Новите казни кои ги подготвува МВР ќе ги наплаќа Управата за јавни приходи

• Креатор на темата Креатор на темата maxer
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека законот е во кола несмееш да превезуваж животно доколку не е во корпа/кутија за пренос на животни. Многу анимал планет гледаат изгледа, каде тамо превоз вршат ветеринарни станици кои се обучени за тоа...
Тоа е више друга работа :D

И ти тука потресен, што да правам кај да бегам?! Ќе ме апе кучето!
Ја мислам дека ти треба да носиш корпа за глупиов муабет што го напраи.
:love:
Знам дека од коа ќе влезе во сила законов, нема да те пуштаат од дома уште 9 години да возиш точак и дека ради тоа си изнервиран, ама без гајле брзо ќе пораснеш.
:love:

Те сврбеше газето, трпеше, трпеше.... и на крај не издржа. Си дојде и тука да ни попуваш како е ОК да има вакви казни, при 10.000 плата. Како и што предвидував.
Ене ја листата на Дарданија горе, за споредба на висината на казните во Германија и Македонија. Сега уште некој да стави листа за споредба на платите, па да се изнасмееме.
(зборувам за вистинските плати, не оној измислен булшит од 340 евра)
А кај виде дека јас нешто напишав за висина на казните.
Само искоментирав некои казни дали се глупи или не.
И еве само за тебе посебно и Јас сметам дека се претерано високи спрема стандардот.
Задоволен.
Инаку дарди нека напиши колку е за пијан возење, колку е казната ако на некој му покажеш недолични знаци со рацете, колку е казната ако не го пропуштиш да се престрои итн итн.
И да не споредуваме култура во сообраќајот тука и таму.
Ете има тука натурализирани Германци. Врват преку улица каде ке им текни или ...
Чекаат да светни зелено пред да поминат пешачки иако нема кола на видикот и такви ситни работи. Носат кациги кога возат точак, не пак мотор.......[DOUBLEPOST=1412678854][/DOUBLEPOST]
Самиот посочуваш на несигурност. МИСЛИ/МИСЛАМ!!! А како по обичај ќе биде дека некој друг ја измислил и дека ќе не/те јебе у здрав мокок
А за појасот, ...... па тоа е финтата на која се провлекуваат, “ко божем за тебе“, а нив им е гајле ко за ланскиот снег. Нели законите се за безбеднста во сообраќајот. Како неносењето појас го загрозува сообраќајот? Никако нели? Исто ко со цигарите. ДИКТАТОРСКА држава, ММЕ!!!
Така де, рековме.
Мислам пошто крајно е глупо тоа со велосипедот ако важи општо секаде а не на прометна улица. За прометна улица стварно држи вода, за пред зграда е крајно дебилно.
За хуманоста според мене е глупо да ме снима со моб или да прави сеир наместо да помогни. Ако ништо друго наместо да снима нека викни помош или нека се тргни нека не пречи.
За појасот нема што повеќе да се кажи. Кажано е:)
Е сега ако има недоречености што точно е, а што не е казниво тогаш иди по слободна проценка на полицијата или судијата.

Последно уредено:
А јас имам едно прашање... како чичкото полицаец ќе утврди колку години е детето што вози на велосипед?
- Ела ваму дете... колку години имаш ти?
- Единајтет, титко политает
- Ај не лажи, кај е татко ти да го казниме?
- Не днам титко политает.
- Ајде со мене в станица да се јавиме на татко ти да донеси извод од матична книга на родени да видиме кога си роден, ако немаш 11 и личната карта да си ја донеси татко ти за да го казниме 250 евра.

Cool story bro!

и Јас сметам дека се претерано високи спрема стандардот.
Навистина?
Читаат у штаб што си пишал?
Да не ти најдат случајно кал на гумите, ко ќе си одиш дома...

Навистина?
Читаат у штаб што си пишал?
Да не ти најдат случајно кал на гумите, ко ќе си одиш дома...
Мора малце со народот, за да не се нервира;)
Ние наград немаме кал, мисли му ја ти на село:)

Мора малце со народот, за да не се нервира;)
Така е. Јас одамна ви предлагав пропагандата со усул да биде, а не како што обично правите на форумов - директна одбрана на секоја дебилна одлука за цедење пари од обичниот човек. (како што е оваа)

Нека има казни и за оние што возат по тротоар за да ја избегнат гужвата на коловозот. :D

Во Шведска казната зависи од дневната заработка (дневницата) на тој што го прекршил законот.
Поозбилен прекршок е 30 дневници и притвор/затвор.
Помал прекршок е 10 до 15 дневници + опомена.

Пример, брат ми го фатија да претекнува на недозволено место. По закон добива казна од 15 дневници, односно 1500 евра.
За 1 недела стигна сметката дома, и oдлуката беше нешто слично на ова.
"Казната е утврдена и изнесува 15 дневници односно, 1500еур. Се одзема по 1 дневница за жената и секое дете бидејќи тие се само жртви на непромислениот потег од таткото - возач. Значи - 300е = 1200 евра."
Ако ти е прв прекршок, рачунај си ја добиваш НАЈВИСОКАТА казна. Не ко кај нас, ако ти е прво дело демек то било некоја олеснителна околност. Туку обратно. Првото дело да се казни дебело, за да не дојде до второ, трето..... итн.

Кралот поминал на црвено со поршето и си платил. Нема тука крал мал. Е сега пошо е крал и има дневница од 1000 евра, тогаш бато 15 * 1000 = 15000 евра. И така натака.

Пази, дискутираме за модерно опшество кај што има патна инфраструктура на ниво. Камера на секој 5км што може да слика регистрација/патник/совозач, и да ти пушти разгледница дома со се фискална.
Ама таа сообраќајна култура се градела со години.. и пак гинат и таму. Ќе се испијанат и ке се закачат в дрво. Не може да биде сјајно нигде.

Ама ова кај нас е вистина загрижувачки, секој ден црна хроника по патишатава, а 200 на 200 км земја сме. Какви црни калој по гумите, какви мобилни или шо знам јас таму.. Абе приоритет - шумахеровци и пијаниците. По нив треба да се удри, и тоа да се удри јако.

Во Шведска казната зависи од дневната заработка (дневницата) на тој што го прекршил законот.
Поозбилен прекршок е 30 дневници и притвор/затвор.
Помал прекршок е 10 до 15 дневници + опомена.
Да, ама така не се пуни буџет.

Така е. Јас одамна ви предлагав пропагандата со усул да биде, а не како што обично правите на форумов - директна одбрана на секоја дебилна одлука за цедење пари од обичниот човек. (како што е оваа)
Што правиме ние без вас совесните граѓани ако не не посоветувате одвреме навреме. Ете гледаш одма се поправив;)

За тој што вози 50 km/h над дозволеното односно 110 km/h во град, малку е 400 евра. Јас би му ја земал и колата и возачката на 1 година. Доколку на просечен македонец му се многу 400 евра, тогаш нека просечен македонец има малце акл во главата и нека не загрозува други учесници во сообраќајот зашто вечерта гледал филм со Статам или бил во кафана. Затоа што ти, јас, некој трет во иднина може да настрада од таков возач. Ај малце "common sense" употребувајте.

Тие што возат 110 а е дозволено 50 нема да платат ни еден денар,верувај.А тие што наместо 50 ќе возат 70 ќе се опрчат 200евра казна.

Не биди глуп толку, размисли малку. Возиш пијан, загрозуваш сообраќај, твојот живот и животот на другите, и сакаш 15 евра да биде казната? 1000 евра е малку.

Мислиш малце или само така прво што ќе ти дојде на памет го пишуваш? Знаеме дека е ризик возење пијан,ама гледај ги малце стандардите во РМ.Демек ако беше казнава 100евра и ќе пијаа сите? што се 100евра а? да ти е мерак пијан да возиш.Казната е да те свести и да те натера друг пат истото да не го правиш, а не да ти го земе лебот и другите основни работиз а живот.Спрема твојот муабет и логика и за убиство треба да даваат казни затвор од 50години а не по 7-10 .

бтв. имаш видено какви се казните во странство а какви се платите таму? што сме ние различни па да ги правиме казните колку 2 просечни плати?да не е случајно во германија казна за пијан ако возиш 3000евра?Само пишувате ,без да мислите .

бтв. имаш видено какви се казните во странство а какви се платите таму? што сме ние различни па да ги правиме казните колку 2 просечни плати?да не е случајно во германија казна за пијан ако возиш 3000евра?Само пишувате ,без да мислите .

Зависи колку си пијан во Германија. Првата е околу 500 евра + 6 месеци без возачка. Втората 1000 + 1 година без возачка + Психо тест + Малку неплатено чистење во локалното комунално претпријатие. Трета шанса едвај ли има.
И да, пишат казни ако си пијан и на точак, и ако имаш возачка, ти ја земаат.

http://www.howtogermany.com/pages/expat2.html

се сложувам со владата и со мвр дека треба да има казни за несовесни возачи и дека треба да се воспостави ред во сообраќајниот хаос ама ова што они планираат да го направат а цврсто се решени да го сдпроведат е дефинитивно претеризам.

прво казните се преголеми за нашите стандарди! и државна работа да работиш па и 500 евра да земаш плата ако ти опалат една казна значи ЦЕЛА ПЛАТА ти отиде во неповрат, да не збориме за другите кои што работат во приватни фирми и платата им е 12 15 или 18 000... значи тие ке треба да с епозајмуваат плус пари за да ја платат казната,

друго - одземање на возачката од 3 до 12 месеци - има мноу луѓе што работното место им налага да возат што значи дека или ке треба пак да се ставарт на ризик да возат или ке треба да го изгубат работното место.

трето - најнеправедно кај нас е што законот се спроведува само на едната половина од вардар, зашто не застанат сообраќајна полиција во чаир или на битпазат (поблиску до центар е нели сепак) и да почнат таму да казнуваат ам аредовно а не една казна во една недела и да им биде тоа оправдување.

и како капак на се на толку многу високи казни на толку многу давачки за регистрација и високи патарини нашиве патишта треба да бидат како писти а не само крпеници и дупки.. па дури на некои места и крпениците си имаат свои крпеници.

Забрана за користење на мобилен телефон:

Македонија: 50 евра
Германија: 60 евра

Задолжително врзување на појас:

Мкд: 50 евра
Гер: 30 евра

За возење со над 50км/ч над предвиденото во населено место:

Мкд: 500 евра
Гер: 280-480-680

Пречекорување од над 70км/ч надвор од населено место:

Мкд: 500 евра
Гер: 600 евра

„Поминување на црвено“:

Мкд: 300 евра
Гер: 200-360 евра

Престигнување и обиколување:

Мкд: 250
Гер: 30-300

Просечна нето плата

Мкд: 340 евра
Гер: 2050 евра

Одлично копирање на германските закони, сега и платите нека ги копираат на германски начин.

Мислиш малце или само така прво што ќе ти дојде на памет го пишуваш? Знаеме дека е ризик возење пијан,ама гледај ги малце стандардите во РМ.Демек ако беше казнава 100евра и ќе пијаа сите? што се 100евра а? да ти е мерак пијан да возиш.Казната е да те свести и да те натера друг пат истото да не го правиш, а не да ти го земе лебот и другите основни работиз а живот.Спрема твојот муабет и логика и за убиство треба да даваат казни затвор од 50години а не по 7-10 .

Ма не се сложувам со двајцата. Баш за оваа сообраќајна култура и треба да има високи казни (зборам само за брзо возење и возење под дејство на алкохол, другиве се дебилни стварно). Колку пати сум бил сведок како пијан влегува во кола после дискотека со надеж дека нема да го сопрат, иначе ако те сопрат и те казнат 100 евра да ќе скрпиш некако ке се стискаш месец дена и ќе ги платиш, проблемот е што после тоа брзо забораваш на она никогаш повеќе што си го рекол и пак се враќаш на старата практика. Ама затоа кога ќе те репне 1000 евра па ќе неможеш така лесно да скрпиш пари за да платиш знаеш колку долго ќе памтиш дека те сопреле и нема да ризикуваш. За моменталната сообраќајна култура само екстремно високи казни додека да се доведе до некој ред овој народ. АМА НАЈВАЖНО ОД СЕ КАЗНИТЕ ДА СЕ СПРОВЕДУВААТ ЕДНАКВО ЗА СИТЕ, со оглед на тоа што кај нас нема еднаквост и оние што лудуваат си лудуваат зашто има некој што ги штити а обичен смртник си го јаде редовно мојов муабет е невалиден постојано некој што му се може ќе си го крши законот

50 евра за не носење појас за совозач.
дали возачот ќе биде казнет ако неговиот совозач нема каиш ставено, или совозачот ќе биде казнетиот. Некако ми нема смисла возачот да добие казна за некој кој од негови причини (како параноја, дебелина, потење итн инт.) несака да стави каиш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom