Новите 7 Светски Чуда

• Креатор на темата Креатор на темата DANTE
  • Време на започнување Време на започнување

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Локација
Аеродром
7-те нови Светски чуда се:
1. Кинескиот Ѕид (Кина граден од 1368 год. до 1644 год.)
2. Петра (Џордан откриен 1812 год.)
3. Статуата на Исус Христос (Рио де Жанеиро, Бразил 1931 год.)
4. Пирамидите во Мачу Пикчу (Перу 15 век)
5. Пирамидата Чичен Ица (Мексико)
6. Римскиот Колосеум (Рим 476 година)
7. Таџ Махал (Агра, Индија 1632 година)

Ова се новите 7 светски чуда ако знаете нешто повеќе напишете на темава :helou: ПОЗДрАВ

Пааа то е то. Имаше гласање прво беа ставени на листа повеќе локации, атракции и сл. Подоцна се избраа 20тина финалисти од кои на крајот беа избрани новите светски чуда. Гласањето за прв пат се одвиваше преку интернет на страницата www.new7wonders.com имаше неколку стотици милиони гласачи. Церемонијата за прогласување се одржа на 07.07.07 777:) и така

Во финале влегоа и Акропол, Алхамбра, Анхор, Статуите на Велигденските Острови, Ајфеловата Кула, Софија(црквата во Турција), Храмот Кјомицу, Кремљ, Замокот Нојшванштајн, Пирамидите во Гиза, Статуата на слободата, Стоунхенџ:((не беше прогласен), Операта во Сиднеј, Тибукту(Џамија во Мали).... и толку

Ако сакате нешто повеќе за финалистите можам да постирам.

Поздрав.

Е сега ќе се бират 7те Светски Природни чуда. Дај да се погрижиме ние да го ставиме Охритско Езеро, Кокино и сл.

Од сите овие, 3 не заслужува да биде светско чудо. Дупло помала e од нашиот крст :)
Инаку, не сфаќам зошто темава е во Мистерии =/

Според мене некои од овие ‘‘светски чуда‘‘ воопшто и не го заслужуват епитетот ‘‘чудо‘‘ а уште помалку и фразата ‘‘светско‘‘
1. Кинескиот Ѕид (Кина граден од 1368 год. до 1644 год.) - не би рекол дека е некое си светско чудо.Ако ова е чудо тогаш тревната ограда во паркот у маало е чудо од планетата М458.
2. Петра (Џордан откриен 1812 год.) - и така и така
3. Статуата на Исус Христос (Рио де Жанеиро, Бразил 1931 год.) - :nesvest: :uvo: :drk: WHAT THE FUCK,но комент
4. Пирамидите во Мачу Пикчу (Перу 15 век) - ова да
5. Пирамидата Чичен Ица (Мексико) - и ова како и многу градби од ‘‘јужноамериканските староседелци‘‘
6. Римскиот Колосеум (Рим 476 година) - ај ке го избуткаме некако па може да се стави на листата на последно место
7. Таџ Махал (Агра, Индија 1632 година) - искрено гласале повеке за убавината на палатава.(за ова оставам сами да си проценете дали заслужува да се најде на листата јас искрено не знам)

Листава требало да се прошири и тоа со :
Статуите на Велигденските Острови
Пирамидите во Гиза
Стоунхенџ

Поздрав:back:

^^Gorillaz^^ напиша:
искрено гласале повеке за убавината на палатава.(за ова оставам сами да си проценете дали заслужува да се најде на листата јас искрено не знам)
Абе чудо е маж да изградит толкаво нешто на жена/....нели?

imase uste nekolku sto bea vo oficijalna konkurencija za izbor sto ispadnaa..
e sega definitivno uste dodeka traese izborot se ostavi prostor za mrmorenje pred se poradi nacinot so glasanje pa istoto se pretvori vo natprevar a zavrsi so diplomatsko resenie..... edno cudo na sekoj kontinent :) interesni za komentar no definitivno rezultatot od izborot ne ostavi prostorza premnogu voshit

Според мене некои од овие ‘‘светски чуда‘‘ воопшто и не го заслужуват епитетот ‘‘чудо‘‘ а уште помалку и фразата ‘‘светско‘‘
1. Кинескиот Ѕид (Кина граден од 1368 год. до 1644 год.) - не би рекол дека е некое си светско чудо.Ако ова е чудо тогаш тревната ограда во паркот у маало е чудо од планетата М458.
2. Петра (Џордан откриен 1812 год.) - и така и така
3. Статуата на Исус Христос (Рио де Жанеиро, Бразил 1931 год.) - :nesvest: :uvo: :drk: WHAT THE FUCK,но комент
4. Пирамидите во Мачу Пикчу (Перу 15 век) - ова да
5. Пирамидата Чичен Ица (Мексико) - и ова како и многу градби од ‘‘јужноамериканските староседелци‘‘
6. Римскиот Колосеум (Рим 476 година) - ај ке го избуткаме некако па може да се стави на листата на последно место
7. Таџ Махал (Агра, Индија 1632 година) - искрено гласале повеке за убавината на палатава.(за ова оставам сами да си проценете дали заслужува да се најде на листата јас искрено не знам)

Листава требало да се прошири и тоа со :
Статуите на Велигденските Острови
Пирамидите во Гиза
Стоунхенџ

Поздрав:back:

Доброоооо, ако досега не си знаел, пирамидите од Гиза беа светско чудо и сега се избираа значи НОВИ светски чуда, па како тоа пак да бидат во таа категорија? Старите чуда си постојат како 7 светски чуда ( нив никој не може да ги избрише) - туку само се одбраа нови... (ова го објаснувам поради спорот со некои другари кои тврдат дека овие се нови чуда и старите готово не важат) - нема врска...

И не знам како си сфатил, тоа "чудо" не мора да е нешто натприродно, што не го направила човечка рака, туку чудо во смисла како човечкиот ум и разум и креација направил нешто толку прекрасно и величенствено!!! И зошто не заслужува Таџ Махал да е на листата? Според мене, тоа е најголемо чудо. А си ја слушнал приказната за Таџ Махал и зошто е изградена? Ако ја знаеш, ќе се сетиш зошто е чудо.

п.С.Можеби многу навлегов во темата, но ова ми е мн.осетлива тема, поготово затоа што погодив 5 од новите чуда на интернет гласањето - згрешив само за 2-рото и 5-тото:toe:

еве слики од новите 7 светски чуда

Кинескиот ѕид
Taratur.com_7svetski_cuda06.jpg

Напуштениот град Петра - Јордан
Taratur.com_7svetski_cuda04.jpg

Мачу Пикчу во Перу
Taratur.com_7svetski_cuda02.jpg

Чичен Ица - Мексико, Јукатан
Taratur.com_7svetski_cuda01.jpg

Таџ Махал- Индија (мојата омилена )
Taratur.com_7svetski_cuda03.jpg

Статуата на Христос - Рио де Женеиро, Бразил
Taratur.com_7svetski_cuda05.jpg

Колосеумот во Рим, Италија
Taratur.com_7svetski_cuda07.jpg

Доброоооо, ако досега не си знаел, пирамидите од Гиза беа светско чудо и сега се избираа значи НОВИ светски чуда, па како тоа пак да бидат во таа категорија? Старите чуда си постојат како 7 светски чуда ( нив никој не може да ги избрише) - туку само се одбраа нови... (ова го објаснувам поради спорот со некои другари кои тврдат дека овие се нови чуда и старите готово не важат) - нема врска...

И не знам како си сфатил, тоа "чудо" не мора да е нешто натприродно, што не го направила човечка рака, туку чудо во смисла како човечкиот ум и разум и креација направил нешто толку прекрасно и величенствено!!! И зошто не заслужува Таџ Махал да е на листата? Според мене, тоа е најголемо чудо. А си ја слушнал приказната за Таџ Махал и зошто е изградена? Ако ја знаеш, ќе се сетиш зошто е чудо.

п.С.Можеби многу навлегов во темата, но ова ми е мн.осетлива тема, поготово затоа што погодив 5 од новите чуда на интернет гласањето - згрешив само за 2-рото и 5-тото:toe:

Читаш ли што кажав за Таџ Махал?Дека не знам дали би требало да биде на листава и не ме интересира:bip:.ама се исфрустирав за Пирамидите во Гиза (посебно за Кеопсовата) ај молим те кажи што е од поголема важност за човештвото Кеопсовата пирамида или Таџ Махал:tapp:.Па како тоа нови светски чуда кога во топ 20 биле и горенаведените пирамиди:uvo: така да....:toe:

Читаш ли што кажав за Таџ Махал?Дека не знам дали би требало да биде на листава и не ме интересира:bip:.ама се исфрустирав за Пирамидите во Гиза (посебно за Кеопсовата) ај молим те кажи што е од поголема важност за човештвото Кеопсовата пирамида или Таџ Махал:tapp:.Па како тоа нови светски чуда кога во топ 20 биле и горенаведените пирамиди:uvo: така да....:toe:

ДА ама што знам Кеопсовата беше премногу фаворизирана досега, па ред е да им се даде простор и на некои нови чуда. Да знам дека беше номинирана, ама некако ми нема логика да е и старо и ново чудо .Искрено сум ја видела пирамидата, да импозантна е, величенствена, покрај неа се осеќаш стварно малецко, ама искрено на слика е поубава. Што знам јас очекував повеќе. Не е којзнае колку голема и внатре не е којзнае што. Не знам јас стварно очекував мнооогу повеќе. Искрено за мене поголема вредност има музејот во Каиро каде се наоѓа оргиналот златна маска на ТУтанкамон, а ова ми е некако... не знам:toe:

Повеќе плени ТАџ Махал, не знам можеби затоа што не сум била таму и сакам да одам!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom