Новобогаташи

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Кој сфати, сфати, кој не....... :свиркам::icon_lol:другпат можеби

за најмногу незаконски забогатени персони :P
Има 3 групи на нечесни капиталисти.

Да си богат, во МК не е престижно од неколку причини.

Прво, сите граѓани над 30 години живеат со спомени од социјализмот и целата споредба од оние времиња. Тоа неизмено предизвикува во измиените мозоци на голем дел од населението чувство на пролетарска нетрпеливост кон богатите и успешните во животот.

"Од каде и како тој ќе спечали толку пари, а јас- не", си велат тие, без да си се подзамислат, дека самоувереноста во личните способности е најголемото богатство на бедните.

Второ, потеклото на првиот милион во годините на транзиција вo многу случаи е нејасен или криминален. Тоа за жал важи за голем дел од новобогаташите на МК, коишто не сакаат да го коментираат начинот на спечалување и големината на личното богатство, ако не за друго, да не упаднат во очите на даночниците .
Трето,кај нас парите не са за фалба, зашто, како рекол добриот стар Конфучие: "Во една добро управувана држава се срамат од сиромаштијата, а во една лошо управувана држава се срамат од богатството". Кратко и јасно!

Едно е сигурно - во МК таквите луѓе спаѓаат во категоријата на nouveau riche - т.е. ново богаташите. Тоа е лесен термин на презир, со којшто старата наследна аристократија во Западна Европа се обраќа кон кастата на богатите,кои натрупале брзо богатство од последните години. Карактеристично за претставниците на nouveau riche е, што тие се трудат по секоја цена да живеат по правилата во светот на богатите.
но, на некои им успева а на некои кои испаѓаат смешни им се препишуваат -
"новодојденец") или "сноб" .

Првиот е моделот на партиските подлизурковци од блиското минато. Тој е основан на принципот на имањето и немањето - кога во целата држава луѓето немаа и не можеа да имаат, партиската аристократија поседуваше се“ - апартмани (во центарот), вили (на море и планина ), коли , задоволства и деликатеси , лајфстајл ("фришопи"), љубовници , елитно хоби (лов, ..... )
Во денешно време подржувачите на тој модел може да се наречат "локални новобогаташи". Дури и да имаат ужасно многу пари, нивното мислење си останува на местно ниво, ограничено до горе изброените "идеали" . Како на пример еден од нив, кој пред различните видови мусли на масата во елитен париски хотел вика:"Пак ли семки за јадење, маме им - дајте да одиме да се најадеме некаде како луѓе."
Вториот тип се "глобалните новобогаташи". Тие се интегрираат добро во странските елити, создаваат добри лични и делови контакти зад граница и макар што бизнисот им е базиран во МК, тие ретко се задржуваат тука.
Да ги разгледаме еден по еден основните статус симболи - т.е. белезите на богатството, коишто ги прави различни од остатокот на населението :
Домот
"Глобалните" новобогаташи иако не живеат тука, иако бизнисите им се базирани имен о тука - медии и реклама, телекомуникации, инфраструктура, трговија , винопроизводство. Тие си ги раководат бизнис делата од растојание и се враќаат само кога се бара нивното физичко присуство. Членувањето во елитни травел клубови од видот на the Globetrotters Club на пример им олеснува во резервирањето на хотели по светот
За "локалните" новобогаташи домот е основниот статус симбол. Колку поголем и поупадлив е тој, толку подобро: "Еј, свате, куќата ти е- како америчка амбасада!"

потоа следат:
Коли , јахти и приватни авиончиња со се’ екипаж
Мобилноста е можеби нај препознатливата црта на богатите елити насекаде по светот - па и тука
За колите, постои анегдота, според која англиски лорд секогаш му наредувал на св.шофер да земе кофа кал и да го изнамачка ролс ројсот, пред да тргне на пат - така не ризикувал да го сметаат за сноб.
Персонализираните автомобилни таблички се виден статус, симбол на Запад - но еве и во МК се јавија
Потоа следат;:
ХОБИ, ШОПИНГ,СПОРТ, ОДМОР........

текстот е превземен - но името на државата е променето во МК како и дел од текстот
но....... се’ друго е идентично со она што се случува кај нас-
НИКНУВААТ новопечени богаташи- тивко,нечујно но БРЗО - баш ко печурките после дождот
и за само 20 години од осамостојувањето - 1/4 се вакви снобови , а остатокот :noze:

а јас пак, се мислев спаѓам во богаташите, во нашава населба - место
затоа што или,
оти прв ставив ролетни на прозорците,само на оние од јужната страна
и не само тоа, туку и олуци само пред влезот за да не ми капе в шија,
а ќе заборавев и оџакот ми е ѕидан, со гитерки и покриен со лимче,
а тоа додека ми очи гледат го има само на мојава куќа.
( подалеју не можам да видам,ама прочитав имало и јачи од мене)

Капитализам - Акумулација на капиталот од поголема во помала група на луѓе.

п.с. И тие новопечените не се баш нови.. Динстани се со генерации од деда ное.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Да така е меѓутоа во МКД многу работи се нејасни и конфузни ............ како прво и прво во МКД во одредени места те рачунаат за богаташ ако возиш на пр. автомобил(да речеме од десетина илјади евра) или пак возиш мотор !
Во МКД те рачунаат за богат ако отидеш на пр. на одмор и ред други работи ............... за овие прашања нема одговор ............. како прво богаташ е тој што има бизниси такви работи, што месечно вади по неколку десетици илјади евра, што има возен парк од неколку стотини илјади евра, што има имот од неколку милиони евра, што тера ептен голем луксуз тоа е богаташ ................. зарем богаташ е некој што работел, си собрал пари и си купил нов автомобил до кај 15 илјади евра кој ќе го користи две децении, зарем богаташ е некој што 2-3 пати отишол во Грчка и тоа во една деценија, зарем богаташ е некој што наследил куќа и нива од родителите(мајка, татко) или од дедо, прадедо .................. во МКД погрешно се толкуваат работите, во МКД и средната класа честопати се гледа како богата што нема везе, некој ако зема плата 20/30/40 илјади ден. тоа не го прави богаташ, богаташ е некој капиталиста што има фирми, компании, бизниси... милиони !
Како прво човек од средна класа погрешно е да се става во купот на богатите, како второ не секој што ете има нешто(имот, автомобил) и живее солидно е лопов и ајдук ........... има и такви, ама има и луѓе кои што едноставно работат, заработуваат солидно и скромни се и си имаат(не зборам за милиони) !
Имотот пак може да е и од поново време стекнат/создаден, но може да е и од пред 2/3/4/5 и повеќе децении, може да е и наследен, многумина има кои се имотни од дедо, прадедо ... лично познавам такви луѓе !
И ОК да луксуз е да возиш лимузина или џип од 50/100 илјади евра, но ако богаташ е човек што еднаш во животот купил автомобил од 10-15 илјади евра кој ќе го користи 2 децении тогаш но комент !
--- надополнето: 26 мај 2012 во 16:19 ---
а јас пак, се мислев спаѓам во богаташите, во нашава населба - место
затоа што или,
оти прв ставив ролетни на прозорците,само на оние од јужната страна
и не само тоа, туку и олуци само пред влезот за да не ми капе в шија,
а ќе заборавев и оџакот ми е ѕидан, со гитерки и покриен со лимче,
а тоа додека ми очи гледат го има само на мојава куќа.
( подалеју не можам да видам,ама прочитав имало и јачи од мене)

Ухх Анчо бе па ти си бил олигарх да сибеш векот ! :D
И јас да се пофалам сум богаташ имаме куќа од 2 спрата(приземје+спрат), а повеќето куќи во околината се само на приземје ......... ФАК .......... а имаме и фасада со бел-гитер, нови ќерамиди, олуци, оџак ѕидан со бели-гитерки плус со лимче, мермер на двете тераси, како и мермерни стази околу куќата ........ ахха плус гаража, подрум, две шупи ! :tapp:

Средна класо не се збогатувајте, ќе ве исмеваат на форум.

Средна класо не се збогатувајте, ќе ве исмеваат на форум.

Јас пред да го истерам на улица прво ќе истурам кофа кал или :гомце: врз автомобилот, така ќе изгледа попрљаво, понесмасно, постар и посиромашки ........... не за друго за да докажам дека не сум богаташ, а и врз ќерамидите ќе истурам кал или :гомце: за постари да личат, а со тоа и куќата ќе личи постара и посиромашка ! :ROFLMAO::LOL:

dafuq-did-i-just-read-meme.jpg

Јас пред да го истерам на улица прво ќе истурам кофа кал или :гомце: врз автомобилот, така ќе изгледа попрљаво, понесмасно, постар и посиромашки ........... не за друго за да докажам дека не сум богаташ, а и врз ќерамидите ќе истурам кал или :гомце: за постари да личат, а со тоа и куќата ќе личи постара и посиромашка ! :ROFLMAO::LOL:
Тогаш ќе бидеш гнасен, а не сиромашен.
Финтата е да имаш милиони но не да возиш бмв туку голф, да имаш викендичка но скромна, да пиеш водка а не виски, да пушиш бос а не марлборо, да одиш на одмор но не на малдави- саранда има одлична плажа или сончев брег. Едноставно да уживаш но да бидеш скромен и да не се расфрлаш со парите.
Али некој што има милиони нема да се притиска освен ако не е влав како во вицовите.
Мислам јас не би, због зато што еднаш се живее и би го уживал максимално доколку би имал можност.
А комшиите нека си пукнат од мака.

Не рекле џабе со пара неможеш се да купиш,а почитување и углед воопшто не можеш да купиш.
Некој ке биде задоволен од тоа што го има па ке си го тера животецот како што знае и умее,некој само ке копира и очајно ке се обидува да копира од другите.
И на крајот сељо си е сељо, исто како земјоделецон од мороспитово што не може да влезе во повисоките опшествени кругови иако има пари, исто не може да влезе и новопечениот што ги стекнал со рекет,кражба.партиско лигавење.
Не рекле џабе Аристократија, гробарот ке си остане гробар лекарот ке си остане лекар.
Кој разбра разбра кој не, нека му седи

Тогаш ќе бидеш гнасен, а не сиромашен.
Финтата е да имаш милиони но не да возиш бмв туку голф, да имаш викендичка но скромна, да пиеш водка а не виски, да пушиш бос а не марлборо, да одиш на одмор но не на малдави- саранда има одлична плажа или сончев брег. Едноставно да уживаш но да бидеш скромен и да не се расфрлаш со парите.
Али некој што има милиони нема да се притиска освен ако не е влав како во вицовите.
Мислам јас не би, због зато што еднаш се живее и би го уживал максимално доколку би имал можност.
А комшиите нека си пукнат од мака.

ХХХмммммммммм Малдиви, Сејшели... ........... јас во Охрид не сум отишол од пред две години(2010) ! :)
Марлборо цигари ........... пушам исклучиво Родејки ! :P
Алкохол ......... воопшто не пијам ........... само сокче и кафенце ! ;)

Муабетот ми беше тоа што конкретно кај нас лица од средна класа погрешно се ставаат во кошот на богати, а средна класа и елитна класа немаат везе, тоа ми беше муабетот !
Разликата од сиромаштија до средна класа и од средна класа до висока/елитна класа е илјадници светлосни години .............. ама кај нас се е наопаку во државава ........ каков народ = таква власт = таква држава ............ али ајт !

Да така е меѓутоа во МКД многу работи се нејасни и конфузни ............ како прво и прво во МКД во одредени места те рачунаат за богаташ ако возиш на пр. автомобил(да речеме од десетина илјади евра) или пак возиш мотор !
Во МКД те рачунаат за богат ако отидеш на пр. на одмор и ред други работи ............... за овие прашања нема одговор ............. како прво богаташ е тој што има бизниси такви работи, што месечно вади по неколку десетици илјади евра, што има возен парк од неколку стотини илјади евра, што има имот од неколку милиони евра, што тера ептен голем луксуз тоа е богаташ ................. зарем богаташ е некој што работел, си собрал пари и си купил нов автомобил до кај 15 илјади евра кој ќе го користи две децении, зарем богаташ е некој што 2-3 пати отишол во Грчка и тоа во една деценија, зарем богаташ е некој што наследил куќа и нива од родителите(мајка, татко) или од дедо, прадедо .................. во МКД погрешно се толкуваат работите, во МКД и средната класа честопати се гледа како богата што нема везе, некој ако зема плата 20/30/40 илјади ден. тоа не го прави богаташ, богаташ е некој капиталиста што има фирми, компании, бизниси... милиони !
Како прво човек од средна класа погрешно е да се става во купот на богатите, како второ не секој што ете има нешто(имот, автомобил) и живее солидно е лопов и ајдук ........... има и такви, ама има и луѓе кои што едноставно работат, заработуваат солидно и скромни се и си имаат(не зборам за милиони) !
Имотот пак може да е и од поново време стекнат/создаден, но може да е и од пред 2/3/4/5 и повеќе децении, може да е и наследен, многумина има кои се имотни од дедо, прадедо ... лично познавам такви луѓе !
И ОК да луксуз е да возиш лимузина или џип од 50/100 илјади евра, но ако богаташ е човек што еднаш во животот купил автомобил од 10-15 илјади евра кој ќе го користи 2 децении тогаш но комент !

Буквално СЕ кажано во еден пост, кај нас средната класа ги сметаат како богаташи па дури и им завидуваат .. Инаку најбитно е ти да си си пред бога поштен што се вика, е сега дали некој ќе ти љубомори ќе ти мисли лошо ич да не ти чуе. Нека ти биде тебе убаво и на фамилијата за другите не живееме, ако мислат дека со љубомора и завист ќе постигнат нешто се лажат ;)

Буквално СЕ кажано во еден пост, кај нас средната класа ги сметаат како богаташи па дури и им завидуваат .. Инаку најбитно е ти да си си пред бога поштен што се вика, е сега дали некој ќе ти љубомори ќе ти мисли лошо ич да не ти чуе. Нека ти биде тебе убаво и на фамилијата за другите не живееме, ако мислат дека со љубомора и завист ќе постигнат нешто се лажат ;)
Љубомората и зависта се заебани Мартине,од љубомора и завист што може човек лошотија да ти направи, не би ти направил такво нешто дури и да си му ги убил родителите.

ХХХмммммммммм Малдиви, Сејшели... ........... јас во Охрид не сум отишол од пред две години(2010) ! :)
Марлборо цигари ........... пушам исклучиво Родејки ! :P
Алкохол ......... воопшто не пијам ........... само сокче и кафенце ! ;)
Јас за разлика од тебе сум многу богат.:eek:
-во Охрид сум секој ден
-пушам бос голд
-алкохол пијам кога излегувам и на свадби, празници, крштевки- кога е муфте.:D
Али немам некој предизвик во животов да се збогатам, побитно ми е здравјето, луѓето кои ги сакам и ценам, и мирот на душата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom