Најзапоставени филмови кои вредат да се погледнат

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Во темава може да се остават рецензии за филмови кои вие сте ги погледнале и ви се допаднале многу, а самите филмови не се некои познати светски блокбастери или добитници на оскари (подценети филмови кои поради лош маркетинг или лоши критики не успеале да се пробијат до општите маси но сепак се премногу добри за да бидат игнорирани)

Јас ќе почнам со еден СФ и еден анимиран филм :

Враќањето во ОЗ

Малку е познато дека светскиот хит Волшибникот од Оз има втор дел. Се работи за достојно реализирана приказна од две книги од истиот автор. Самиот филм беше тешко критикуван поради фактот што за разлика од првиот овој не беше погоден за деца. Се работи за доста страшна репрезентација и го нема она постојано играње и пеење од првиот дел. Но сепак филмот е магичен исполнет со преубави ефекти (stop-annimation) многу иновативен и може без проблем да се носи рамо до рамо со кој и да било култен филм од сличен жанр како Лавиринт или Темниот Кристал.

The Secret of NIMH

Направен во стилот на класичните цртани од 80тите ја има онаа преубава атмосфера кои тие ја имаа. Интересно е што самиот филм е еден од најдобро критикуваните децки цртани на сите времиња но поради лоша промоција и хитот на Стивен Спилберг E.T. остана анонимен. Приказната е класична но преубава и ги има сите они традиционални детски елементи со поучни содржини.

The wolf man оригиналната црно бела верзија ако некој нашол клипче на you tube нека го постира пошто ја не најдов :tapp:

donnie-darko.jpg

Donnie Darko

Филмов е тежок психолошки трилер.. Дечково глеа еден зајак Френк кој му кажува дека ќе дојде крај на светот наскоро. Почнува да полудува и да прави работи што Френк го тера да ги прави... а зашто и што ќе се случи ќе дознаете коа ќе го глеате филмот :wink:

Ако воопшто успеете да дознаете, иначе да одличен филм.

Jack Bull филмот е приказна за еден фармер на дивиот запад кој тргнува во потрага на правда во место каде што не постои и на крај ја пронаоѓа,но го чини неговиот живот.Мн добар филм за тоа какви биле времињата и како правдата е за сите.

Сите постари филмови се добри филмови во кој главен акцент режисерите пред се ставале на квалитетот на филмот а не на ефектите и како ќе изгледа во кино се разбира мора да се гледаат старите добри Македонски филмови

Ако воопшто успеете да дознаете, иначе да одличен филм.

Па да, се изнамачив да сфатам за што се работи и да склопам се у глава:vozbud:
Али за мене, тоа е задоволството во гледањето филмови:smir:

Дап се согласувам али 80% од луѓето од форумов се со "маинстрим" вкус и мислам дека нема ни да пробаат да го сватат и дури докoлку пробаат нема да успеаат. Доколку сакаш такви филмови погледни го Mulholland Drive. Ете нека биде тој филм и како препорака, има и експлицитни сцени со лезбејска содржина повод плус да се гледа за просечните гледачи :)

За оние со поголем апетит за мајнд пазлс, ќе биде вистински предизвик и мистерија!

Cinema Paradiso,филм кој ретко го има гледано некој,а вреди да се гледа,и тоа не само еднаш...за мене најзапоставен филм е.:smir:

American Astronaut

Eraserhead meets Buck Rogers by way of an MGM musical in this bizarre outer-space saga about Samuel Curtis (Cory McAbee), a galactic truck driver looking to make a killing. The film opens with Curtis landing on the freewheeling, all-male asteroid of Ceres. Before winning a dance contest with his buddy Blueberry Pirate -- who is renowned for smuggling fresh fruit -- Curtis learns from Blueberry about a scheme to give a fetal "real live girl" to the similarly male-dominated planet of Jupiter in exchange for a strapping adolescent known solely as "The Boy Who Actually Saw a Female Breast." He in turn will be sent to the all-female planet of Venus where he will spend his life servicing the planet's occupants. Unfortunately, Curtis is followed by the mysterious self-proclaimed birthday boy Professor Hess, who has a tendency to vaporize any and all who come into contact with him. This film was screened at the 2001 Toronto Film Festival as a part of the Midnight Madness program.

http://en.wikipedia.org/wiki/American_Astronaut

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom