Најголемите Македонци низ историјата

Реалност, ти е тоа, не сарказам.

Дури и песна му напраиле, од големиот "музичар" во републикава, Орце Стефкоски-ЦАРОТ.

Добар беше Љубе 2001, добар после тоа, добар кога убиваше Албанци.
Ех, една добра кампања што значело, цела репутација му ја еба на "Војводава".

И што ако му направиле песна зарем за УЧК немаше песни?Убивал Албанци?! Само си ја вршеше својата работа:toe:

П.С барем ние Македонците имаме великани и големи историски личности а вие ниту еден, па моравте да го крадете Ѓорѓија Кастриот

Татар, јас стварно незнам што бараш на тема македонски херои и кај си офтопик па уште шириш пропаганда. И кога сме веќе кај Русите и нивното именување на Македонците, дел од архивите се веќе отворени и вашите татарски лаги се излишни. Ај сега да се жалиш кај Русите дека ги фалсификувале архивите трк. :jaj:

Не е Татар туку благонадежен Блгарин од Дојран

За Татарољубот да се превземе санкција поради намерен офтопик и пропаганда, а за соочување со аргументите кои за него се болни на темава:

Руски автори за посебноста на Mакедонскиот народ

Не се потребни аргументи од руски автори.
За мене тежи повеќе Мисирков и тоа какви се велеле татко му, дедо му и прадедо му.

„Татко ми, дедо ми, предедо ми, ако се велеле по недоразбериiа бугари, то ушче не значит, оти и iас требит да сум као ниф во мрак за моiата народност“

Дали е „по недоразбериiа“ е друго прашање.

Фактот е факт и нема бегање.

За мене тежи повеќе Мисирков и тоа какви се велеле татко му, дедо му и прадедо му.

„Татко ми, дедо ми, предедо ми, ако се велеле по недоразбериiа бугари, то ушче не значит, оти и iас требит да сум као ниф во мрак за моiата народност“

Татар пак си офтопик ама тоа што ти не го сфаќаш во оваа реченица на Мисирков е што не зборува лично за себе туку за таквите како тебе кои се во мрак за својата националност и кои некои ги нарекле со погрдно име, а тие го прифатиле како национално. И пошто сакаш да се повтараш по 100 пати и јас ќе ти дадам уште еден цитат:
Грците исто така не разликуваа словенцките народности и сите словени, особено тоi дел од ниф, шчо им причини наi големи неприiатности и се наог'аше во турцко време под нивната опека, они го презираа и го велеа со презреното за ниф име „бугари". Но тоа име искажуаше презреiн'ето на грците, а не и достоинства на бугарите, затоа се сопроводуаше со зборот тврдоглав или „хондрокефалос".

Абе знаеш што е најинтересно кај вас Бугариве, што никад неможете да си признаете на себе дека едноставно пола од историјата не е ваша, туку туѓа. Знаеш колку ме заболе што рекол Мисирков, ЈАС, а и целиот народ МАКЕДОНСКИ никогаш нема да се идентификуваме како Бугари, па макар господ од небо да се симне. МАКЕДОНЕЦ Е ЕДНО, БУГАР ДРУГО, РАЗБЕРИ ЕДНАШ !

Управда(Јустинијан).
Човекот кој ја презема римската империја од Римјаните и им ја даде на Македонците и истата ја реформираше да трае 1000 години.
Формираше црква за својот народ Јустинијана Прима која го рашири и словото и верата помеѓу Славјаните.

Управда(Јустинијан).
Човекот кој ја презема римската империја од Римјаните и им ја даде на Македонците и истата ја реформираше да трае 1000 години.
Формираше црква за својот народ Јустинијана Прима која го рашири и словото и верата помеѓу Славјаните.

Каде бе Јустинијан ја зема од римјаните империјата ? Контантин го направил тоа 200 години пред него.

Иначе да, еден од најголемите Македонци е Јустинијан.

1. Филип II Македонски (дипломат, реформатор, создавач на македонската фаланга)
2. Александар III Македонски (најголемиот освојувач на сите времиња, заложник за светска држава на народите)
3. Кирил и Методиј (семакедонските и сесловенските описменители)
4. Цар Самуил (заслужен за територијалните проширувања и издигнување на Охридската архиепископија на ранг на патријаршија)
5. Браќата Миладиновци (основачи и водачи на Македонската Преродба од XIX век)
6. Григор Прличев (Македонскиот Сердар и Вториот Хомер)
7. Сите основачи на ВМОРО (клучна улога во идното создавање на автономна Македонија)
8. Ѓорче Петров ("Македонија на Македонците" - цитат кој кажува се за него)
9. Гоце Делчев (апостолот на македонската револуционерна борба)
10. Јане Сандански (Пиринскиот цар, борец за автономна Македонија)
11. Никола Карев (првиот претседател на Крушевската Република)
12. Ѓемиџиите (го кренале вниманието на Европа за состојбата во Македонија)
12. Крсте П. Мисирков (најголемиот македонски идеолог на XX век, и Македонецот што го одбележа XX век)
14. Методија Андонов - Ченто (првиот претседател на НРМ, борец за независна Македонија)
15. Блаже Конески (втемелувач на македонскиот литературен јазик)

Сите овие имаат извонредна важност за историјата на Македонија и навистина имаат придонесено многу. Сепак треба да се додадат уште некои ликови како првиот Македонски цар Каран , Ѓорѓија Пулески, Марко Цепенков,Ристо Крле, Васил Иљоски...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom