Непостоење на проблемите

• Креатор на темата Креатор на темата cvetanovskiigor
  • Време на започнување Време на започнување

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Веб-сајт
www.youtube.com
Многу луѓе патат , се несреќни , животот им е мизерен заради одредени фикции на умот.
Значи станува збор за тоа дали реално постојат проблеми или пак се е илузија и целта во нашево суштествување овде е да ги надминеме(Transcend-To pass beyond the limits of..).
Под предпоставка дека не знаеме што има позади овие ѕидини , ке им веруваме на тие што пред нас го направија истото , ке ги спомнам:
Буда и Исус затоа што за нив највеке сум читал.

Точно е тоа дека често некои проблеми како на пример недостаток на самодоверба и слично, се само фикс идеи кои умот ги произведува, но сепак, тоа не значи дека истите не постојат. Секој проблем е посебна планина кој секој човек си ја носи на своите плеќи, без разлика колку за останатите луѓе тој проблем е непостоечки или производ на умот.

Патњата е нешто друго, проблемите се друго. Ако престаниш да патиш нема да исчезнат проблемите. Како тоа не постоеле ?

Сакаш да кажеш дека проблемите не постојат зашто постојат во умот? И мониторот кој го гледаш сега ти постои само во умот. Ако одиме по логика на субјективната реалност, тие постојат и си постојат онаму каде им е местото. Светот сам по себе не е одговорен за ничие страдање или среќа, туку перцепцијата на оној кој го доживува. А дека целта на нашето суштествување е да ги надминеме проблемите, тоа ми има смисла само како погодна преедноставена тема за бестселер.
Под предпоставка дека не знаеме што има позади овие ѕидини , ке им веруваме на тие што пред нас го направија истото , ке ги спомнам:
Малку пообјаснето ова? Не поврзав.

ако мислиш дека проблемите не постојат тогаш ти живееш во СФ.........проблеми има,имало и ќе постојат во иднина како дел од човековото општество........нема ли луѓе нема проблеми:toe:

Јас сепак морам да си ги платам сметките утре, и сепак еден ден ќе остарам и ќе умрам, исто како и сите други. Па како би можел да кажам дека сум ослободен од проблемите?

Можеш да направиш експеримент со игнорирање на проблем како да не постои...на пример игнорирај го фактот дека ти достасува кредит, игнорирај го фактот дека улицата е преполна возила и помини како да не постојат...или дека шефот ќе ти намали плата од само нему позната причина, актуелен проблем...
Решението на голем број од проблемите ЦветановскиИгор не зависи од тебе, има многу други фактори на кои не можеш да влијаеш...а проблемите се ите како реални, секојдневни и честопати нерешливи.
Дали сметаш дека проблемите како и бојата на предметите, мирисот, луѓето...светот...постојат во нашиот ум. После нашата смрт, нашиот ум гасне, но најверојатно тие набројани ќе продолжат да постојат и понатаму -и со нас и без нас...Ако мислиш на вакво постоење на поимот -проблем- во темата.
Интересни се тие учења во некои книги, начини на гледање на светот, размислување за она до нас...филозофии-за разонода во слободно време и развој на умот преку читање. Но кога ќе ја затвориш книгата и ќе излезеш на улица, се е поинаку.

Животот е 1% проблемите што ни се случуваат и 99% нашата реакција кон нив...

Svetot mozebi e sovrsen po sebe i vo celina no onamu kade istiot se konstatira a toa e teloto setilata svesta tamu toj se oseka kako nepraveden se trpat stradanja bez razlika sto mozebi e sovrsen u celina toa ne ja menuva realnata bolka i drama na sekoe sustestvo koe strada.

Можеме само да се правиме дека не ни значат ништо проблемите и како проблемите не псотојат. Тоа е мачкање очи, залажување и бегање од реалноста...

И што е поентата на темава?
поентата на темава што е?

Почнав да читам со воведот, и бидејќи Игорче сменил аватар помислив дека некој отворил сериозна тема :)

и јас се запрашав откако го дочитав ова:
која е поентата на темата?

мистерија :vozbud:

Значи вака , убаво си пишува одредени фикции.
Уште поточно секој проблем што го имаш како личност.
Ако и понатака се фокусираме , секако ке дојдеме до егото.
Овде не спаѓаат проблемите од од егзистенцијална гледна точка , значи јадење , покрив над глава и слично.
Тоа барем денеска не е проблем за повекето луѓе во светов.
That who you can see , you are not , that which you can observe, you are not , that which you
can become aware of , you are not.
Значи целта ми е да нагласам дека се она што не си не вреди да се замараш за него.
Уживај во благодетите на животот, нормално додека можеш , уствари додека ти пружа телото можности.
Прави го тоа со целосна будност-свесност и се ке биде ок.
Мое лично искуство е дека кај што има дуализам таму е егото.
Обично едната страна е убавата а другата неубава.
Ние ке се фокусираме на неубавите.
Обично од нив доага нездоволството односно проблемите.

Обично од нив доага нездоволството односно проблемите.
Игнорирај ја ајкулата, но таа нема да те игнорира тебе...игнорирај го проблемот, тој нема да те игнорира... сеуште ќе постои како проблем.

Не би препорачал потискување , затоа што може да отиде у подсвест.
Да се бориш неможеш , немаш противник.
Тоа што го кажа игнорирање :) само малите деца ја знаат таа магична формула.
Ти останува "свесно набљудувње" медитација да не речам :).
Кога ке видиш што стварно Е проблемот и зошто се јавува , ке го снема у истиот момент.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom