Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Не си ме разбрал што сакам да кажам. Искуството не е можно да се пренесе, искуството единствено може да се искуси лично. И не е поентата да ги спречиш своите деца да не поминуваат низ истите искушенија, напротив без нив ќе бидат посиромашни за лекциите кој ги нуди животот. Искушението не е нешто погрешно или непотребно, тоа е оној тест со кој вистинската природа на човекот поминува а се она што е лажно останува разодкриено.
Утопијата не е можна ниту сега, ниту било кога. Еве замисли хипотетичка ситуација, каде се што ќе посакаш, се што ќе помислиш се остварува. Можеби на почетокот ќе ти биде незамисливо добро и совршено, но што после педесет, сто....милион години? Во што ќе најдеш смисла на твоето постоење во таа утопија, каде што се што ќе посакаш се остварува? Дали си размислил за тоа?![]()
Кога споменувам искуств, највеќе мислам на лошите искуства.
Ако тоа искуство можам да го пренесма врз поколението да не го преживее негативното искушение, тоа и ќе го сторам.
Не сум сигурен дека ако некој не помине низ истите искушенија, ќе биде посиромашен за некакви се лекции.
Ако искушението те однесе горе на небесата, ебате лекцијата шо треба да ја научиш.
Ако ти говориш за искушение како поим кој ја подразбира целокупната човекова активност во едно општество и разно-разните пречки што се појавуваат во текот на животот, тогаш е во ред.
Па искрено никогаш утопијата не сум ја замислувал буквално да се што посакаш да имаш.
Па ако ова прашање околу смислата му го поставиш на некој што нема леб да јаде, а такви ги има многу низ светоб, ќе те праша а која е смислата на постоењето во ситуација каде се што ќе посакаш НЕ ти се остварува

--- надополнето: 18 мај 2012 во 08:20 ---
Спирос јас никаде неспомнав никакви животински нагони, да не испадне како народната - кој си ја има мувата на капата. Искушенијата доаѓаат во многу форми и облици, и секое искушение е животна лекција од непроценливо значење. Да се бега од нив, значи да се биде кукавица.
ТУка е повторно муабетот што подразбираме под искушение.
Некојпат е добро да се учиш од туѓите искушенија и исходите од нив, или народски кажано поарно да учиш од туѓите грешки

Некако имам впечаток дека и ти, и јас, па и Спирос говориме за едно нешто, а напишано со зборови излегува нешто сосема друго.