Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

• Демократска Република Македонија

Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

Гласови: 103 26,5%

• Вкупно гласачи
    389
шо они имат проблем со името македонија не ми е јасно,си мислат дека македонија им припаѓа ним

I se ubavo i ke prajme politika na izolacija ko Hodza i Milosevic.....I ke im doeme preku kur na site i posle so ke stane koa nema ama bas ni edna bukvalno ni edna nacija so ne saka.....site ke ni ebat mater i nikoj nema da se buni.......da ne iame nekoe vlijanie ili industrija ili nesto so zavisi cel svet od nas...alsar aha.. tehnologija za vorp...So koi karti ke ispadneme na pokerov??Demokratska ako izvleceme treba da castime makar so cisto sumnjam..A za tie povoinstvenite kolku municija iame po magacini da ne znae nekoj....ili ke sukame jataganite???

Da se razbereme i mene mi se sere sekoj den koa ke cujam bakojani ili grcija ama aj so da naprajme da pratime 15 dusi na kurs u palestina oblekueme site pojasite i napred casno ko Japancite......i vprocem trkaloto se vrti ko so trgnala grcija na dva stola da igra(dudla kaj rusite i toa ne slabo,bas ko trojanski konj na EU)ke doe i naseto vreme......

Во кој смисол готови Разор, појасни ни.
Јас ќе ти објаснам: готови сме на тој начин што ни се менува од корен историјата т.е. ќе бидеме, фактички нова држава чија историја ќе се смета од тој ден па натака.

the_best69 не си во право! :) од 1944 па навака „постоиме„ :vozbud: ДАААА НИЕ СМЕ ИЗМИСЛИЦА НА ТИТО!! ФАЛА ТИТОО :drk:

Истото сакав да го кажам, си згрешил ако мислиш дека ке ни се избрише историјата ако го смениме името. Во друга тема појаснив.

the_best69 не си во право! :) од 1944 па навака „постоиме„ :vozbud: ДАААА НИЕ СМЕ ИЗМИСЛИЦА НА ТИТО!! ФАЛА ТИТОО :drk:
Иначе колку за информација кога бевме во Југославија бевме под името Република Македонија.
Идентитетот како Македонци никој не може да ни го одземе, но доколку не прекрстат на пример во Горна Македонија тогаш ќе се броиме само како дел од некогашната Република Македонија чии останати територии припаѓаат на други држави. И токму тоа и е целта на Грција, да ја присвои(украде) нашата историја како нивна.

Иначе колку за информација кога бевме во Југославија бевме под името Република Македонија.

Голем лапсус и очигледно непознавање на историјата :

Кога бевме во Југославија, бевме најпрвин со име Народна Република Македонија, а потоа станавме Социјалистичка Република Македонија. Земи позајми го уставот пред 1992 и ќе видиш и самиот кое име стои на него. :wink:

Извор.

цитат од вестите на а1

Во документот на Нимиц е запишано дека никоја од двете страни нема ексклузивно право на името Македонија и придавката македонски. Медијаторот бара одговор од Грција и Македонија најдоцна за две недели.

ќе важи ли ова и за нив?
што е со "грчката македонија"? ќе и го вратат ли името северна грција, секако немајќи ексклузивно право на името?
го побарале тоа нашите?
што е со аеродромот македонија во солун? ќе го сменат името?

после.. што е со МПЦ, македонска православна црква? дали сами ќе го завериме нејзиното непризнавање?

не е проблемот дали демкократка република македонија е доволно добар предлог или не, проблемот кој нас треба да не засега е ЗОШТО ГРЦИЈА БИ СЕ СЛОЖИЛА СО ТОА ИМЕ?

едно е јасно. во оваа битка нема компромис. или ние губиме, или грците губат. и да бидеме на чисто - грција нема да потпише пораз, гарантирам!

наздравие нека ни е.

бричење

на суво...

Истото сакав да го кажам, си згрешил ако мислиш дека ке ни се избрише историјата ако го смениме името. Во друга тема појаснив.

Идентитетот како Македонци никој не може да ни го одземе, но доколку не прекрстат на пример во Горна Македонија тогаш ќе се броиме само како дел од некогашната Република Македонија чии останати територии припаѓаат на други држави. И токму тоа и е целта на Грција, да ја присвои(украде) нашата историја како нивна.
:back: колку пари добивате за да го ширите ова ? :pusk:
или навистина сте толку глупави и не ја познавате историјата на Македонија ?

цитат од вестите на а1

ќе важи ли ова и за нив?
што е со "грчката македонија"? ќе и го вратат ли името северна грција, секако немајќи ексклузивно право на името?
го побарале тоа нашите?
што е со аеродромот македонија во солун? ќе го сменат името?

после.. што е со МПЦ, македонска православна црква? дали сами ќе го завериме нејзиното непризнавање?

не е проблемот дали демкократка република македонија е доволно добар предлог или не, проблемот кој нас треба да не засега е ЗОШТО ГРЦИЈА БИ СЕ СЛОЖИЛА СО ТОА ИМЕ?

едно е јасно. во оваа битка нема компромис. или ние губиме, или грците губат. и да бидеме на чисто - грција нема да потпише пораз, гарантирам!

наздравие нека ни е.

бричење

на суво...
а објасни ми ти на мене, како ќе изгубиме ние ? ќе се викаме само РЕПУБЛИКА? без име ? :pos2:

Ниедно од горенаведените строго РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА:salut:

мали Дај прво изјасни се што е тоа што го ширам, па некој да ми плаќал за тоа:pos2:
Јас за разлика од тебе(судејки по постовите погоре) не сакам да се изврши никаква промена на името, што никако не го сметам за нешто да некој би требало да му плаќа на еден МАКЕДОНЕЦ за да се изјаснува на тој начин. Значи никако не се согласувам за промена на името затоа што тоа не би можело да биде во полза на Македонија(иако тоа не зависи од мене).

мали напиша:
а објасни ми ти на мене, како ќе изгубиме ние ? ќе се викаме само РЕПУБЛИКА? без име ? :pos2:

не те сватив што сакаш да кажеш.

еве како ќе изгубиме

кога го профатвме бјрм како привремена рефернца за примем во меѓународни организиции, со грција потпишавме спогодба за наоѓање заедничко прифатливо име. во грција се е исто, они се на ставот дека ќе ни го сменат името, а кај нас се мењаат приликите и се перат мозоците. така доаѓаме во ситуација кога веќе на големо се шпекулира дека оној или овој прелог и не бил така страшен.

само мала рептроспектива
-референцата беше привремена, киро едниокиот рече неколку месеци само...
после тоа затишје, грците паметни од најрадикални барања, со отстапки демек дојдоа до за нив прифатливо решение. уствари не научија како се водат преговори.
-потоа дојде на ред двојната формула.. уставното име за цел свет, друго име за грција. тоа беше нашата последна отстапка (наводно)

-потоа.. дојде на ред нато, и притисокот или решение или вето. предлогот кој е најавен како последен и како решение вели име различно од уставното за цел свет, и за грција (освен во билатерални односи, што е курац)

и.. фајнли .. нема ексклузивитет на името македонија. значи.. да заборавиме во исто време на МПЦ како МПЦ

и се така како лавина...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom