Неинформираност или чекање на ''готово'' кај македонските студенти

Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Темава ја отварам инспириран од прашањата на студентите во врска со стипендиите, ако има ваква слична преместете или избришете ја. Има толку дебилни прашања што во никој случај не се за оправдување, да те фати срам кој се студира во Македонија. Сите одговори на овие прашања може да се најдат во резултатите од стипендиите но очигледно никој не го чита текстот, само гледа дали е добитник, а потоа дополнително прашува, иако за само 2 минути читање ги има сите одговори. Во продолжение неколку слики од прашањата (немам време сите да ги барам и средувам, верувајте има многу, дури и по дебилни).

Capture.JPG
Документ во мало плико, сигурно многу се тие 5 ден за големо плико, нема да остане за шопинг.

Capture1.JPG
Не бе они ќе те потпишат :tapp:

Capture2.JPG
Завери ги сите, штом не знаеш да читаш, и патем излажи и некој друг, крени паника и тие што имаат пратено да препратат.:eek:

Capture3.JPG
Да го прочиташе текстот до резултатите ќе знаеше!

Capture4.JPG
Не, до министерство за земјоделие, на твоите им треба субвенции каква стока школуваат.

Capture5.JPG
Само немој да студира на економски, ништо не е чудно.

Capture6.JPG
Последниот коментар!

Capture7.JPG
...

Не е ништо чудно, забележи само на форумов колку теми се отвараат и колку постови се пишуваат со прашања што можат да се одговорат со еден google search, ама кој да бара на google.

Па сега нели 95% од матурантите стануваат студенти. Ајде заврти се околу себе и пробај да склопиш некоја просечна слика врз основа на тие 95% од младите.

Друго нешто сакам јас да прашам... Колку од овие стипендии се заслужени? Знаете ли колку се препишува по факултетиве? Особено на факултетите по општесвени науки. Јас сум просто запрепастен! Тоа што ги спуштаат нормите изгледа не е доволно. Сигурен сум дека 80% од сите студенти препишувале некогаш, 50% тоа го прават редовно, а 20% користат и понапредни технологии (т.н. бубици). Да не зборувам за тоа колкава е трговијата со семинарски, па и дипломски трудови. И после овие луѓе земаат неповратни средства од државата, да не речам од наш џеб! :facepalm:

Но да не забегувам многу од темата, сепак кога се праќаат важни документи претпазливоста е за малку поголема. Јас поарно би прашал два пати, отколку да згрешам еднаш. Е сега не знам колку било јасно наведено во упатствата, но знам дека никој не сака да биде вратен од шалтер и да застане пак на крајот на редица. Тој страв веројатно си останал до негде и денес, кога поголем дел од документите се предаваат електронски.

Па сега нели 95% од матурантите стануваат студенти. Ајде заврти се околу себе и пробај да склопиш некоја просечна слика врз основа на тие 95% од младите.

Друго нешто сакам јас да прашам... Колку од овие стипендии се заслужени? Знаете ли колку се препишува по факултетиве? Особено на факултетите по општесвени науки. Јас сум просто запрепастен! Тоа што ги спуштаат нормите изгледа не е доволно. Сигурен сум дека 80% од сите студенти препишувале некогаш, 50% тоа го прават редовно, а 20% користат и понапредни технологии (т.н. бубици). Да не зборувам за тоа колкава е трговијата со семинарски, па и дипломски трудови. И после овие луѓе земаат неповратни средства од државата, да не речам од наш џеб! :facepalm:

Но да не забегувам многу од темата, сепак кога се праќаат важни документи претпазливоста е за малку поголема. Јас поарно би прашал два пати, отколку да згрешам еднаш. Е сега не знам колку било јасно наведено во упатствата, но знам дека никој не сака да биде вратен од шалтер и да застане пак на крајот на редица. Тој страв веројатно си останал до негде и денес, кога поголем дел од документите се предаваат електронски.

Министерството за образование и наука им соопштува на сите студенти, кои се пријавиле и доставиле соодветна документација согласно „Конкурсот за доделување стипендии на студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2012/2013 година“, и на кои Комисијата за доделување стипендии за студенти запишани на додипломски студии од јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2012/2013 година им додели стипендијата од ТИП “В“ - стипендија за студенти од социјални категории дека е потребно да достават три пополнети оригинални примероци од Договорот (договор за стипендија од тип „В“), прикачен подолу на страната на Министерството, како и читлива копија од денарска трансакциска сметка на име на студентот.
Рокот за доставување на документите е до 01.04.2013 година, а се доставуваат по пошта со назнака: за стипендија од тип „В“, на адреса на Министерството за образование и наука ул. „Свети Кирил и Методиј“, бр.54, 1000 Скопје.

Што се чудите бе, ова не е нешто ново.. колку деца не знаа да пополна формулар, просто те тера да се запрашаш дали ги заслужиле годинете што ги имаа.

Не знам што ви е толку чудно.
Кога се ти е поставено на сребрена чинија кој е тој гениј да прави се сам.

Јас не ги кривам студентите туку родителите кои не им дозволиле да се осамостојат и да размислуваат сами за себе.

И уште нешто...
Те молам немој вака да се изразуваш не постојат дебилни прашања, не е проблемот ако човек е глуп проблемот е ако не сака да научи така да не престанувај никогаш да прашуваш.

Оној што прашува е глуп 2 мин оној што не прашува е глуп цел живот,

П.С Не ја оправдувам мрзата ама па ако научи и не е толку страшно.

Што се чудите бе, ова не е нешто ново.. колку деца не знаа да пополна формулар, просто те тера да се запрашаш дали ги заслужиле годинете што ги имаа.
А машките да висат во кладионица и да пополнат ливче знаат....... А....сите до еден.
А женските да ги свлечат гаќите знаат на секој кој ќе им го качи коферот до соба...А....
сите до една ...Така ли е или нее...Море и јас ќе почнам да носам кофери и од станица.

Научени се на готово, мајка и им татко им се да им средуваат и сега еве проблем. Сигурно ги прашуваат нивните и каква четка за заби да купат.

Такви морони и запушени мозоци во кои мислата заглавува, како светлината во црна дупка, имало и ќе ги има уште и во иднина. Јас да сум на чело на МОН, на ваков и 10.00 просек да има, не му давам стипендија ..

Трагедија, па коа ќе почнат да бараат емаил од професорите, а на страната на факлутетот ги има сите, ајде еднаш да не знаеш, ама 100 пати им кажуваш и уште бараат...Треба да се направи некој туториал...:вонзем:

Темава ја отварам инспириран од прашањата на студентите во врска со стипендиите, ако има ваква слична преместете или избришете ја. Има толку дебилни прашања што во никој случај не се за оправдување, да те фати срам кој се студира во Македонија. Сите одговори на овие прашања може да се најдат во резултатите од стипендиите но очигледно никој не го чита текстот, само гледа дали е добитник, а потоа дополнително прашува, иако за само 2 минути читање ги има сите одговори. Во продолжение неколку слики од прашањата (немам време сите да ги барам и средувам, верувајте има многу, дури и по дебилни).

.
.
.

Не, до министерство за земјоделие, на твоите им треба субвенции каква стока школуваат.

...

Се пишува подебилни (заедно) а не по дебилни (одвоено). Ова се учи во основно!
А за вториот болд: треба да стои „им требаат“ а не им треба. И тоа се учи во основно!
А за навредливите зборови на твојот пост немам зборови...Тоа е до домашното воспитување!

Се пишува подебилни (заедно) а не по дебилни (одвоено). Ова се учи во основно!
А за вториот болд: треба да стои „им требаат“ а не им треба. И тоа се учи во основно!
А за навредливите зборови на твојот пост немам зборови...Тоа е до домашното воспитување!

Брат се препозна?

Брат се препозна?
Те препознав тебе „брат“, ако веќе се исмеваш со незнаењето на студентите, потруди се барем твоите постови да се пописмени и правилно напишани. Вака, ти испаѓаш посмешен, сакатиот му се смее на грбавиот!

Не, до министерство за земјоделие, на твоите им треба субвенции каква стока школуваат. :pos:

Се утепав од смеење на овој коментар....

За жал реалноста е таква, а помеѓу сликите имаш и од студенти во четврта година.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom