Новите имиња на улиците во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за промена на имињата на улиците во Скопје?

• Да!

Гласови: 27 18,5%
  • Не!

Гласови: 119 81,5%

• Вкупно гласачи
    146
Личните документи со старите имиња на улиците,
ќе важат и понатаму. По желба може да смени кој сака.
Кој нејќе немора.

Dali mislis deka Lenin se borel protiv fasizmot?

ГРАДОТ, шефе, ГРАДОТ е симбол на анти-фашистичката борба, Ленинград =/ Ленин.Тоа се два различни поими.Capiche?

ГРАДОТ, шефе, ГРАДОТ е симбол на анти-фашистичката борба, Ленинград =/ Ленин.Тоа се два различни поими.Capiche?
Ispaga ne po vrat tuku po sija.Ako Lenin ne se borel protiv fasizmot nemalo i gradot da bide simbol na antifasistickata borba sto e edno isto sto celo vreme jas go tvrdam.

Ах...Криво ми е што нашава Влада имаат толку многу добри идеи, ама немаат никаква реализација. Чисти примери се ова и проектот Скопје 2014.

Од ништо се прави нешто. Прв лажен податок - ќе се ќарувало од менувањето на имињата на улиците. Демантирано нема да има потреба да се вадат нови документи заради новите имиња на улиците. Второ се создаде атмосфера дека се менуваат имињата на сите улици. Се менува мал дел кој претежно е со идеолошки имиња или со имиња кои веќе не ни значат ништо или пак се преместуваат имињата на друго место во мал број случаи. Трето кои се тие толку спорни имиња? Освен Тодор Александров кој ете за некого е спорен кој друг е спорен? И четврто се запнале со Стив Наумов најмногу овие продавачите на магла што правеа и протести, ете има и улица и што за мене е најбитно цел студентски дом кој после толку години делумно беше реновиран а во тек е негова целосна реконструкција. Претходно со години беше оставен да скапува исто како и улицата Стив Наумов која со години имаше ненивелирана дупка на мостот па дури еднаш и една девојка со кола ќе излеташе токму таму. Да не зборувам за спомениците од НОБ кои овие "почитувачиве"(било опозиција, било дел од сојуз на борци)ги оставија да скапуваат, да ги крадат да ги мочаат и не вложија ни денар за нивно одржување.
За кого како брат за мене е глупо да има толку многу "антички улици" Аминта трети ебал ве аминта ..

патем каде се наоѓа улицата Тодор Александров ?

Ispaga ne po vrat tuku po sija.Ako Lenin ne se borel protiv fasizmot nemalo i gradot da bide simbol na antifasistickata borba sto e edno isto sto celo vreme jas go tvrdam.

Џизс крајст.Е вака...
Кога умрел Ленин, далечната 1924 година, градот Санкт Петербург или нагалено Питер, како што си го викаат русите, е преименуван во Ленинград, во негова чест.
Е сега, после 20години, кога лошите германци нападнале, градот Ленинград издржал скоро 1000дена опсада и не бил освоен и затоа е именуван за град Херој.
Е од таму драги деца, Ленинград е симбол на анти-фашистичката борба.
Значи друже, логиката ти е грешна, затоа си збунет.

Алекс, знам дека градот сега си го има старото име и тоа не ја намалува неговата улога во 2 светска војна, ако ти е тоа поентата.

Џизс крајст.Е вака...
Кога умрел Ленин, далечната 1924 година, градот Санкт Петербург или нагалено Питер, како што си го викаат русите, е преименуван во Ленинград, во негова чест.
Е сега, после 20години, кога лошите германци нападнале, градот Ленинград издржал скоро 1000дена опсада и не бил освоен и затоа е именуван за град Херој.

Алекс, знам дека градот сега си го има старото име и тоа не ја намалува неговата улога во 2 светска војна, ако ти е тоа поентата.

Не ми е тоа поентата. А и улицата е Ленинова а не Ленинградаска. Наречена по Ленин а не по градот.

Џизс крајст.Е вака...

Kako moze gradot da e simbol na antifasistickata borba koga samiot Lenin bil marioneta ili agent na najgolemite fasisti vo coveckata istorija?Aj prvo procitaj vistinita a ne lazna istorija kakva sto si ucel vo oficijalnite ucebnici pa posle ke diskutirame.

Не ми е тоа поентата. А и улицата е Ленинова а не Ленинградаска. Наречена по Ленин а не по градот.

Ако е така, тогаш новинарот згрешил и цела негова поента паѓа во вода. :)

Kako moze gradot da e simbol na antifasistickata borba koga samiot Lenin bil marioneta ili agent na najgolemite fasisti vo coveckata istorija?Aj prvo procitaj vistinita a ne lazna istorija kakva sto si ucel vo oficijalnite ucebnici pa posle ke diskutirame.

У реду е пријателе, cool story.

Чекај сега ме збуни јас како што знам Стив Наумов стана Тодор Александров o_O ?
Стив Наумов стана Филип Втори, а Салвадор Алјенте стана Тодор Александров. Тоа дека Стив Наумов стана Тодор Александров е само комуњарски спин, исто како и тоа дека треба да се ваѓаат нови лични карти. Пробуваат да создадат револт. :pos:

За кого како брат за мене е глупо да има толку многу "антички улици" Аминта трети ебал ве аминта ..

патем каде се наоѓа улицата Тодор Александров ?
Колку се тие многу "антички улици"? 10-20 од стотици? Сега тебе може ти е глупо и Македонци што се викаме ама јбг ради античкиот александар и филип и аминта така ни стои името.

Колку се тие многу "антички улици"? 10-20 од стотици? Сега тебе може ти е глупо и Македонци што се викаме ама јбг ради античкиот александар и филип и аминта така ни стои името.
Да знаеш колку луѓе има што не се сметаат себеси за потомци на античкиве вклучувајки ги и голем дел од сериозните историчари(не тентов и донски) ... ќе дојдеме до тоа дека тие имиња се всушност спорни

Да знаеш колку луѓе има што не се сметаат себеси за потомци на античкиве вклучувајки ги и голем дел од сериозните историчари(не тентов и донски) ... ќе дојдеме до тоа дека тие имиња се всушност спорни

Абе види кај нас и бројки да стават 51ва улица, 25та итн. и тука ќе се најдат спорни моменти и ќе има вакви глупости ко сега.

А тек па да ги прашаш историчарите од Бугарија и Грција...сакале или не историјата на Македонија(и на самиот назив Македонија) и етногенезата на македонскиот народ не почнува од 1945 година или од доаѓањето на Словените на Балканот туку од пред повеќе од 2000 години. Не можам да се нарекувам Македонец и да сакам да си ја викам државата Македонија а да ги негирам основачите на македонското име и македонската држава. Смешно е. Тие што мислат поинаку се со исти ставови како Грците и Бугарите за жал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom