Ние ја контролираме нашата волја или таа нас?

Da tokmu vaka e kako sto napisav, Pravi go ona sto e Tvoja Volja, samo nekoi ne go razbrale i si mislat deka toa znaci pravi sto ti e volja vo smisla pravi sto sakas, no ne e taka, pravi sto ti e VOLJA (Telema znavi volja) no za se sto pravime konsekvencite se na nasa smetka ako precime nekomu da ja izvrsuva svojata volja, znaci ova pravilo vazi za site i nikoj nikomu da ne smeta, tuku da go dozvoli istoto pravo na sekoj. Sum cital mnogu od Krouli a i eve telemisti sto se ke objasnat poubavo, no sustinata e taa. Ne se raboti za nikakov bezobziren voluntarizam, da ne baram sega no ubavo e objasneto ova vo negovata kniga Zakonot e za site koja e prevedena i na makedonski jazik.

Па Џони, Јас најдемократски ги оставив и обете опции отворени, секој може да ја свати проблематиката на оној начин кој што најмногу му одговара и да ја примени онаа философија што најдобро функционира во неговиот живот. Се разбира тоа го сторив на доволно културен начин без да наметнувам ставови и напаѓам некого дека е шизофреник и/или биполарен [она што го велиш „подвоена“] карактер/личност. [Дали знаеш воопшто медицински што тие два поими всушност значат?]
Така што би ценел доколку се воздржиш од судење и оценување на личности, Јас не ти судам, со тоа и ти немаш право да ми судиш на мене.
Ако некој не може да види/осознае/разбере нешто од повеќе аспекти, не значи дека тоа не постои, и дека сите што размислиле малку повеќе на таа тема и имаат поинакво мислење се болни или слично.
Раздели го универзумот, раздели го просторот, раздели го времето, раздели ги сите димензии, раздели го човекот од природата и околината, раздели ја психата, раздели ја свеста раздели ја потсвеста и остави ги сами да функционираат. Можеш?
Јас не можам и не познавам некој што може. Чак Норис можеби. :)
Вистината е таква каква што е, и за да се прифати и да се живее со неа треба храброст, ако се има вистинска храброст ќе се има и толеранција.
Сепак историски факт е дека човекот секогаш не толерирал, бегал, го напаѓал, се плашел, осудувал и горел на клада непознатото, различното, новото, се она што на видум му изгледало како темнина.
Таков е и овој случај со причинско-последичниот синџир. Доколку уште ме сметаш за шизофреничар појди и прашај било кој од илјадниците научници кои што работат на CERN или пак математичари во светски институти.
Прашај за алгоритамски начин на размислување исто така, овие работи не се од вчера измислени и не ми дојдоа на мене на сон или во халуцинација или слично. :)
Вака значи. Многу, многу нема да филозофирам, туку ќе ти наведам неколку научни логични факти, па верувам во твојот капацитет дека и самиот ќе дојдеш до интелигентен заклучок:
1. Однесувањето на секој човек е диктирано од неговиот карактер.
2. Карактерот е мерка за начинот на кој тој размислува, резонира и реагира во даден момент.
3. Карактерот претставува опис за тоа кои сме и какви сме.
4. Карактерот претставува израз за нашата волја.
Карактерот, волјата итн. се зборови кои опишуваат едно те исто - човековата психа т.е., во компјутерски термин, софтверот на секој човек. Значи, јас сум мојот карактер. Јас сум сопствената волја. Тврдењето дека човекот нема контрола врз самиот себе е неодговорно и е оправдано само кога има некоја психолошка аберација.

Прво да разграничам што е волја, зошто секој може да има различно сфаќање
Волја- насоченост на човековите сили кон остварување на определена цел.

Се замислив за темава кога ја читав таа детерминизам. Имено, тоа што не прави слободни индивидуи е нашата волја. Но зарем не и робуваме на волјата? Нашите интереси, страсти не ги бираме ние, тие едноставно се тука и не привлекуваат, па и ни ги одредуваат цели во животот. Талентот кој го имаме за нешто не го бираме ние, едноставно го имаме.

Прашањето е, дали ние ја водиме нашата волја или таа нас? Ако таа не води нас, тогаш кај е нашата слобода воопшто?

Мислам дека не е правилно поставено прашањето. Сакаш да кажеш:" дали ние ги контролираме нашите желби, страсти и сл. или тие нас?"
А волја е друго нешто. Ја глеам Волјата како одлученост на човек да го направи тоа и тоа, уствари волјата е самиот човек кој дејствува.

pa normalno deka nie ja kontrolirame voljata taa nema mozok da ne kontrolira nas

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom