. дури и подобро испадна откако го избркаа. А тој истиот кодош ништо не постигнал пак е обичен.. ниту се збогатил од тоа ни ништо, но ете има луѓе кои се хранат со омраза со љубомора и што можеш против нив ?

Да си ги прљаш рацете со такви луѓе нема смисла :)

Јас за разлика од тебе сум многу богат.:eek:
-во Охрид сум секој ден
-пушам бос голд
-алкохол пијам кога излегувам и на свадби, празници, крштевки- кога е муфте.:D
Али немам некој предизвик во животов да се збогатам, побитно ми е здравјето, луѓето кои ги сакам и ценам, и мирот на душата.

Абе види сеа и јас можам да пушам бос ама несакам, исти ку*ац ти се цигари си се цигари ........... алкохол не пијам од ххх причини и од здравје, но и искрено не сакам/не фала ......... инаку неможам многу да излегувам од Скопјево(викенд, празник, одмор) бидејќи имам овдека и работни обврски(во работните денови), а во слободно време имам пак и некои домашни обврски(стари луѓе ЈБГ врзан сум со нив), а не дека сум до толку да немам за до Охрид ќе ставам едно илјадарче бензин и за 2 часа таму сум !
Инаку не е поентата ниту претерано да штедиш, ниту пак претерано да трошиш, секакви екстреми се негативни, само стабилна-средина му е мајката општо зборам, инаку сум скромен човек по природа, а и немам баш солидни и редовни приходи така да колку чергата толку нозете !
--- надополнето: 26 мај 2012 во 18:01 ---
А што можеш против таквите освен да ги игнорираш и да ги оставиш самите да се гушат во таа љубомора и завист ? Ти ништо не си сторил лошо кон нив, чиста ти е совеста така да нема потреба да се замараш со истите и да си живееш како мислиш.
Дека прават знам, мојот татко го избркаа од работа заради невистинито кодошење од човек на пониска позиција но како што вика татко ми има господ па гледа.. дури и подобро испадна што го избркаа. А тој истиот кодош ништо не постигнал пак е обичен.. ниту се збогатил од тоа ни ништо, но ете има луѓе кои се хранат со омраза со љубомора и што можеш против нив ?

Да си ги прљаш рацете со такви луѓе нема смисла :)

Ех навистина жал ми е за татко ти пријателе ама што ќе правиш ........ таков е менталитетот кај народецов наш: да му умре козата на комшијата .............. насекаде(а најмногу на работа) кај и да се свртиш само издајништво, клеветење, кодошење, сопки, намештајки... во оваа држава треба многу работи да се променат .......... прво што треба да се промени е народот т.е. неговиот чуден авто-деструктивен менталитет .......... потоа се ќе биде полесно !
Ама за жал такво нешто не е возможно ...... пак ќе си биде се по старо како до сега така и понатака: кучињата ќе си лаат, а карванот ќе си врви !

Абе види сеа и јас можам да пушам бос ама несакам, исти ку*ац ти се цигари си се цигари ........... алкохол не пијам од ххх причини и од здравје, но и искрено не сакам/не фала ......... инаку неможам многу да излегувам од Скопјево(викенд, празник, одмор) бидејќи имам овдека и работни обврски(во работните денови), а во слободно време имам пак и некои домашни обврски(стари луѓе ЈБГ врзан сум со нив), а не дека сум до толку да немам за до Охрид ќе ставам едно илјадарче бензин и за 2 часа таму сум !
Инаку не е поентата ниту претерано да штедиш, ниту пак претерано да трошиш, секакви екстреми се негативни, само стабилна-средина му е мајката општо зборам, инаку сум скромен човек по природа, а и немам баш солидни и редовни приходи така да колку чергата толку нозете !
--- надополнето: 26 мај 2012 во 18:01 ---
Знам пријателе те разбирам, јас само пробав да напрвам некоја хумористична споредба кој колку е богат.
Иначе претпоставувам дека сме на сличен финансиски левел- (бати државата да ти ебам).:drk:
И да не заборавам, јас од Охрид сум- затоа сум секој ден таму.:D

На важи она богат народ=БОГАТА ДРЖАВА,ама кај нас ем има богати ем дури избегнуваат даноци,прават местенки,а па за овие локални шерифи кои мислат дека со мерцедес Е220 или БМВ 7-мица го имаат светот се лажат оти претходно прочитав таму напишаа сељак си е сељак и џабе муе се...ма го знаат кој е што е и како е.

Така е со повеќето новопечени пред се транзициони,а транзицијата велат заврши ама јас велам никнаа нови научени од транцицијата да ги наречеме пост-транзициони кои не се разликуваат од претходниве,тоа ти е копи-пасте,е сега државата требаше да воведе мерка UNDO и за едните и за другите иСЕКОЈ кој стекнал имот на нелегален начин алудирам на конфискација-удрете ги таму каде најмногу ги боли-по џебот!!

А ете има примери лежеа по идризово,па намалија казни и оп имаш господа на слобода иновативни,едуцирани,со претприемнички дух конкурентни и на швабите и најдобрите извршни на Јапонските ЦЕО на Митсубиши,тојота,субари.....абе иновативни што да ти кажам-кога би им дале на нивните вработени плата од 500 наместо 150 евра,кога би плаќале придонеси,давачки-они би ПРОПАДНАЛЕ-абе тооолку иновативни да опстојуваат,заработуваат само на грбот на 30-50 вработени каде максимјум платениот е некои 250-300 евра а таквите се максимум 10-другите немале искуство па 100 евра оние со искуство 150-па таквите бизнисмени и локални босови сешетаат на одмор токмублагодарение на нивната иновативност-стрижи овци ко0га нема шарпланинци(држава и синдикат) да ги штитат-а сама овца не ја бива надвор од пасиште.

Почит за исклучоците има стварно луѓе кои трчаат,штедат па наместо 100 ватни сијалици користат 75-ки,штедат на материјал,на енергенси но нема да ви дадат фелер...има луѓе кои ги бива па започналеод фирма со5-6 души пред 15 години денес вработуваат над 50 и си работат.

Ех навистина жал ми е за татко ти пријателе ама што ќе правиш ........ таков е менталитетот кај народецов наш: да му умре козата на комшијата .............. насекаде(а најмногу на работа) кај и да се свртиш само издајништво, клеветење, кодошење, сопки, намештајки... во оваа држава треба многу работи да се променат .......... прво што треба да се промени е народот т.е. неговиот чуден авто-деструктивен менталитет .......... потоа се ќе биде полесно !
Ама за жал такво нешто не е возможно ...... пак ќе си биде се по старо како до сега така и понатака: кучињата ќе си лаат, а карванот ќе си врви !

Не станува збор за автодеструктивност директна-туку индиректна.

Ако нешто е факт тоа е дека мнозинството народ е глуп до СРЖ и не гледајќи подалеку од својот нос,заостанува а згора на се со лоботомијава која се случи уназадени сме 15 години!!

Спремајте се за нова криза и нафтен шок.

Ако се зарати новопечените први бегаат мада сега се удараат у гради по кафани,ресторани,а нивните деца се(бар на повеќето)во странство па така средната класа,најниската иромите ќе ја бранат Р.М-УРААА!!!

Се е до свеста,а кајнас не гледаат дека синдикатот е ПАРТНЕР со Влада и работодавци-тоа е споредливо нешто како НБРМ да биде под влијание на влада и пред избзбори-ОПааа..печати пари,зголемуј пензии=добиј избори...па после стегај политика и уживај на фотелја.

odlichen si batka (y) - da ne recham edini koj ja ukapira temata i zboruvash tokmu za
novostvorenite bogatashi koi na ochigled na narodot se iznakotija AMA NEZASLUZHENO
i nekoi takvi UTRE ke ti mudruvaat niz drzhavava i ke ti solat pamet
bbbbbblllllllllllljjjjjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaak-

-алкохол пијам кога излегувам и на свадби, празници, крштевки- кога е муфте.:D

Хехехахеа муабетов ;)
Дома си пијам ракија, винце минце... шо ќе се најде.. А надвор од дома.. исклучиво алкохол :pos:

Клошарот р'мба да се истакне,а богаташот не се луксузира да не го дознаат

Добро напишано ........... држи вода психологијава ........... на пр. и некој рандом тип да речеме со просечна плата вози Германско ауто ама од неколку класи испод или пак купено половно за неколку илјади евра, али битно е Германско ауто и кога проаѓа по улица намерно се чалами да се покаже дека купил такво и такво ауто !
Е сега тие што имаат милиони(ги опиша погоре Валкири) тие можат да купат и не ауто/џип... туку и приватен хеликоптер или авион, ама досега како што гледаме и слушаме никој од познативе МК олигарси не купил приватно авионче или приватно хеликоптерче, а дека имаат јахти по странските мориња тоа е факт, ама пази во странство, а не дома !
Тие што се навистина врвот богаташите/елитата мислам дека поголемиот дел од богатството(и пари и недвижнини) им е во странство, а не по дома(во МКД) !
П.С. И да утре ако недај боже пукне они(политичкиот и бизнис врв) први ќе фатат по бел свет и онака децата веќе одамна им се таму, а пак ние средната и ниската класа т.е. граѓанството/народот ќе го папаме стапот, веќе видено од порано сценарио !

Добро напишано ........... држи вода психологијава ........... на пр. и некој рандом тип да речеме со просечна плата вози Германско ауто ама од неколку класи испод или пак купено половно за неколку илјади евра, али битно е Германско ауто и кога проаѓа по улица намерно се чалами да се покаже дека купил такво и такво ауто !
Е сега тие што имаат милиони(ги опиша погоре Валкири) тие можат да купат и не ауто/џип... туку и приватен хеликоптер или авион, ама досега како што гледаме и слушаме никој од познативе МК олигарси не купил приватно авионче или приватно хеликоптерче, а дека имаат јахти по странските мориња тоа е факт, ама пази во странство, а не дома !
Тие што се навистина врвот богаташите/елитата мислам дека поголемиот дел од богатството(и пари и недвижнини) им е во странство, а не по дома(во МКД) !
П.С. И да утре ако недај боже пукне они(политичкиот и бизнис врв) први ќе фатат по бел свет и онака децата веќе одамна им се таму, а пак ние средната и ниската класа т.е. граѓанството/народот ќе го папаме стапот, веќе видено од порано сценарио !
Не си чул убаво, Алкалоид има приватен авион.
Сите знаеме кој е газда на Алкалоид.

пред рато,немаше средна класа,туку:работници и газди
Иначе фебриката за (метални) кревети „Данило Тохољ“ беше лоцирана на
Бирија.(денес се уште постои,до Геолошкиот завод)
Стариот газда, Данило Тохољ беше познат по својата скржавост.Неговиот оброк главно се состоеше од леб и сирење.Лебот секогаш мораше да биде сув-студен,затоа што така помалку се јадеше.Постоеше верување,а тоа сите во Скопје го знаева дека има поголема сума на пари,но не ги трошеше.
Имаше и дуќан на плоштадот(на местото на Г.П.„бетон“,а околу имаше повеќе ресторани и кафеани,но тој ниеднаш не е виден да влезе во нив.
За разлика од него,син му беше познат скопски боем.Наследените пари,тој безмилосно ги трошеше по скопските ресторани и јавни куќи,кој во тоа време ги имаше на секое ќоше во градот.Тој беше постојано во друштво на пратеникот Симо Ташковиќ,Киро Попантов,Дичо Филота и други. Тој ништо и не работеше,само идеше до благајникот и ако имаше заработени пари веднаш ги земаше и ги трошеше.
----------------------------------------------------
Добар пример,...пари многу,но два типа на луѓе
еден = створител на пари, со работа и труд до капитал
и друг= трошител на пари - новобогаташ
само што сега кај нас и новобогаташиве се со педигре на
„наследен лоповлук“ а не на или од „наследен труд“

Капитализам!

Грешка си .......... кај нас има три во едно ....... феудализам, социјализам и капитализам !
Па накрај ништо, гола вода и држава и народ ! :notworthy:
--- надополнето: 26 мај 2012 во 21:05 ---
Не си чул убаво, Алкалоид има приватен авион.
Сите знаеме кој е газда на Алкалоид.

Петре од Кушкундалево .............. :ROFLMAO:

odlichen si batka (y) - da ne recham edini koj ja ukapira temata i zboruvash tokmu za
novostvorenite bogatashi koi na ochigled na narodot se iznakotija AMA NEZASLUZHENO
i nekoi takvi UTRE ke ti mudruvaat niz drzhavava i ke ti solat pamet
bbbbbblllllllllllljjjjjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaak-
На српски ги викаат "скороевичи", кај нас никнаа како печурки по дожд.
Бозат BMW x3-4-5-6-n, се силат, мислат дека светот е нивни (Македонија е, пошто имаат доволно пари сѐ да купат). Се собираат на Виенскиот Бал во Александар Палас и мислат дека се џет-сет (што е најмизерно, по телевизиите така и ги претставуваат), се организираат оние клубови како Lions, или кој и да е, и тие ни ја претставуваат "елитата", додека вистински вредните луѓе остануваат во нивна сенка, а овие сѐ контролираат.
Погрешно го сврте PIRATIC муабетот, не беше тоа целта на темата. Тоа што ти го напиша е тажната вистина за Македонија, што се смета за луксуз. Cool имаше друга таргет група на темава ;)

Извинете а Хамдија Бајрамовски - кралот на Шутка(иначе црнец-муслиман по потекло, нација, вера, раса...) дали и тој спаѓа во богаташката елита на МКД ?! :D:P:LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom