Насилства во Македонија

Убиство во Скопје: Тинејџер прободен во срце
Две лица повредени од остар предмет вчера вечерта биле донесени во ГОБ „Св. Наум Охридски“ околу 19 часот.
4 јануари 2016 11:58
noz-640x408.gif

Еден час подоцна полицијата добила информација дека едно од лице, кое нофицијално имало убодна рана во пределот на срцето, им подлегнало на истите. Како што дознаваме се работи на младо момче.
Второто лице кое било донесено во болницата, по укажаната лекарска помош е пуштено на дома. Од полицијата информираат дека се работи на случајот со цел откривање на сторителите, но засега немаат приведено лице.
Дел од медиумите пишуваат дека инцидентот се случил на Бит Пазар.
http://kurir.mk/makedonija/hronika/ubistvo-vo-skopje-tinejdher-proboden-vo-srtse/

Срамота, се знае шо е е ред и право, секој да си тепа и ограбува туристи на сопствена територија, не да се оди странство и таму да се тепа и кради!
гној

Јас знам што сакаш да кажеш со твојот пост, генелизирањето за некои е исправно за некои не, врз кој основ е така? баш ме интересира, можеби погрешно сум го сфатил твојот пост.
Здраво.

Убиство во Скопје, избодено 19-годишно момче
Во болницата Свети Наум Охридски во Скопје синоќа околу 20 часот починал Ленард А. (19), кој претходно бил донесен со убодна рана на градниот кош.

mkd-233847.jpg

Во болницата вчера попладне било донесено и друго 20-годишно момче кое имало расекотини на увото и по укажаната помош било пуштено на домашно лекување.

Според првичните полициски информации, инцидентот се случил во Чаир, во близина на ресторанот Бизнис. На физичката пресметка, претходела расправија која завршила со извадени ножеви.

МВР подетални информации најавуваат за подоцна. Едно лице е приведено.

Значи племево наместо да се цивилизира , оди у п.м. (n)

@Beric Dondarrion никој не оспорува што прават Албанците низ државата. Само, овој случај во Охрид нема врска со нив. Не можеш и не смееш да споредуваш. По ниту еден основ.

Инаку Србиве (поготово помладиве генерации) се ептен гаден народ, и во Грција по туристичкиве места се исти едвај чекаат да се закачат со Британци и да ги истепаат.

Не налетале на некои побудали па да ги истрескаат убаво, заедно со нивните браќа Грци.[DOUBLEPOST=1451913636][/DOUBLEPOST]
Зашто мора да биде потенцирано дека се Срби?

Зашто да не е? Како се потенцира кога некои Албанци ќе нападнат Македонци, зашто не се потенцира и за Срби или треба да ги трпиме во име на таканараченото "православно братство"?[DOUBLEPOST=1451913796][/DOUBLEPOST]
фатен е виновникот, јас би рекол да се врати крв за крв

Јас сум да се врати ама на тој што го направил тоа, да го пуштат и убиецот и тие кои му се придружиле на Димитар, и да ги начекаат и на истиот начин крвнички да ги претепаат.[DOUBLEPOST=1451914556][/DOUBLEPOST]
Иреал летна од темава, оток, вратете се онтопик, ни навивачи ни партии.

Треба и овој г**наров атињански Regenerator да лета од форумов, во секоја тема првоцира и омаловажува за Македонија.[DOUBLEPOST=1451915129][/DOUBLEPOST]
И јас се чудам зошто група пензионери туристи од Грција не се степале со млади Охриѓани до сега. Стварно е мистерија.

А јас се чудам зашто млади Холанѓани, Турци, Израелци, Германци кои многупати имам видено пијани во Охрид не прават проблеми, туку најчесто проблематични се "православните браќа" од Север, и јас се чудам?

Последно уредено:
Зашто да не е? Како се потенцира кога некои Албанци ќе нападнат Македонци, зашто не се потенцира и за Срби или треба да ги трпиме во име на таканараченото "православно братство"?[DOUBLEPOST=1451913796][/DOUBLEPOST]
А би се потенцирало ако Македонци убиеја Македонец?

Се додека ќутиме, ќе се случуваат вакви работи, и ќе биде се полошо и полошо.
Во институциите немам доверба, децата на функционерите се обезбедени, ги носат со коли на во "елитните" училишта,
самите функционери се во затворени кругови, тие си живеат во нивен свет, и не очекувам разбирање од нив.
Не велам дека би ги прескокнал тотално институциите, но не би се потпрел на нив.
Да не бидеме наивни.

За да се подобри безбедноста, треба да направиме неколку работи:

1. Да престанеме да се однесуваме како ноеви.
-Не е мој проблем, не е моја работа, тоа на мене нема да ми се случи.
-Ако не се закачаш, ништо нема да ти се случи.
-Попаметниот попушта.
-Мајка стојанова плаче, а мајка бежанија се смее.
-Ако ја закопам главата во песок, опасноста ќе ме одмине, и ништо нема да ми биде.

И такви останати "мудрости" и узречици кои не следеа во нашето детство.

Затоа сме дојдени и на ова дереџе.

Нема ништо пострашно од тоа да се чувствуваш сам, уплашен, беспомошен.
Најстрашно е чувството кога има луѓе околу тебе, а знаеш дека никој нема да ти помогне.
Дури пострашно од тоа да си сосема сам.

2. Да престанеме да премижуваме и да се правиме слепи.
-Абе, деца, се степале...
-Причината не е национална омраза, причината е ___(рандом банална работа).
-Јас го учев моето дете да не се тепа, кога ќе види тепачка да се тргне на страна,
како го прободеа со нож, не можам да сватам.
-Сега безбедноста не е добра, ама утре ќе биде подобра.
-Утре ќе биде подобро, идеме у Европа.
-Ќути трај...

Ние сме жртви на сопственото воспитување, и како резултат на тоа - сопствениот менталитет.

3. Да престанеме да бидеме робови на нашиот ментален склоп.

-Затоа што тоа ќе не убие.
-Затоа што ако мечката денес игра во соседниот двор, утре ќе заигра и во твојот.
-Затоа што единката губи од организираните. Секогаш.

Се што не учеле е погрешно.
Решението е да се ОРГАНИЗИРАМЕ.
Јас сум сигурен дека за 1 ден ќе се собереме 1000 души на кои им е преку глава од сето ова што се случува.
И гарантирам дека кога би се организирале, ништо нема да биде како порано.
Нема подобро чувство од тоа кога си во опасност, да знаеш дека некој ќе ти помогне, да знаеш дека има некој позади тебе.
Утре, и ти ќе треба да се оддолжиш и да му помогнеш и на некој што првпат го гледаш во животот.

Прво мора да се организираме на ниво на маало, па на населби, а зошто да не и на ниво на град.
Така и луѓето ќе се запознаат подобро меѓу себе, а кога луѓето се познаваат, се е порелаксирано,
шансите за конфликти помеѓу нас се многу помали.
хмммм..ова ви е синопсис за филмско сценарио, роман или само така попладневна маштарија???
..., ако погледнеш на календарот 04.01.2016 ...не е можно да се прдне без одобрение на надлежните, а не да се организираат 1000 души на кои им е преку глава од сето ова што се случува, па уште доброволни , ефикасни и праведни при тоа.
Или , ако се организираат се знае колку е саатот..... тек тогаш сме наебале... :)
Поедноставно, пореално и поевтино е да се среди државата и нејзините органи како треба , ако се сака нормално, отколку да се прави паралелна таква.

Темата за убиството во Охрид е преместена тука за да може да ја терате пошироко дикусијата.

Неофицијално, пишува порталот, убиениот Леард е син на познат македонски новинар кој работел во спортското новинарство.
Син на Сами Адеми, новинар од спортската редакција на МТВ 2...
Како што кажав пред некој ден, за разлика од Србите вон Белград кои се пример за класични сељаци, овие се племе. Одма фаќа оружје и те брца/пука :icon_mrgr:

Кај ви е темата за евтаназијата? Колку што има врска убиството со насилството, толку има и евтаназијата со што? гледам некои такви теми се затворени. како беше она со собирот на оние со летните гуми на автопат при првиот снег
:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom