Ново или половно?

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Неисцрпна тема без граници...
Ново или половно возило е прашањето?Дали да се избере за 6-7000евра ново возило од салон,или да се купи бренд возило кое е старо 10-12 години и има 230000км поминато.

Како прво со набавката на ново возило,минимум 5 години си симнал тежина од грбот(дефекти,резервни делови,итн),туку само ставаш гориво и се шврчкаш низ градот:).Е сега прашањето е дали се исплати сега во моментот да се купи ново возило,знаејки го неконтролираниот увоз на "добри"автомобили од ЕУ,зошто цената ке му падне многу брзо со одговорот...а бе дечко знаеш ли што ке купиш за 3000евра,а?
Но тоа ново возило си има предности како што ги споменав.Значи ново си е ново,не крцка не трокира,мириса на ново,итн,итн.Само сипаш гориво и се возиш.Но е класа подоле од "добрите"возила што се увезуваат од Еу.Значи не е Ауди или Голф да речеме.

Е сега со набавката на "добро"возило од ЕУ,си земал добар бренд(Ауди или БМВ)кое нуди и поголем комфор и луксуз.Но дали сте ја платиле цената?Тоа возило во 99%од случаите е со километража каде првата бројка е најчесто со 2 или 3.Возило кое го поминало својот работен век,и е на залез на кариера.Значи ке почнат дефекти кои најчесто се движат од 50евра па и до 3000евра ако се работи за дизел.

Е сега широк е поимот "добро"возило од ЕУ да се разбереме.За да го доведеш во една солидна состојба ке ти требаат сигурно многу повеке од 500евра.Зошто?Еве сега ке ви објаснам зошто..

Мене лично ми пречи и најмала ситница кај возило.Значи сакам да е се во најдобар ред.Значи моторот да е во добра состојба,ентериер,надворешност.На некои луге не им пречи ако капе масло од менувачот,или ретровизорот создава звук на ракета при забрзување:icon_lol:.Мене ми пречи.

За да се доведе во солидна состојба треба да се фрли паричка.Е тука е сега проблемот.Си го платил 7000евра и ако тебе не те нервира дупнат ауспух,или две со две различни гуми,некој го нервираат тие работи.Е значи да се среди се ке треба да се фрлат уште 1000-1500 евра.Е кога ке ја направиш математиката(а никој не сака да ја прави,за жал),влегуваш во класа на возила кои се бренд.Значи тука се Форд,Опел,Фиат,итн......

На крај сепак секој со својот есап и математика....

Na nekoi inaetčii ednostavno ne može da im objasniš deka nova kola sto lici na kola a ne konzerva nema za pomalku od 10-12.000 evra pa i za tie pari samo kršovi se prodavaat. Ama aj nek vam bude.

Na nekoi inaetčii ednostavno ne može da im objasniš deka nova kola sto lici na kola a ne konzerva nema za pomalku od 10-12.000 evra pa i za tie pari samo kršovi se prodavaat. Ama aj nek vam bude.

Овпј заклучок го донесе врз основа на твое лично искуство,или не?

Значи ако никогаш не си купил нова кола во твоја возачка кариера,тогаш не знаеш како прво какво е чувството да се влезе во ново,па макар било и Југо.

И не знам врз основа на кои параметри си заклучил дека колите што чинат под 10000евра дека се скапаници.Во мојата возачка кариера што сеуште трае и да не испадне дека се ку..чам и изигравам манга на форумот,сите возила што сум ги имал до сега биле купени на ново.Почнувајки од Застава 750,па Југо итн,итн....

ЗНачи не можеш да кажеш дека се кршеви,зошто ако беа кршеви немаше да се продаваат во салони и во представништва туку ке дремеа на плац и ке ги врнеше дожд и дуваше ветер.Затоа се продаваат во салон бидејки се работи за НОВО возило,разбираш....

Но како што ми изгледа ти прв пат си влегол во Ауди и мислиш дека си го освоил светот.Па да за тебе е супер возило и оди како ламја,ако пред тоа си возел некоја Лада или 101 од 1970:).Но влези во Ауди од 2008-ма или нека е било кое поново или ново возило и ке сфатиш каква канта возиш.......

Ако беа тие возила саглам немаше да се продаваат.Сепак кој е луд да продаде нешто што чини,кажи ми?

Сопругата моја вози Матиз од 2004 купен од Автомакедонија.Возилото е како да е излезено од фабрика.Значи прва боја,ниедна гребнатинка нема,а има поминато 42000км.И сега да го дадам за 1000евра????????

И еве значи го вози веке 8 години,и возилото е во перфектна состојба.Освен редовен сервис ама баш ништо не е сменето на него.И нели е крш купен од Автомакедонија за 6500евра? Е како може крш да се движи сеуште и после 8 години,а?

Имај орган и влези во било кој салон и искеширај ги 6500 или 8000евра без разлика.Еееееееее за тоа треба орган да се има:):):),а не да се бара изговор дека се продаваат кршови.....

Но секој со своето нели.Јас со Ланцер со 23000км,а ти со 230 000км,па ке видиме крајот ке каже дали сме грешеле нели?
--- надополнето: 22 декември 2012 во 14:09 ---
Што мислите за ова?

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=647277

И воопшто за фиеста, овој модел на старо?

Одлично возило е,малку цената ме буни и километрите за бензинец.Сега не знам дали го носи ZETEC моторот и кој тип на менувач.Знам имаше една серија на Фиеста 1.3 со стариот менувач,лугето имаа проблеми за резервни делови(ламела,потисна,лагер).

Форд на старо во Мк губи на цена,зошто не знам.Пријател од Охрид ја има истата,задоволен е и до сега не сум го чул да се пожали од неа.Сепак на сервис најубаво ке ти кажат..Позз

Значи ако никогаш не си купил нова кола во твоја возачка кариера,тогаш не знаеш како прво какво е чувството да се влезе во ново,па макар било и Југо.

И не знам врз основа на кои параметри си заклучил дека колите што чинат под 10000евра дека се скапаници.Во мојата возачка кариера што сеуште трае и да не испадне дека се ку..чам и изигравам манга на форумот,сите возила што сум ги имал до сега биле купени на ново.Почнувајки од Застава 750,па Југо итн,итн....

ЗНачи не можеш да кажеш дека се кршеви,зошто ако беа кршеви немаше да се продаваат во салони и во представништва туку ке дремеа на плац и ке ги врнеше дожд и дуваше ветер.Затоа се продаваат во салон бидејки се работи за НОВО возило,разбираш....

Но како што ми изгледа ти прв пат си влегол во Ауди и мислиш дека си го освоил светот.Па да за тебе е супер возило и оди како ламја,ако пред тоа си возел некоја Лада или 101 од 1970:).Но влези во Ауди од 2008-ма или нека е било кое поново или ново возило и ке сфатиш каква канта возиш.......

Ако беа тие возила саглам немаше да се продаваат.Сепак кој е луд да продаде нешто што чини,кажи ми?

Сопругата моја вози Матиз од 2004 купен од Автомакедонија.Возилото е како да е излезено од фабрика.Значи прва боја,ниедна гребнатинка нема,а има поминато 42000км.И сега да го дадам за 1000евра????????

И еве значи го вози веке 8 години,и возилото е во перфектна состојба.Освен редовен сервис ама баш ништо не е сменето на него.И нели е крш купен од Автомакедонија за 6500евра? Е како може крш да се движи сеуште и после 8 години,а?

Имај орган и влези во било кој салон и искеширај ги 6500 или 8000евра без разлика.Еееееееее за тоа треба орган да се има:):):),а не да се бара изговор дека се продаваат кршови.....

Но секој со своето нели.Јас со Ланцер со 23000км,а ти со 230 000км,па ке видиме крајот ке каже дали сме грешеле нели?

Одлично возило е,малку цената ме буни и километрите за бензинец.Сега не знам дали го носи ZETEC моторот и кој тип на менувач.Знам имаше една серија на Фиеста 1.3 со стариот менувач,лугето имаа проблеми за резервни делови(ламела,потисна,лагер).

Форд на старо во Мк губи на цена,зошто не знам.Пријател од Охрид ја има истата,задоволен е и до сега не сум го чул да се пожали од неа.Сепак на сервис најубаво ке ти кажат..Позз

Зошто те буни цената и километрите кај бензинец?

Зошто те буни цената и километрите кај бензинец?
Јас имам ваква, само види дали е таа со 16 вентили или со 8. Јас ја имам таа со 8 и е топ, малце повеќе троши, просек 6,5-7 и досега никаков проблем не сум имал, пројдени се 60,000км.

Таа со 16 вентили нечини, се запушуваат од бензинов наш, иначе е поекономична.

Не очекувај чуда од моторот, на отворен пат над 100км/ч се губи

Znači ti kažav veke ednaš ne davam za kola poveke od 3-4.000 evra. Za liliputanci ic da ne zboram.
Koga ke napravi na ženati matizot 200.000km javi se uste ednas. Pa dobro,toa ne e kola za avtopatista. Jas nekojpat vrtam i po 30.000km vo godinata,so takvo tempo matizot za 5 godini ke se raspadne. Da ne zboram ako dojde do nekoja sobrakajka kakvi se sansite da preživeeš vo kola ala matiz ili spark.
Audi,golfovi i pasati TDI ima polno so po 500.000km+ izvrteni,i pa poveke ke izdržat i poubavo se vozat nego nov liliputanec
Pre bi kupil audi 80 od 90god iako e postar nego nova konzerva od salon. Znaci dosega si se vozel sve u novi komunistički kršovi i korejski liliputanci,a jas sve u audievci i golfovi. Bravos.
:D:tapp:
p.s. Lancerot e odlicno vozilo,tuka ne si zgrešil,bez razlika nov ili poloven,toa veke može da kažeme deka e kola.

Znači ti kažav veke ednaš ne davam za kola poveke od 3-4.000 evra. Za liliputanci ic da ne zboram.
Koga ke napravi na ženati matizot 200.000km javi se uste ednas. Pa dobro,toa ne e kola za avtopatista. Jas nekojpat vrtam i po 30.000km vo godinata,so takvo tempo matizot za 5 godini ke se raspadne. Da ne zboram ako dojde do nekoja sobrakajka kakvi se sansite da preživeeš vo kola ala matiz ili spark.
Audi,golfovi i pasati TDI ima polno so po 500.000km+ izvrteni,i pa poveke ke izdržat i poubavo se vozat nego nov liliputanec
Pre bi kupil audi 80 od 90god iako e postar nego nova konzerva od salon. Znaci dosega si se vozel sve u novi komunistički kršovi i korejski liliputanci,a jas sve u audievci i golfovi. Bravos.
:D:tapp:
p.s. Lancerot e odlicno vozilo,tuka ne si zgrešil,bez razlika nov ili poloven,toa veke može da kažeme deka e kola.
Ти пријателе не си се возел во ауди и во голф. Ти си се возел во остатоци од тоа што некогаш било ауди или голф. Ебати аудито од 2000 евра. Но, ти припаѓаш на одреден профил, одредена категорија на луѓе. Луѓе кои знаат, едноставно потсвесно знаат дека никогаш нема да можат да возат ново Ауди. Затоа возат 20 годишни остатоци од истите. Ауди не возат луѓе умрсени до лакт со уљиња и луѓе кои не знаат да користат интерпункциски знаци.

Site majstori znaat deka najizdržlivi i najdobri koli na site vreminja se folcvagenite i audievcite od 95-2000 god. Novite koli nitu pod razno ne može da se ramnat so tie neuništivi tenkovi.
Haha,ostatok od audi,hahahahahahaha.
:tapp:
Problemot e sto ti nikogaš ne si sednal vo audi,bez razlika dali nov ili poloven. Ednas koga ke voziš nešto takvo spark garantiram i samiot nema veke da go računaš kako kola.
:D

Site majstori znaat deka najizdržlivi i najdobri koli na site vreminja se folcvagenite i audievcite od 95-2000 god. Novite koli nitu pod razno ne može da se ramnat so tie neuništivi tenkovi.
Нема везе, знам дека никогаш нема да ја сфатиш поентата на дискусијата. Едноставно толку ти се можностите.

Problemot e sto ti nikogaš ne si sednal vo audi,bez razlika dali nov ili poloven. Ednas koga ke voziš nešto takvo spark garantiram i samiot nema veke da go računaš kako kola.
Знаат мајсторите пошо само нив ги сервисираат :icon_lol:

Ima luge sto se razbiraat od koli i znaat da si kupat polovno vozilo,ima i takvi što ne znaat. Epa sega ako si megu prvite potpolno te razbiram.

ако сте спремни со околу 15 000 евра + сте спремни да ги издржите сервисите кои се прилично скапи за новите коли во кои секој механичар не може да растура и склопува,ако сте спремни за секое расипано дугме за стакла или за било шо да плаќате минимум 20 евра итн итн - НИКОГАШ ДА НЕ ЗЕМАТЕ ПОЛОВНО ВОЗИЛО........заа сите останати има позачувани и полураспаднати кршеви кои исто така ќе ви бркаат работа и помалку ќе се замарате дали некој ви го гребнал автомобилот или слично.......барем кога имаш старо помалку боли што и да му се случи на автомобилот......искрено кај нас и кога би бил во можност да возам нешто скапо со тешко срце би го правел тоа на нашите улици во овој сообраќај

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom