Нема веќе отворање фирми на домашна адреса

• Креатор на темата Креатор на темата Plavooka
  • Време на започнување Време на започнување
Проект бр. 2065 на владата на РМ: Осмели се и отвори фирма, па тогаш да видиш како ќе ти го ебиме мамичето.

Нека не ќењаат, затоа што кој и да се осмели да побара повраток, гарантирано добива инспекции, секогаш и обавезно, кои инспекции ќе му најдат, секогаш и обавезно, мал милион казни за кои не ни сањал дека постојат.
Повратокот на ДДВ во Македонија постои само за привилегирани фирми. За останатите - само на хартија.

А тоа дека и другиве се исти, тоа ни е горка утеха.

Пред извесно време ги сменија имињата на улиците , морав да ја мењам адресата у централен и еден куп одлуки и документи заверки кај нотар , кои 2000 денари ? Една недела трчање и околу 5000 денари трошок . Никој не гукна на оваа тема а и какво фајде од тоа?
https://www.crm.com.mk/DS/download/Registers_document_forms/tarifa2.pdf
39 Една промена 751,00 денари за секоја наредна 200,00 денари по промена - цена
99,00 - објавување на веб страница
753,00 - едношалтерски систем
1.603,00 денари - ВКУПНО

Значи 1600 денари уплаќаш за централен регистар и уште 300 за да ти заверат 3 листа хартија на нотар. Како побогу ти успеа да потрошиш 5000? Или официјалните ценовници не важат за тебе? :vozbud:

А што стана со хасапот? Каде се парите?
Нека не ќењаат, .
па и не смеат. Тоа веце е службено. Свесен ли е некој за последици ако член на семејство го искористи службеното веце за голема нужда? Може гадни мучки да се праат.
А тоа дека и другиве се исти, тоа ни е горка утеха.
лошото го прифаќаат едни од други, доброто воглавно го отфрлаат. Различни се само опаковките

Последно уредено:
https://www.crm.com.mk/DS/download/Registers_document_forms/tarifa2.pdf
39 Една промена 751,00 денари за секоја наредна 200,00 денари по промена - цена
99,00 - објавување на веб страница
753,00 - едношалтерски систем
1.603,00 денари - ВКУПНО

Значи 1600 денари уплаќаш за централен регистар и уште 300 за да ти заверат 3 листа хартија на нотар. Како побогу ти успеа да потрошиш 5000? Или официјалните ценовници не важат за тебе? :vozbud:
Додај на тоа потврда од градско за променетета адреса , поднесување во катастар да ти ја сменат адресата во имотниот лист , после недела дена нов имотен лист , две изјави и еден договор заверени на нотар , надоместок кај нотар , за пракање на прибелешката за да се евидентира во имотниот лист , носење известувања ( до надлежните органи дека си ја променил адресата) се на се вкупно едно 2-3 пати до секоја установа и назад плус паркинзи 10 -12 пати вкупно ( не памтам точно) па пресметај ти .....

Додај на тоа потврда од градско за променетета адреса , поднесување во катастар да ти ја сменат адресата во имотниот лист , после недела дена нов имотен лист , две изјави и еден договор заверени на нотар , надоместок кај нотар , за пракање на прибелешката за да се евидентира во имотниот лист , носење известувања ( до надлежните органи дека си ја променил адресата) се на се вкупно едно 2-3 пати до секоја установа и назад плус паркинзи 10 -12 пати вкупно ( не памтам точно) па пресметај ти .....
За што де изјави и договор? И што ќе ти е имотниот лист? Доколку ти си правел нешто дополнително, не значи дека тоа ќе го прават сите. Зошто во случајов кој го опфаќа темата некој би одел во катастар?

За што де изјави и договор? И што ќе ти е имотниот лист? Доколку ти си правел нешто дополнително, не значи дека тоа ќе го прават сите. Зошто во случајов кој го опфаќа темата некој би одел во катастар?
Јас напишав во мојот пост колку чинеше промената кога се смени името на улицата , а зошто ова зошто она , оди во централен ке ти дадат ливче на кое ти се напишани потребните документи а да дојдеш до нив чини колку што пишав !
Не се сомневам дека и оваа промена ке чини толку ако не и повеке !

Онака ја следам темава бидејќи татко ми има приватен бизнис па сега ке треба да менеме адреса сигурно, исто како промена на е-мејл адреса пред нова година во централен регистар 1603денара. Па за 2-3 месеца ќе измислат нешто друго за 1603денара и се така. А овој Inglorious Basterd изгледа мислењата ги пишува од некој штаб,оти толку одбрана на власта за глупи закони што се измислени само со една цел да се соберат пари во буџетот не сум видел од некој што има приватен бизнис и што некогаш едвај врзува крај со крај па и на секој 2-3месеци измислуваат нешто и излезат непланирани трошоци.

хе , ама мора да признаете дека имаат фантазија..., многу од овие работи , посебно објасненијата, свесната недореченост која отвара можност за широко и креативно тумачење, како и операционализацијата на проектите со соодветна доза на цинизам...не би му текнале на нормален човек. Само генијалци или лудаци се способни на тоа.., а кој од нив го смислил ова со адресиве е веќе ствар на субјективна проценка..... :)
Инаку она за WC даските и повратот на ДДВ е навистина бисер....;)

Ја не знам ни една фирма што успеала да ги извади сите документи како што треба. Има секоја година по неколку измени за кои треба трчање по неколку пати до централен или УЈП и кои коштаат пари: те плати за и-мејлови, те плати за некаков токен за да можеш уопште да плаќаш за данок, те плати за ова те за она, секакви услуги кои никој не ги бара се задолжителни и секој два месеца нешто ново.
Верувам дека реално ниту Инглориус или другите подржувачи на партијата на власт, не веруваат во објективноста и издржаноста на оваа состојба која ја имаме со маливе фирми. Едноставно, веќе е надвор од умот ова што се случува и знам (мора да е така, нема друго) дека и на нив им е јасно, а тоа што го презентираат тука е друга работа.
Како ВМРОвец прашувам - Зошто направивте да не можам со здрав разум да гласам за мојата партија? (ова е и ради икс други причини)
Зарем за оние другиве да гласам, ебаве беља?

Moraat, ednostavno moraat vlsatodrzcive nasi vakvi "ortomi" da stavaat na obicniot gragjanin, parite do posledno denarce mora da se izvlece a dokolku nema KE MORA DA SE ZADOLZI, znaci strategijata e jasna samo neznam koj uste nemoze da ja vidi, kako sto vladata mora da bide zadolzena od MMF i svetska banka, taka i gragjanite na taa vlada mora da bidat zadolzeni, a imame expert vo vladata nasa(kumot Stavre) kojsto dobro ja naucil taa lekcija u MMF i sega samo ja implementira na grbot na site nas. Znaci sve se pravi svesno i mnogu dobro isplanirano, srednite i malite pretprijatija da se dovedat do kluc ili pak da se zadolzat, treta opcija ne im e dadena, da ostanat samo ogromnite korporacii i kompanii,
I posle "osmeli se so samovrabotuvanje i pomos od 3000ev nepovratni sredstva" otvori prodavnicka i ke tones pokraj nekoj golem market sto ke se otvori vo tvoja blizina ili veke postoecki koisto ke bide spremen da si igra so ceni kako sto toj ke saka, a ti NEMA DA SMEES ni da ja zatvoris prodavnickata zatoa sto si zemal "nepovratni" sredstva, a ako ja zatvoris tie sredstva ke stanat POVRATNI.
malku off topik: Ako se sekavate 2000god koga Ljubco go vrati kreditot kon MMF sto sleduvase 2001 kaj nas so "brakata" Erdogan 2011 isto taka gi vrati site krediti kon MMF i svetska banka, sto se slucuva poslednite godini vo Turcija (glava ne dignaa od protesti taka)
Znaci: RAZDELI, ZADOLZI pa VLADEJ I KONTROLIRAJ, prosto ko 2+2 samo za toj sto SAKA DA JA VIDI VISTINATA
Да ама ние пет века сме биле под турско а немаме ни т од турците.
Алалда им е како знаат да се организираат да протестираат.
Кај нас пријателе
ДОДЕКА ИМА ОВЦИ ЌЕ ИМА И ВОЛНА А БОГАМИ КАКО ШТО СМЕ ИНДИФЕРЕНТНИ НИШТО ЧУДНО ДА ДОЗВОЛИМЕ И КОЖАТА НА ЖИВО ДА НИ ЈА ДЕРАТ ПРОДАВААТ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom