Неправедна фаворизација на Скопје

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Инспириран од статијава решив да ја отворам темава, да се види какво е мислењето на луѓето. Иако знам дека повеќето луѓе на форумов се од Скопје и нормално ќе почувствуваат потреба да се бранат (ко божем тие самите се под напад), ќе ве замолам да бидете објективни и праведни во вашите коментари.
Авторот на статијата напиша:
Општините си располагаат со финансии согласно со постоечките закони и самите треба да си ги изведуваат своите проекти - дури и регионалните. Мешањето на владата (преку Агенцијата за млади и спорт) и, според мое мислење, вложувањето непропорционално повеќе пари во Скопје отколку во другите градови, создава нееднаквост меѓу граѓаните и допринесува за понатамошна концентрација на капиталот и работната сила во главниот град. Од друга страна, како што пред 30-40 години се запустуваа селата, сега се запустуваат градовите, а Скопје се претвора во „држава во држава“.
До кога ќе трае оваа неправедна фаворизација на Скопје? Како ние, луѓето од другите градови, да сме граѓани од втор ред. Зошто го велам ова?
Се што се гради е во Скопје. Се што се инвестира е во Скопје. И тука не зборам за странски инвестиции. Игралишта, спортски сали, јавни базени..... се со ДРЖАВНИ ПАРИ. Пари што и ти и јас и тој и СИТЕ во државава ги даваме за доброто на ДРЖАВАТА....
А не само Скопјани да уживаат.... и тоа на наш грб.

Не ми верувате?

Прошетајте ја Македонијава. Ја ви гарантирам дека животниот стандард е многу поразличен од Скопје. Кажете ми кога беше последниот пат Владата да инвестирала во вашиот град? Ви изградила ли игралиште или спортска сала или базен или ви реновирала болница, пат... било што? Ништо. Зошто не се инвестира во медицинска опрема во другите градови? Зошто за било што поголемо мораме да одиме во Скопје?

До кога вака?:sakas_ust

Инспириран од статијава решив да ја отворам темава, да се види какво е мислењето на луѓето. Иако знам дека повеќето луѓе на форумов се од Скопје и нормално ќе почувствуваат потреба да се бранат (ко божем тие самите се под напад), ќе ве замолам да бидете објективни и праведни во вашите коментари.

До кога ќе трае оваа неправедна фаворизација на Скопје? Како ние, луѓето од другите градови, да сме граѓани од втор ред. Зошто го велам ова?
Се што се гради е во Скопје. Се што се инвестира е во Скопје. И тука не зборам за странски инвестиции. Игралишта, спортски сали, јавни базени..... се со ДРЖАВНИ ПАРИ. Пари што и ти и јас и тој и СИТЕ во државава ги даваме за доброто на ДРЖАВАТА....
А не само Скопјани да уживаат.... и тоа на наш грб.

Не ми верувате?

Прошетајте ја Македонијава. Ја ви гарантирам дека животниот стандард е многу поразличен од Скопје. Кажете ми кога беше последниот пат Владата да инвестирала во вашиот град? Ви изградила ли игралиште или спортска сала или базен или ви реновирала болница, пат... било што? Ништо. Зошто не се инвестира во медицинска опрема во другите градови? Зошто за било што поголемо мораме да одиме во Скопје?

До кога вака?:sakas_ust

Се сложувам дека треба да се инвестира и во другите градови. Ама животниот стандард не е нешто поразличен. И тука имаме луѓе што живеат и тоа доста со 200 евра плата.

Точно е се што си напишал. Ова е една поболните точки воопшто... Прво, инвестирање кое е физички оддалечено од Скопје има во старт намалена контрола на "cash flow". Ова е основата. Следствено се се префрла на моќта на градоначалникот да ги анимира и заинтересира државните институции со евентуално инвестирање во локалниот регион.
Добар градоначалник успева да повлече и средства за општината а не само полтронски да биде дополнителен финансиер на партијата...
Ако чекаш спонтано на некого да му текне на централно ниво да инвестира-нема теорије... :smir:

Точно е се што си напишал. Ова е една поболните точки воопшто... Прво, инвестирање кое е физички оддалечено од Скопје има во старт намалена контрола на "cash flow". Ова е основата. Следствено се се префрла на моќта на градоначалникот да ги анимира и заинтересира државните институции со евентуално инвестирање во локалниот регион.
Добар градоначалник успева да повлече и средства за општината а не само полтронски да биде дополнителен финансиер на партијата...
Ако чекаш спонтано на некого да му текне на централно ниво да инвестира-нема теорије... :smir:
А не дај Боже да се погоди од опозициска партија (или независен ко што е кај мене, во Гостивар)....Тогаш што ќе ги заинтересира.... леле како ќе ги анимира самоо.... :pos2: Шта да ти причам (кад сам све знаш).

До душа, во случајов (ако го прочита линкот) не беше работата за одобрување средства за локалната власт. Проблемот е што централната власт користејќи агенција која треба да се грижи за развојот на младите и спортот на централно ниво, го фаворизира Скопје пред другите градови. И по овој ист принцип се оди на секое друго поле во државава.
Резултат: направда:toe:

Или еве друг пример што ми текна.
Сеа ќе градат цркви и манастири на сред Скопје, на плотад. Ова до душа не успејаа да го протуркаат по вообичаениот принцип на работа (со државни пари да се задоволуваат желбите на група граѓани: Скопјани, Христијани), па затоа му го поклонија земјиштето за црквата на МПЦ. Еве ако не сте знаеле. Ваква е работава.

Што не градат бе религиозни објекти на други места во државава? Што не изградат споменици и статуи на шмизли и чистачи на кондури негде другде?

Во Гостивар имаше бисти на паднати борци. Се време се запустеа. Што не дае министерство за култура пари за обнова.
Да ви кажам зашто? Не сме доволно важни. Не сме Скопјани. Ние сме граѓани од втор ред.

Друже во ред е се ова но зошто не ги прашаш твоите сограѓани зошто им е животна желба да живеат во Скопје?Сум правел муабет со многу луѓе кои што се од други градови и едноставно запнале Скопје та Скопје. Градов се гуши од такви луѓе.

Друже во ред е се ова но зошто не ги прашаш твоите сограѓани зошто им е животна желба да живеат во Скопје?Сум правел муабет со многу луѓе кои што се од други градови и едноставно запнале Скопје та Скопје. Градов се гуши од такви луѓе.
Па ја тоа зборам бе брат. Како сакаш да не се преселуват луѓето во Скопје кога Владата им го прави животот толку поудобен.
Не би сакал ти да се преселиш во Канада на пример. Супер школство бесплатно здрвство, некорумпирано судство.....
Еднопставно нудат подобар живот.
Зашто тогаш се чудиш што градот се гуши од доселеници?

Не мислам дека ти е на место коментарот.. Па види ја темата дали сакате да живеете во Македонија?!?!?
Од помали места во Скопје, од Скопје надвор од земјава... линкови на сите страни...

Другите градови се запоставени и тоа е факт. На сите полиња. Можеби поради локал-патриотизмот, можеби поради очигледниот и побројниот непотизам во Скопје.

Па ја тоа зборам бе брат. Како сакаш да не се преселуват луѓето во Скопје кога Владата им го прави животот толку поудобен.
Не би сакал ти да се преселиш во Канада на пример. Супер школство бесплатно здрвство, некорумпирано судство.....
Еднопставно нудат подобар живот.
Зашто тогаш се чудиш што градот се гуши од доселеници?
Во ред е тоа те сваќам.Не разбирам зашо е тоа само во Македонија.По другиве земји сегде е рамноправно и затоа ги нема тие глупости.Кај нас се форсира само главниот град:uvo:

Имам другар кој што работи таму во Скопје не е битно што, зема плата над 20 000 денари овде кај нас повеќе од 7000 денари нема шанса повеќе да зема и плус ќе биде неосигуран. Проблемот е од егзистенцијална природа не дека многу го сакаат луѓето Скопје.

Зошто? Зошто сите факултети се во Скопје, тек сега почнаа да се отвараат факултети и во другите градови. Се се гради во Скопје, и трговски центри,и нови кина, и базени, и спортски сали, и театри. Не велам дека Скопје како метропола не треба да ги има сите овие зданија, меѓутоа се е сконцентрирано во еден град, како другите градови да имаат пониска вредност, па не се инвестира во нив.
Друга причина се подобрите и бројни можности за работа, константно се отвараат нови фирми,а со самото тоа и нови работни места.
И претпоставувам дека голем број од доселените се млади. Младите бараат забава, добар ноќен живот, разноликост. Со самото тоа што имате Саем, имате и добри забави, претпоставувам.

Последниов пример,лично, не би ми бил оддлучувачки за да се преселам таму. Меѓутоа, ако размислам подобро, Охрид не нуди никакви можности за просперитет. Не се отвараат нови фирми, постоечките се затвараат, не се инвестира во културниот и спортскиот живот, па логично ми е еден ден, кога би морала сама да заработувам за живот, да им се придружам на останатите кои се доселиле таму. Секако,ако работите овде не се сменат и не тргнат на подобро.

Имаше мислам нешто како иницијатива за рамномерен регионален развој, ама сето тоа ти е како муабетот кога бев во војска к*р се треси во ладна вода :icon_lol:.

Зошто? Зошто сите факултети се во Скопје, тек сега почнаа да се отвараат факултети и во другите градови. Се се гради во Скопје, и трговски центри,и нови кина, и базени, и спортски сали, и театри. Не велам дека Скопје како метропола не треба да ги има сите овие зданија, меѓутоа се е сконцентрирано во еден град, како другите градови да имаат пониска вредност, па не се инвестира во нив.
Друга причина се подобрите и бројни можности за работа, константно се отвараат нови фирми,а со самото тоа и нови работни места.
И претпоставувам дека голем број од доселените се млади. Младите бараат забава, добар ноќен живот, разноликост. Со самото тоа што имате Саем, имате и добри забави, претпоставувам.

Последниов пример,лично, не би ми бил оддлучувачки за да се преселам таму. Меѓутоа, ако размислам подобро, Охрид не нуди никакви можности за просперитет. Не се отвараат нови фирми, постоечките се затвараат, не се инвестира во културниот и спортскиот живот, па логично ми е еден ден, кога би морала сама да заработувам за живот, да им се придружам на останатите кои се доселиле таму. Секако,ако работите овде не се сменат и не тргнат на подобро.
Е последниов пасус кажува многу.
На овој начин се создава еден затвроен круг. И на крајот тоа што ќе го видиме е 3/4 од Македонија живее во еден град. Скопје држава во држава. И после гејлада не викала Скопје.... пфф.. па што очекувате?

Сите што идат овде идат прво заради студирање,второ заради работа и трето заради забава.Сум бил и по другите градови имам и роднини и знам за колку работат и какви се условите во тие градови.Но некад си поминувам многу поубаво таму каде што е помало место,помалце нарад,помалку гужви отколку овде во Скопје.Тука за да искочам и да отидам до центар мене ми треба пола саат само за да стигнам од гужва:nesum:

Ја мислам дека све ова е смешка. Комплетно го оправдувам градењето на Скопје и инвестирањето во него во 95% од случаите. Зошто?

Затоа што во Скопје живеат повеќе од 3/4 од населението на Македонија, а во текот на делниците населението се зголемува за уште неколку десетици илјади луѓе. Врз основа на тоа кога ќе ја додадам ситуацијата во која се наоѓа Македонија, македонците (а со тоа и скопјани), економијата, транзицијата, и сите други срања во кои се давиме ќе сфатиме дека е нереално да се потрошат илјадници евра за автобуси во кочани кои не им требаат на кочанчани.

Но, вистинскиот проблем не е тоа. Проблем е бирократијата, односно митото и корпуцијата и желбата за профит од нашите џебови. Кога некој би се потрудил да обезбеди автобуси во Кочани ќе сфати дека му требаат три, вкупно. А со толкава сума не му се исплати да краде. Но и реалната ситуација, кога човек ќе размисли е дека најпрвин треба да се опслужи онаму каде највеќе има потреба. Скопје се мачи во проблеми заради кои страдаат повеќе од 500 илјади луѓе. Нормално е да имаат приоритет.

Но од друга страна ќе си рече човек, ако е Свети Николе со 20 илјади жители, зошто по ѓаволите никој не даде три илјади евра за обичен тротоар. :toe: Не знам, веројатно заради истата причина заради која на само 10 минути од центарот на Скопје 120 улици во мое маало немаат светло, а мојата свети како Париз бидејќи извесен турски амбасадор живее на истата улица.

Ништо не е нормално кај нас, џабе се вакви прашања. :(

Е последниов пасус кажува многу.
На овој начин се создава еден затвроен круг. И на крајот тоа што ќе го видиме е 3/4 од Македонија живее во еден град. Скопје држава во држава. И после гејлада не викала Скопје.... пфф.. па што очекувате?

Не е дека јас или ти сме криви за ваквата состојба. Криви се властите, што не се инвестира во градовите од надворешноста. Верувај ми, Охрид да има барем пола од работите што ги има Скопје, не би се мрднала од овде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom