Навивачки групи, мета на целата јавност?

Во случај да не сте забележале, јавноста е против навивачките групи САМО кога навивачките групи се против јавноста.
Во случајов шкртачот е кретен затоа што уништува имот на „јавноста“. Нешто што не е негово и нешто за кое некој платил пари. Ама пошто е навивач и преку тоа ја изразува љубовта кон клубот, ние треба да му речеме „браво друже, цар си“. Дај не го тупете. Тоа навивање и страст се супер работа - никој не негира. Се додека нема вандализам.

Во случај да не сте забележале, јавноста е против навивачките групи САМО кога навивачките групи се против јавноста.
Во случајов шкртачот е кретен затоа што уништува имот на „јавноста“. Нешто што не е негово и нешто за кое некој платил пари. Ама пошто е навивач и преку тоа ја изразува љубовта кон клубот, ние треба да му речеме „браво друже, цар си“. Дај не го тупете. Тоа навивање и страст се супер работа - никој не негира. Се додека нема вандализам.
Тој некој ги дал пари за своја фасада, а ако не ги дал парите пр. се работи за зграда, тогаш не е кретен? Доаѓам до заклучок дека вас ви смета тоа кога ќе треба да удрите по сопствениот џеб, сосем разбирливо.

Тој некој ги дал пари за своја фасада, а ако не ги дал парите пр. се работи за зграда, тогаш не е кретен? Доаѓам до заклучок дека вас ви смета тоа кога ќе треба да удрите по сопствениот џеб, сосем разбирливо.
Не се фаќај за глупости, зошто знаеш што мислев:
Во сите случаи кога уништува нешто што не е негово е кретен.

Во сите случаи кога уништува нешто што не е негово е кретен.
Па тогаш етикетирањето во таа тема не ти е правилно, можеше да отвориш тема за секој натпис од типот Љубчо - Скопје ќе го направам како благоевград, Слобода за Јохан, ВМРО ДПМНЕ, СДСМ и слично, а не само за навивачкиот натпис, пошто сите овие натписи уништуваат нешто што не е во сопственост на шкратчот т.е. кретенот. Ама океј ти си знаеш :)

Па тогаш етикетирањето во таа тема не ти е правилно, можеше да отвориш тема за секој натпис од типот Љубчо - Скопје ќе го направам како благоевград, Слобода за Јохан, ВМРО ДПМНЕ, СДСМ и слично, а не само за навивачкиот натпис, пошто сите овие натписи уништуваат нешто што не е во сопственост на шкратчот т.е. кретенот. Ама океј ти си знаеш :)
Па сите тие се кретени. Затоа и насловот беше „Биди кретен - уништувај фасади“.
Не третираме политика или навивачи, третираме идиотштина.

Мислам, човече, смешни ти се обвинувањата дека некој „намерно работи против навивачките групи“. Особено јас (или Кајгана). И сам знаеш (или можеби не знаеш?) дека форумот на Комити е единствениот македонски форум со кого го споделивме преводот за xF за слободно користење. Да имавме нешто против навивачите, или во случајов навивачите на Вардар, не верувам дека воопшто ќе ја правевме оваа дискусија.

Фино ти кажав дека критиките не се насочени кон одредена група, туку кон поединци кои уништуваат нешто што татко им сигурно не го направил. Ама ако поентата ти е да се категоризирате како „загрозен вид“ и жртви, тогаш океј, разбирам што сакаш да постигнеш :)

И самиот знаеш каков беше првичниот наслов и кај беше темата, ама океј сеа е на правилно место и да се справиме со идиотите.
--- надополнето: 20 март 2012 во 10:01 ---
Па сите тие се кретени. Затоа и насловот беше „Биди кретен - уништувај фасади“.
Не третираме политика или навивачи, третираме идиотштина.

Мислам, човече, смешни ти се обвинувањата дека некој „намерно работи против навивачките групи“. Особено јас (или Кајгана). И сам знаеш (или можеби не знаеш?) дека форумот на Комити е единствениот македонски форум со кого го споделивме преводот за xF за слободно користење. Да имавме нешто против навивачите, или во случајов навивачите на Вардар, не верувам дека воопшто ќе ја правевме оваа дискусија.

Фино ти кажав дека критиките не се насочени кон одредена група, туку кон поединци кои уништуваат нешто што татко им сигурно не го направил. Ама ако поентата ти е да се категоризирате како „загрозен вид“ и жртви, тогаш океј, разбирам што сакаш да постигнеш :)
Чекај ти погршено ме свати мене, јас не реков дека ти или Кајгана имате нешто против Комити или навивачките групи, Дневник, Вест, А1, Сител, Канал 5 и сличните медиуми не оние портали како Кајгана, Точка и слично се против навивачките групи како и сите политичари кои веќе неможат да добиваат поени од навивачите како порано не прават хулигани и слично.

Напоменав бев изреволтиран од многу настани и донекаде и твојата тема ме натера да ја отворам оваа тема, да не се лажеме првичното етикетирање беше кон нас навивачите, па после се префрли тука темава. Нема врска да не се фаќаме за глупости, целта на оваа тема ми е да добијам одговори зошто секогаш навивачите се дежурни виновници. :)
Не ми е целта да се категоризираме како жртви, целта ми е правдата да излезе на виделина, барем еднаш.

Да, првично беше отворена во подфорумот Навивачки групи. Затоа што ѕидот беше уништен со навивачка порака и делото направено од навивачи.
Потоа ја прифатив твојата забелешка и ја префлив во Општи муабети. Нема тука никаква позадина. Нека почнат предизборните кампањи и нека сјебат некој ѕид партиските полтрончиња - нема да ги поштедиме и нив. Слободно плукајте по сите уништувачи на градот, за тоа не треба да се ќути. Уште помалку да се оправдува.

Малку поглед од другата страна.......
Македонија е земја на стереотипи во секој поглед

На мој 16-18 години сите ме сметаа за наркоман, секташ и што уште не само затоа што постојано бев облечен во црно, носев брада и долга коса

Еден другар кој можеби е најголемиот пацифист кој го познавам и не гази ни на мравка - буквално постојано добива етикети на хулиган, насилник, тепач и што уште не само сатоа што е огромен по градба и истетовиран по вратот и рацете

Мој школски другар беше исфрлен од златара (отиде да купи свршенички прстен) само затоа што беше облечен во црно со долга коса и мантил

СТЕРЕОТИПИ, СТЕРЕОТИПИ, СТЕРЕОТИПИ

Сега да се вратам кај навивачите....во секое стадо има црни овци...проблемот е што кај нас наместо тие црни овци да се издвојат од стадото и да се посочат....целото стадо се етикетира и имаме нешто што се нарекува КОЛЕКТИВНА ВИНА

Факт е дека мал дел од секоја навивачка група не е цвеќе за мирисање (правење проблеми, насилство, оштетување на имот и слично)...но наместо полицијата да се справи со овие поединци....таа ги регрутира и ги употребува како свои доушници, предизвикувачи на монтирани инциденти и слично

Последица на ова е што за цела една група се создава грда слика и лошо мислење во јавноста и што самата припадност кон одредена група ви носи етикета која не ја заслужувате

Ова не важи само за навивачките групи....туку за било која организација

Се поставува прашањето....како оваа слика може да се промени?

За почеток групата треба да се огради од испадите на поединци и да дозволи поединецот да се соочи со последиците, наместо по секоја цена да го штити само поради тоа што е припадник на групата

Второ навивачката група (како и секоја друга група) треба да се погрижи и да делува за заедницата односно да биде пример во заедницата...на пример...средување и организирање на просторот околу салата или стадионот на матичниот клуб, бришење на недоличните и навредливи графити, организирање на јавни настани (промоција на групата) и слично

Вината за сегашната ситуација ја имаат медиумите меѓутоа и самите навивачи.....медиумите даваат искривена слика и се обидуваат преку навивачите да ја подигнат својата гледаност (читаност) ....но и навивачите не прават ништо да ја променат оваа слика

Стереотипите и етикетите, за жал се составен дел од менталниот склоп на човекот. Па така, 5 навивачи ќе направат глупост и одма ќе им се залепи етикета на сите навивачи и ќе има стереотипи дека се вакви или онакви. Лошото е што се генерализира, секаде има будали и нормални луѓе, така е и меѓу навивачите. Сепак, секако дека сите будалаштини и мајмунлаци ќе бидат јавно осудувани, без разлика дали сторителот е некој од навивачка група или обичен граѓанин. Како и да е, го поддржувам муабетот дека не треба и не смее да има стереотипи за сите луѓе што се во навивачки групи, но кога има критика (како муабетот со фасадите) не треба да се сфаќа лично.
Сепак, мене лично ми е смешно кога се зборува за “хулигани“ во Македонија. Мислам кога ќе види човек што се дешава(ло) во Англија, Италија, па дури и Србија, нашите навивачи се покрај нив како плишани мечиња. И ние како народ си сакаме да си преувеличуваме работите.

Пред да започнам ќе ги замолам сите со стереотипни мислења од типот навивачите се наркомани, пијаници, хулигани, кретени, идиоти да не пишуваат на темава и да се воздржат од секаков коментар, за да не иде дискусијата во погрешна насока.

Без навреда, како прво и јас сум навивач. Но, ми дојде малку смешно ова, бидејки голем дел од навивачите што ги знам се или пијаници, хулигани, кретени, идиоти или корисници на наркотични сретства. Така да тие стереотипи најчесто самите си ги лепиме... Најголем дел од навивачките слики и видеа по медиумите се со насилна содржина, палење, кршење и т.н. Така да ако си спремен жестоко да навиваш и да бодриш некој тим, биди спремен да го носиш и тој вандалски епитет. :)

Без навреда, како прво и јас сум навивач. Но, ми дојде малку смешно ова, бидејки голем дел од навивачите што ги знам се или пијаници, хулигани, кретени, идиоти или корисници на наркотични сретства. Така да тие стереотипи најчесто самите си ги лепиме... Најголем дел од навивачките слики и видеа по медиумите се со насилна содржина, палење, кршење и т.н. Така да ако си спремен жестоко да навиваш и да бодриш некој тим, биди спремен да го носиш и тој вандалски епитет. :)
Па кога ќе почмат медиумите да се освртуваат на фалење за некоја добра кореографија, за одлична атмосфера, за хуманитарните акции кои се одржуваат од страна на навивачите, концерти за собирање средства за дадена цел, ќе има и лепење други етикети освен овие :)

Очигледно си или 25% или си 14 годишњак. Со кој памет лепиш етикета на хулиган со тоа што истепал противнички навивач? Или сепак не си запознаен со терминот хулиган.
Кретени и идиоти имаш сегде, конкретно сите политичари се кретени и идиоти па кој ги етикетира нив како такви ?
Пијаница е некој што нонстоп е пијан и алкохол има наместо крв во него. А, тоа што пред утакмица ќе се опушти некој со една ракија или пиво не го прави пијаница ;)
И за крај, точно е дека има корисници на наркотични сретства, но тоа не е причина да се етикетира цела група како наркоманска.
Зашто не не етикетираат како хуманитарци? Ете донираме крв, облека, членски, маици во Пустец кај нас во домот и слично, па никој не го спомна ова. Туку тоа е македончето во нас, се што е лошо да се објави само да се плука и да се бараат минуси.
Новинариве наши се ко гинеколози. Сите сакаат пи*ка, а они бараат проблеми во неа. Така и нашиве новинари сите сакаат да слушнат нешто добро и нормално, а не само црна хроника па така новинариве бараат минуси и во тоа што е добро. Срамота!

Зашто не не етикетираат како хуманитарци? Ете донираме крв, облека, членски, маици во Пустец кај нас во домот и слично, па никој не го спомна ова. Туку тоа е македончето во нас, се што е лошо да се објави само да се плука и да се бараат минуси.

Сакаш ли да ти ги мериме делата , на едната страна од вагата добрите дела , а на другата лошите.

Мислиш ли дека 50 подарени маици во Пустец можат да ја надтежат страната на лошите дела : Напад над невини лица , тепање меѓусебно , напад над полицајци , мавање со камења низ Битола , Кавадарци , Тетово , Скопје ... дивеење по стадионите и салите , шкртање по разни објекти , меѓу кои и историски значајни.

Не можам да бидам во иста група со луѓе кои пропаднале во животот , што навиваат од немање што друго , и од тоа што не ги сакаат дома.

Во секоја навивачка група,имаш мнооогу шминкери,кои што се таму само ради имиџ и за грб демек да имаат,да се курчат со слики на фацебоок,и да ги ебат девојчињата кои што се палат на навивачи,демек бед боис биле,дрн дрн милојче,шо би рекол бате Ване.После тоа,имаш по некое наркоманче,кое што се шуња и не ги знае песните,ама таму иде од досада,и да лапне некое цигарче..повеќето се пропаднати спортисти,најчесто тоа за кое што навиваат,и јадат гомна на секој и сите се дрва за нив,и сите појма немаат,и све е срање...после имаш напалени говеда,по 30 години,40 години,кои што им отишол возот за се,па единствен излез гледаат во тие 90 минути на трибина,каде што се дерат,пцујат,и чекаат рчки со сите,па дури и со своите,во нивната екипа...

Сите се удараат у груди ќе тепаат,ова ќе прават,она ќе прават,а кога доаѓа момент да се соберат сите на едно место(ок,освен за кошаркава и ракометов што беа собрани) е тука настапува на сцена нивните зависности од политичарите..

првата група се оние од 10 до 18 години што идат,вторава нешто над нив...

се на се,катастрофа.Далеку сме од останатите навивачки групи,300 светлосни години

Дека ги бие лош глас,ги бие,и секаде е тоа така,незнам зашто тоа ве чуди ? 2ца ќе најдеш во цела екипа асални,другото све ќе е како ова погоре..

Очигледно си или 25% или си 14 годишњак. Со кој памет лепиш етикета на хулиган со тоа што истепал противнички навивач? Или сепак не си запознаен со терминот хулиган.
Кретени и идиоти имаш сегде, конкретно сите политичари се кретени и идиоти па кој ги етикетира нив како такви ?
Пијаница е некој што нонстоп е пијан и алкохол има наместо крв во него. А, тоа што пред утакмица ќе се опушти некој со една ракија или пиво не го прави пијаница ;)
И за крај, точно е дека има корисници на наркотични сретства, но тоа не е причина да се етикетира цела група како наркоманска.
Новинариве наши се ко гинеколози. Сите сакаат пи*ка, а они бараат проблеми во неа. Така и нашиве новинари сите сакаат да слушнат нешто добро и нормално, а не само црна хроника па така новинариве бараат минуси и во тоа што е добро. Срамота!

Другарче, не ми зборувај за етиката на навивачите. Многу добро знам што е за пофалба, а што за осуда. Го сакам навивањето. Не сум ни 25%, ни 14 год. а и не ми беше целта да навредам некого.
А и не гледам причина да ти смета тоа што навивачите ги нарекувале вакви или онакви. Терај си како што знаеш. Биди горд на тоа што си. Може да ти смета одредена етикета ако си 15-16 години. После таа етикета преминува во начин на живот... Јбг. А тоа со донирањето на крв, секоја чест за тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom