Новиот претседател на државата ЕУ

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Herman-Van-Rompuy_1515613f.jpg

Herman Van Rompuy

Извршната власт на државата ЕУ се состои од “Еврокомесари’’ кои имаат моќ да ги надгласаат националните закони и одлуки на земјите членки. Притоа секоја земја нема свој Еврокомесар, туку бројот на комесари изнесува 2/3 од бројот на земјите членки во ЕУ.

Евро-комесарите се назначени од челниците на владите во земјите членки.

Новата ЕУ држава не е демократска. ЕУ има парламент, но тој нема законодавна власт ниту пак служи да ја контролира извршната (претседателска) власт во ЕУ.

ЕУ е всушност картел кој се состои од 27 влади чии претставници донесуваат закони и одлуки -- се почесто зад затворени врати, наместо во нивните парламенти.

И изборот за претседател на ЕУ сега се одвива зад затворени врати, но речиси е сигурно дека тоа ќе биде Белгискиот премиер Herman Van Rompuy.

Ангела Меркел и Николас Саркози изјавиле дека ќе го поддржат, а одлуката на Германија и Франција е пресудна. Ќе одлучат откако ќе ја прослават 20-годишнината од паѓањето на Берлинскиот ѕид.

http://www.telegraph.co.uk/news/wor...puy-could-clinch-EU-presidency-on-Monday.html

Белгија е супра-национална држава (наднационална?), создадена од Европските држави во 1830 год -- речиси истовремено кога се измислени Грција и Бугарија -- од две нации, Фламанци и Валонци. Белгија, чиј главен град Брисел е главен град на ЕУ, сега служи како државотворен модел за тоа како ЕУ како да се изгради во супра-држава од постоечките 27 нации.

Ако Белгија е моделот, тој модел се карактеризира со немање транспарентност и одговорност, корпоратизам и често отворено кршење на законите за политичкиот естаблишмент да си ги оствари своите планови и програми. Прв и основен проект на таа политичка елита е како да не се распадне Белгија, која им носи огромен профит.

Нека им е честит новиот претседател! И нека тераат по истиот пат се додека не им прекипе на сите европејци , и „онда опет идемо у рат“ :nesum:.

Predsedatelot samo ke gi izvrsuva dadenite naredbi ,ke bide bezglasen televizor. Vo evropskoto semejstvo ,ne e samo Belgija problem, gledame Cheshka, Slovacka, golemi otvoreni nacionalni prashanja. Vo sojuz so golemi drzavi ke te izedat, ke bides samo nivni instrument marioneta ili igracka za igranje.Arno napomena nekoj tuka, toa sto denes evropa go pravi nego pravel ni Hitler.

Ова е далеку од братство единство....ама како ли може да заврши..онака ме интересира само:raz:

Лелее..ода на радоста и наеднаш...бум:vozbud::pos2:

Kрши филм видеово:pos2:

Ама ако размислиме посериозно и навистина ЕUpaбиja е остварлива, еве да ги видиме Германија и франција како најзагрозени, па потоа за другите членки, овие од т.н Нова источна ЕУ сега засега се таман....ме замисли, навистина, имаше неколку теми мислам конкретно за овој тип на асимилација...па и на долг рок ништо чудно и да се случи.

А има ли опција налик "Лепе Градове Лепо Горе". :tv:

Лелее..ода на радоста и наеднаш...бум

Ја би ода на радоста, и после тоа Бетовен пее на микрофон од некоја локална нуклеарка.....
Инаку низ историјата докажано е дека Европа секогаш реагирала кога јајцето ќе и дојде на гз. ;)

Ја би ода на радоста, и после тоа Бетовен пее на микрофон од некоја локална нуклеарка.....
Инаку низ историјата докажано е дека Европа секогаш реагирала кога јајцето ќе и дојде на гз. ;)

Види германците последни оформиле нација...ама мислам дека ќе бидат првите што ќе излезат од оваа унија...некако паразитски делува,а швабите неќат паразитски облици на живот како гејците или пак хордати а.к.а бугари:toe:

Немојте така човеков во иднина може ке биде и наш председател:vozbud::vozbud:

Ова е далеку од братство единство....ама како ли може да заврши..онака ме интересира само:raz:

Војна ?!?!
Има многу несоглсасувања во ЕУ уште од формирањето, не знам уште колку ќе издржи. Најверојатно додека не влеземе ние!

Немојте така човеков во иднина може ке биде и наш председател:vozbud::vozbud:

Уште не е сигурно дали ќе биде тој,иако Франција и Германија го поддржуваат,од друга страна е тони блер кој е попознат,а и верувам ако сака ЕУ да се зацврсти-тогаш тој е правиот избор.

Инаку што се однесува до нас-НИЕДЕН од нив нема да биде наш претседател.

Пази на ова
Извршната власт на државата ЕУ се состои од “Еврокомесари’’ кои имаат моќ да ги надгласаат националните закони и одлуки на земјите членки

значи автоматски суверенитет се губи....не знам клаус зошто ја утна.

И пази ако веќе влеземе ние во оваква унија под Х име...нема да можеме назад,тешко....или по процедура ќе треба да ги известиме сите членки,па да играме непослушност бла бла...:toe:

Кандидатот од Латвја Вике Фреиберга тврди дека процесот за избирање претседател е - “советски’’, ЕУ одлучува зад затворени врати и треба да престане да функционира како СССР.

Таа е единствента личност која се кандидирала за позицијата претседател, создадена со Лисабонскиот договор!

http://www.telegraph.co.uk/news/wor...esident-says-selection-process-is-Soviet.html

Latvian candidate for EU President says selection process is 'Soviet'

Bruno Waterfield in Brussels
Published: 6:00AM GMT 13 Nov 200

Mrs Vike-Freiberga, 71, the former Latvian President and the Baltic state's first post-Communist leader after independence from the Soviet Union, attacked the EU for operating in "darkness and behind closed doors".

"The European Union should stop working like the former Soviet Union," she said.

She is the only person to have openly declared herself as in the running to become EU President, a job created by the Lisbon Treaty.

European leaders will choose both a President and EU foreign minister over a summit dinner in Brussels next Thursday but the list of up to 12 candidates for each post is a closely guarded diplomatic secret.

Vistinata poleka izleguva na videlina

Italijanski parlamentarec zboruva za kandidatite za predsedatel na EU

bravo za hrabrosta !!!!!

Хах има освестени меѓу баграта ама малку се. Човеков се потруди! :toe: Браво за храброста

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom