Ново, вкусно, вреди да се проба! :)

  • Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Кога сме кај кебапите, и оние во Космос не се лоши.

Ми се допаднаа и далматинската пршута кои ја прават во Braća Pivac и Крашката пршута. Соленки се и по цена и на вкус, ама сакам сушено, отстоено и термички необработено месо, каде што единствен конзерванс е солта. Сум јадел јас така сушено и солено говедско и свинско и од Македонија (постарите генерации и покрај замрзнувачите кои ги користеа, ја задржаа навиката да го чуваат месото и со сол, ама не го усовршија рецептот за да дојдат до попрефинет краен производ). Пожелно би било при мезењето и некое убаво црвено вино. Наскоро ќе пробам и од италијанскиве пршути.
За тие Браќа Пивац не сум чул, али од Крас пршутата (а и све друго) има конзерванси, не е само со сол. Практично ни една пршута или било кое сувомеснато по Веро, Рамстор или било каде што сум видел нема без конзерванси. Конечно, пред година-две најдов едно место и од таму купувам сувомеснати, затоа што се осигурав дека се конзервираат само со сол. Домашно, малку поскапо, али топ.
И на вкус се бољи сите тие вратови, пршути енд стаф, кога се само со сол.

Ако има некој инфо за сувомеснати другде кај што не ставаат ништо освен сол, нека каже каде.
(од коа почнав да водам сметка за состав на прехрамбени артикли не можам ко човек да влезам у маркет и да си купам што ќе ми прдне, али ако, така е боље, заради миљон причини)
 
Со закон е предвидено да се употребуваат дозволени конзерванси поради тоа што пеоизводителот декларира рок на траење на производот.
Законите и технолошките норми за презервација на храната се направени за да го заштитат здравјето на потрошувачите.
А конзервансите се тука за да го успорат или оневозможат процесот на промена кај животните намирници.
Се е тоа наука. Долгогодишна и тоа.
Инаку и солта по состав е натриум исто како и основата на конзервансите кои што се дозволени за употреба во прехрамбената индустрија.
Поизводство и продавање на производи кои се вон пропишаните законски одредби е високо ризичен потфат и е во најмала рака противзаконско.
А зошто вкусот на новиве научни производи не е ни приближно добар како порано?
 
Можеби така ти се чини на тебе затоа што за вкусовите не се расправа.
Инаку фактот е дека денеска со развојот на прехрамбената индустрија има премногу и превкусни производи.
Дури од што има многу секој ден да јадеш различно нема да можеш до крај на животот да ги пробаш сите.
Пршутата конкретно и вкусот нејзин зависи од процесот на сушење. Таа е највкусна кога е сушена на подолго време на природни услови каде што солениот воздух е во совршена хармонија и состав со температурата. Такви места има многу малку во светот. Затоа и индустриската е со различен вкус. Ама баш ми е драго да прочитам дека еден амзо попален од опозицијата си конзумира(може да си дозволи) домашна поскапа пршута, Тоа кажува многу.
Штом во пршута умеша политика, не вреди муабетот понатаму. А, ако навистина имаш 35 години, не ни знаеш за што зборувам
 
За тие Браќа Пивац не сум чул, али од Крас пршутата (а и све друго) има конзерванси, не е само со сол. Практично ни една пршута или било кое сувомеснато по Веро, Рамстор или било каде што сум видел нема без конзерванси. Конечно, пред година-две најдов едно место и од таму купувам сувомеснати, затоа што се осигурав дека се конзервираат само со сол. Домашно, малку поскапо, али топ.
И на вкус се бољи сите тие вратови, пршути енд стаф, кога се само со сол.

Ако има некој инфо за сувомеснати другде кај што не ставаат ништо освен сол, нека каже каде.
(од коа почнав да водам сметка за состав на прехрамбени артикли не можам ко човек да влезам у маркет и да си купам што ќе ми прдне, али ако, така е боље, заради миљон причини)

Можеби и сум направил превид за крашката, ама се' си мислам дека во составот на она што го купив не видов друго освен месо и сол. Од друга страна од Пивац нудат два типа пршути: едната е без конзерванси и е минимум 12 месеци отстоена, другата е со конзерванси и тие 12 месеци ги нема. Разликата во цената е назначителна. Дали е можно и Словенците да исфрлиле „пршута“ и пршута?
Каде купуваш сувомеснато?
 
За тие Браќа Пивац не сум чул, али од Крас пршутата (а и све друго) има конзерванси, не е само со сол. Практично ни една пршута или било кое сувомеснато по Веро, Рамстор или било каде што сум видел нема без конзерванси. Конечно, пред година-две најдов едно место и од таму купувам сувомеснати, затоа што се осигурав дека се конзервираат само со сол. Домашно, малку поскапо, али топ.
И на вкус се бољи сите тие вратови, пршути енд стаф, кога се само со сол.

Ако има некој инфо за сувомеснати другде кај што не ставаат ништо освен сол, нека каже каде.
(од коа почнав да водам сметка за состав на прехрамбени артикли не можам ко човек да влезам у маркет и да си купам што ќе ми прдне, али ако, така е боље, заради миљон причини)


Кое е тоа место?
 
Ако има некој инфо за сувомеснати другде кај што не ставаат ништо освен сол
...во составот на она што го купив не видов друго освен месо и сол.Од друга страна од Пивац нудат два типа пршути: едната е без конзерванси...
Во сувомеснато најчесто се користи СОЛ, ама нитратна сол, чиј соединенија со протеините се канцерогени. Друга работа е што нашиот закон дозволува употреба на одреден конзерванс без да мораш да го декларираш.
Како што рече некој, вкусот на денешните производи ни оддалеку не е ист како порано....
 
Вкусот е различен, и тоа како.
Има една месарница во Тафталиџе 2 веднаш пред пазарчето, во зградите, до апотека се наоѓа. Еднаш коа бев натаму, се распрашав и видов дека имаат и нивно домашно сувомеснато без конзерванси, само со сол.
Месото е далеку посуво од вообичаените индустриски сувомеснати (кои се со конзерванси), затоа што во нив вбризгуваат некаква течност ор самтинг. Значи полесно е.
Многу различен е вкусот. Некако ми личи како да има вкус на месо, за разлика од другиве.
Инаку сум проверувал, буквално по сите можни хипермаркети, италијански скупи меса, словенечки, красови, мрасови.... све има конзерванси. (баш ќе побарам од тоа Пивац да видам, не сум чул до сеа за него, освен за Пивка, али ваљда не мислиш на тоа). Ова што го земам има само сол. И е многу боље по вкус. Ко што реков има вкус на месо. Ко порано (ќе знаете ако сте постари ко мене).
Работата е, што не трае долго, колку овие другите (нашприцани што се) и го нема секој ден. Доаѓа, го купуваат, одма го снемува. Еднаш неделно им доаѓа. Коа ќе купам и мене ми го снемува брзо.
Од друг место што зимам е од кај еден човек од Паланка, што сам го пуши во чадилница дома. Е тоа е уште подобро, али се дешава еднаш годишно, па зимам повише.

Иначе чудо едно е какви лоши месни/сувомеснати производи се купуваат и јадат кај нас.
Не би препорачал никому да купуе од поголем дел од сувомеснатата индустрија од кај нас. На пример тие Римес ли, Промес ли, како и да се викаа, од Куманово, што им сместија листерија за Мијалков да ги купи. Тие бачко мислите дека им иде инспекција и ги проверуе? Или Здравје Радово (исто на Мијалков и Груевски). Дали мислите дека таму смее некој да им влезе и да ги проверуе што ставаат? Што кур сакаат ќе стаат. Купуеш парче сувомеснато, еве врат, ко сунѓер со вода да си држиш у раце.
Балканскиве производители на храна, мање више, се срање, во крајна линија, баш од тие причини - суштински не владее правото. Словенечки и италијански производи се топ, али се скупи. Кај балканскиве (у прва линија мислам на српски, македонски и босански) треба да требиш доста какол, ако сакаш нешто добро на најдеш.

Ако сакате да тупите со семантика за тоа како и солта е конзерванс, ок, do it, ја секако зборам за дополнителните конзерванси.
 
Последно уредено:
"Не би препорачал никому да купуе од поголем дел од сувомеснатата индустрија од кај нас. На пример тие Римес ли, Промес ли, како и да се викаа, од Куманово, што им сместија листерија за Мијалков да ги купи. Тие бачко мислите дека им иде инспекција и ги проверуе? Или Здравје Радово (исто на Мијалков и Груевски). Дали мислите дека таму смее некој да им влезе и да ги проверуе што ставаат? Што кур сакаат ќе стаат. Купуеш парче сувомеснато, еве врат, ко сунѓер со вода да си држиш у раце."

Ако и сувомеснатото политика го конзервирала тогаш знајте дека модераторката што сере слатки колачиња и блуе мед, ја фатила шарената салмонела на мозокот.:icon_mrgr:

Што не препорачаш Прошуто ди Парма?

http://www.parmashop.com/english/parma-ham.html
 
Претходно се давев во овие нудли од истата фирма. Само што тие имаа 114 калории на 100 грама, а овие сега имаат 86. И опаковката беше од 65 грама, а овие се од 85. Првпат ги сретнувам сега по продавниците. Јас ги обожавам, како и да е. :D
14089466_1406265586082441_103364703_n.jpg
 
Има една месарница во Тафталиџе 2 веднаш пред пазарчето, во зградите, до апотека се наоѓа. Еднаш коа бев натаму, се распрашав и видов дека имаат и нивно домашно сувомеснато без конзерванси, само со сол.
Месото е далеку посуво од вообичаените индустриски сувомеснати (кои се со конзерванси), затоа што во нив вбризгуваат некаква течност ор самтинг. Значи полесно е.
Многу различен е вкусот. Некако ми личи како да има вкус на месо, за разлика од другиве.
Инаку сум проверувал, буквално по сите можни хипермаркети, италијански скупи меса, словенечки, красови, мрасови.... све има конзерванси. (баш ќе побарам од тоа Пивац да видам, не сум чул до сеа за него, освен за Пивка, али ваљда не мислиш на тоа). Ова што го земам има само сол. И е многу боље по вкус. Ко што реков има вкус на месо. Ко порано (ќе знаете ако сте постари ко мене).
Работата е, што не трае долго, колку овие другите (нашприцани што се) и го нема секој ден. Доаѓа, го купуваат, одма го снемува. Еднаш неделно им доаѓа. Коа ќе купам и мене ми го снемува брзо.
Од друг место што зимам е од кај еден човек од Паланка, што сам го пуши во чадилница дома. Е тоа е уште подобро, али се дешава еднаш годишно, па зимам повише.

Дај повеќе инфо за месарава, име, кога носат храна...
Човеков од Паланка, само таму можам да го најдам?
 
Дај повеќе инфо за месарава, име, кога носат храна...
Човеков од Паланка, само таму можам да го најдам?
Mesarata se vika Vlatko & Maki. I jas ja doznav od postot na Berik. Znam deka telesko meso dobivaat vo petok. Se gleda deka vnimavaat na higienata i, sto mi e isto taka vazno, mnogu se ljubezni. Nekoi mesari seuste imaat navika da gi karaat musteriite

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
 
14627973_980139185465643_1448658956_n.jpg
 
Добро телешко има у месарава што ја зборите?
Прашање е што е добро телешко, полека се навикнуваме. Добиваат телешко во четврток.
А за колбаси, во последно време ги купувам во месарата „Во еден миг“ во Ново Лисиче.
 
Најбитно ми е да имаат различни делови од телешко да не е стандард бут и пафлак.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom