Нема работа во државна служба со тригодишен факултет

• Креатор на темата Креатор на темата Zona Pelucida
  • Време на започнување Време на започнување
Кој е тој факултет што има 24 испити во 4та година?
3 години имаат по 5 испити во семестар.... ти иди 30 испити вкупно во 6 семестри.
4 години имаат по 7 или 8 испити во семестар (зависи кој)... ти иди некаде околу 54 :) математиката е таа, но не е во 1 година. Туку е распоредена во сите семестри.

Јако нема шо... пу пу пу, неважи. Кај ќе го следат пастирот цел живот, кај ќе гледаат црвено-плаво цел живот, сега партиските војничиња мораат да имаат и 240 кредити.

Се прашувам дали тетката во шалтерот на комерцијална банка што неможеше да го прочита dzish и незнаеше да ми активира он-лајн проверка на сметката има 240 кредити....

Комерцијална не е во државна сопственост !!! Немој да ме штрекаш при крај сум од 3 та и со намера да работам вбанка :))

Tи си вработен/а во јавна администрација и немаш партиска книшка... така? Па ова од искуство го зборуваш?

Инаку за учење на факултет, шо да ти кажам, не отепаја од едуцирање. Најдоброто нешто од факсот е дружбата со колегите... за учење и онака не ме интересира какви техники се користеле пред 30 години.

Ми го скрати цитатот а?!
Јас не сум уште вработен во јавната администрација,само моите мислења ги темелам на актуелните изјави на власта,ништо не измислувам!
А за реалноста не дискутираме,се знае кој се не работи во јавна администрација!:smir:

--- надополнето ---

3 години имаат по 5 испити во семестар.... ти иди 30 испити вкупно во 6 семестри.
4 години имаат по 7 или 8 испити во семестар (зависи кој)... ти иди некаде околу 54 :) математиката е таа, но не е во 1 година. Туку е распоредена во сите семестри.

Да,така се распоредени испитите на Факултетот за јавна администрација во Битола по стара програма,и верувај не е воопшто лесно!Со три години на иститот факултет,по нова програма е "боза"!Не сакам да деградирам никого,ама и тоа е реалност!Јас на пример со плус 12 испити на некој од правните факултети,земам диплома за правник...
Значи пак ќе речам реалноста не ја креирам јас,туку власта и надлежното МОН!Е,сега министерот може да излезе и да ни објасни на сите,а не само да прави збрки,зошто само за тоа изгледа го бива?!

Битола може, Скопје не е така. Еве на електро, сите во прва година имаме 9 испити, а во останатите години по 10 што значи дека 10 испита помалце имаме со 3 години, што е далеку од 24:) Исто е и на економски, таму за 7-8 испити се разликува тој со 3 години смерот не запамтив како ми го кажуваа...

Значи ситуацијава дојде да нема факултет.
Или си со средно, или си магистар...трето нема.
Така така, само напред....:tapp:

А за ова посдипломските, е посебна тематика. Која е логиката да се запишиш одма на посдипломски одкако ќе го завршиш факултетот?
Од кај знам јас утре што ми носи животот, можи ќе работам в банка, можи ќе работам во НВО сектор, можи ќе работам во администрација...и тн. И сега по секоја цена да одберам смер на посдипломски, па ако опали кецот да ми се потрефи со работата што би ја работел, арно, ако не, џабе.
Јас сметам дека најисправно е, одкако ќе се заврши факултет, одкако ќе се пронајди личноста во одредена област, тогаш да се запиши на посдипломски што ќе му помогнат да напредува во кариерата.

Оф мори мајко до кај стасавме....или средно или магистар, трето нема.

Ќе испадне сега и такстите да се со магистратура :toe:

Пишав претходно ќе пишам и сега ако немаш врски и партиска книшка џабе ти е се сестрами одеше на пракса(на постдипломски ена економски) во баннка во градот тамо работтат со земјодеслки факултет еден , со царина факултет и со средно па видете сега во општина да не пишувам

Луѓе ајде да се организираме да поттикниме некаква иницијатива .. ова не е ни малку мал проблем туку овде се работи за животното прашање на 30000 студенти .. според вас, што мислите како треба да не третираат нас со 3 години факултет? да не третираат исто како останатите? да добиваме помал процент на приходи? .. како е во другите држави кои го користат кредит - трансфер системот ? .. ако не друго да им пратиме писмо со решение на проблемот за можни измени на законот ..

Magicni formuli

Луѓе ајде да се организираме да поттикниме некаква иницијатива .. ова не е ни малку мал проблем туку овде се работи за животното прашање на 30000 студенти .. според вас, што мислите како треба да не третираат нас со 3 години факултет? да не третираат исто како останатите? да добиваме помал процент на приходи? .. како е во другите држави кои го користат кредит - трансфер системот ? .. ако не друго да им пратиме писмо со решение на проблемот за можни измени на законот ..

Znaci vaka. sekoja studiska godina, dodiplomska ili postdiplomska vredi 60 ekts boda. Sto znaci deka ako si zavrsil privaten so 3 godini ili praven (drzaven) koj e isto so tri godini, imas 180 boda. Za drzavna administracija, potrebni ti se ili VII/1 diploma - ukinata od 2007, sto vredi 200 boda, ili 240 kredita, sto znaci deka moras da imas plus privatna magistratura ( 2 godini x 60 boda = 120 boda), ili eventualno da pobaras edna godina od postdiplomskite da ti bide priznaena kako specijalisticki studii, taka da ke imas kvota od 240 boda. Programata 4+1 ili 3+2, davaat vkupno 300 krediti. Za rakovodni mesta se potrebni VII/1 (200 boda) ili 300 ekts boda.
Ova e momentalna sostojba. E sega, ako go trgneme delot deka ti e potrebno vrski za vrabotuvanje, so aktuelniov zakon, se diskriminiraat site so 3 godisno obrazovanie, a tie mozat da dobijat resenie edinstveno kako srednisti, ako kako takvi i konkuriraat. Ponatamu za rakovoditel e potrebno magistratura ili samo fakultet? Edna "prosta" matematika. VII/1 = 200 boda, VII/1 = 240 boda, VII/1 = 300 boda. Nagradno prasanje, kolku vredi VII/1 diplomata sto vekje ne postoi od 2007? Ponatamu. Od ovaa akademska godina, site fakulteti ke odat na programa 3+2 godini, sto znaci deka zakonot za drzavni sluzbenici ke mora da ima izmeni i dopolni da se usoglasi so zakonot za visoko obrazovanie.
Vo sprotivno moze da se podnese pretsatvka do Ustaven sud, za ponistuvanje na Zakonot za drzavni sluzbenici, poradi diskriminacija na site diplomirani spored 3+2 programata. Neli drzavata vika i ednite (4+1) i drugite (3+2) se steknuvaat so naziv DIPLOMIRAN toa i toa, a so toa gi uzivaat istite prava, sto vo slucaj za dravna administracija ne se pocituva....

Не е крива државата криви се тие што ја водат и што носат закони... ги проголтавме ветувањата за ваучер за секој апсолвент, преку ноќ аш не важи, потоа за средношколците бесплатни учебници и тоа аш и лани и годинава повторно со скрипти и диктирања, сега најново ова нема вработувања со 3 години, а господинот премиер се фалеше како ке имаме супер администрација без корупција па нови вработувања... само не ми е јасно како ке има нови вработувања кога 95% од факултетите се со модул 3+2... е сега ако секој си дозволи магистратура со просечна плата под 10000 секоја чест.

Нека нема, овчари се бараат и се дефицитарна професија можи и со тригодишен факултет.

Абе ајде. Сега не чинат 3+2 годишни студии а? Фино.
Сега ви текна дека сте грешеле кога се фалевте како 18-годишни „елеее јас 3 години ќе си студирам и мирна глава а ти ќе се тупиш 4 години...“?
Јас сум на филолошки, кај нас сите се (сеуште) 4 години, мислам и на филозофски и мирна глава. Тоа ни е проблемот на нас. Се нешто не ни чини. Јас уште пред да се запишам знаев дека со 3те години од сите факултети со 3+2 студии не правиме ништо. Значи и вие сте знаеле, сте биле свесни, и пак сте се запишале. Сами сте почнале, не ве запишала државата на сила на таков факултет. Сте почнале, завршете си до крај. Само за нешто да се жалело.
И сега ќе следат споредби со другите држави од светот, ваму така, таму така. Знаете ли вие во развиените земји колку чини образованието?

И на мене има милион работи што не ми чинат кај нас, ама треба да сме свесни дека таква ни е државата, тие се можностите, и треба сами да го минете патот пред себе. Каков е таков е, ако сакате успех терајте до крај, а не да се жалите за секоја пречка.

Партиски книшки ово оно. Скоро сите од вас кои плукате по таквиот систем ќе завршат со вработување преку врски и партиски вработувања. Не велам дека тоа е во ред, ама секаде е така. Таков е животот, колку поскоро се помирите со тоа, толку подобро.

Од друга страна, гледано од моја гледна точка како информатичар, воопшто ама буквално неприфатливо ми е да работам во државна аднимистрација. Знам дека можам многу повеќе од тоа и немам никакви амбиции да работам во државна фирма.

се извинувам за офф
но стварно не разбрав
каква е разликата помеѓу 4+1 и 3+2 , дипломата е иста ?!

Јас завршив факултет за јавна администрација со 4 години и 240 кредити,и можам да потврдам дека не е исто како и јавна администрација со 3 години-едноставно,јас имам 54 испити а тие со три години студии само 30!!!
Ете тука е разликата!Чаре?Ќе си запишете постдипломски и можете во државна служба,ако толку љубите!!!Можеби не ви е сеедно,ама и мене не ми беше сеедно со 24 испити повеќе:smir:

Мојот смер е 3 години, + 1 специјалистички и + 1 субспецијалистички студии. Во првите три години јас имам вкупно 45 испита(далеку од 30), шо значи у просек ќе му дојде околу 7 да речеме на семестар. Е сега која е логиката тука? Па и мене не ми е лесно, воопшто не е кога си растргнат на сите страни. И да ни ти биде признает трудот.
Значи сите треба специјалисти и магистри да бидеме.
Државава е закон .!. :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom