Nokia слави 15 години комерцијален мобилeн телефон

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Nokia слави 15 години комерцијален мобилeн телефон
Точно пред 15 години, во 1992 година, Nokia го претстави првиот комерцијален дигитален мобилен телфон во светот - моделот 1011.

Телефонот беше тежок дури 475 грама, можеше да се зборува до 90 минути, и да биде во состојба на чекање до 12 часа.

Дисплејот беше монохроматски и со само 2 линии текст. Нормално, немаше камера, bluetooth, слот за мемориска картичка, и сите оние карактеристики кои денес ги имаат и најобичните мобилни телефони, но сепак предизвика своевидна револуција од која се изроди можеби најиновативната индустрија.

Интересно е да спомнеме дека и покрај сите овие недостатоци, Nokia 1011 на светот му ја претстави услугата која до ден денес е една од нај користените и нај успешните, а тоа се СМС пораките.

Во секој случај, Nokia 1011 ќе остане запаметен во историјата на мобилната телефонија како телефон кој ги отвори вратите на неограничените можности.

превземено од http://telefoni.com.mk/

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Тууу за 15 години што империја напраија...

Necrophilia

Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
колку што ми текнува Нокиа до 1999 година беше меѓу првите 5 производители за мобилни телефони како најдобра и најбарана, т.е. се бореше меѓу 5 и 6 место, за првите две позиции се бореа Ериксон и Сименс, додека после нив се натпреваруваа Самсунг и Сони, кои правеа инзворендни напредни модели за тоа време како:

додека моторола и ериксон се бореа за квалитет и економичност и најпознати модели им беа:

a nokia si proizveduvashe klasici so igri i sorabotuvase so mokni germanski proizvoditeli za avtomobili kako Mercedes, BMW i Audi i gi prodavase svoite modeli koi do den denes seuste se baraat samo poradi taa funkcija - t.e. da ti funkcionira kit-karot vo avtomobilot.

prvite modeli se

и познатиот модел како Матрикс 7110

a со поновите модели, значи од 2002ра навака одат одличните бизнис модели како 6210/6310/6310i и 6650 нокиа.

ScArFaCe_K4

Кретенски username, знам.
Член од
29 јануари 2007
Мислења
344
Поени од реакции
16
Нокиа 6210 је одличен телефон. Татко ми го има 4 години само батеријата еднаш му е сменета а на сервисер очи му нема видено :)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Мене уште ми седи дома камелеонот, у работна состојба, али батеријата губи контакт, лабава е.

Член од
30 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
5
и познатиот модел како Матрикс 7110
ЉОЉ, Ова дедо му на N91?... :pos2:
Он топик: Браво за нокиа, едно е сигурно од, секогаш биле најквалитетни меѓу мобилните и да, еден чекор пред другите..
.

Necrophilia

Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
ЉОЉ, Ова дедо му на N91?... :pos2:
Он топик: Браво за нокиа, едно е сигурно од, секогаш биле најквалитетни меѓу мобилните и да, еден чекор пред другите..
.
не, тоа беше татко му. Ова е дедо му:

Kajgana Shop

На врв Bottom