Најголемите лаги околу исхраната

  • Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Локација
На Венера
Веб-сајт
www.facebook.com
Делумно заради тоа што не знаеш, делумно заради здрав разум, делумно заради тоа што секој е експерт, делумно заради тоа што исхраната е прилично компликувана тема, меѓу луѓето постојат голем број лаги, митови и недоразбирања околу храната.

1. Јајцата не се здрави
Ова е една од најгрешните работи што може да ги чуете. Тука равенката е - јајцата содржат холестерол значи тие го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.Прво, јајцата содржат "добар" холестерол кој не е поврзан со зголемениот ризик од срцеви заболувања.
Второ, јајцата се преполни со најразлични хранливи материи и уникатни антиоксиданси. Трето, ако се јадат за појадок тие повеќе придонесуваат за слабеење отколку ако појадувате ѓеврек или кифла.

2. Сите треба да јадат житарици
Оваа идеја никогаш немала смисла од повеќе причини. Прво, тие се далеку помалку хранливи од вистинската храна, како зеленчук. Второ, тие се богати со киселина која ги врзува важните минерали во цревата и со тоа спречува истите да се апсорбираат.
Житариците се посебно проблематични за луѓето кои се чувствителни на глутен.

3. Јадењето многу протеин е штетно за коските и бубрезите
Исхрана богата со протеини наводно може да предизвика остеопороза и заболување на бубрезите. Иако е точно дека протеинот го зголемува производството на калциум на краток рок, долгорочните студии докажуваат дека тој е поврзан со подобрено здравје на коските и намален ризик од кршење.

4. Производите без масти се добри за вас
Кога на регуларната храна ќе и бидат извадени мастите таа има вкус на картон, заради што никој не би сакал да ја јаде. Производителите на храна го знаат ова, и затоа тие во неа додаваат работи кои ќе компензираат за недостатокот на масти.
Обично ова е - шеќер, пченкарен сируп или вештачки засладувачи како аспартам.
Во овие производи, здравите, природни масти се заменети со супстанци кои се крајно штетни

5. Треба да јадеш повеќе мали оброци во текот на денот
Идејата е дека на овој начин ќе успееш во текот на целиот ден да го држиш метаболизмот во погон.[
Иако е точно дека додека јадеш храната го крева метаболизмот, сепак количината на храна е таа што одредува колку енергија ќе се користи, а не бројот на оброци.
Освен ова, не е природно за човековото тело да биде постојано во состојба на хранење. Ние мораме да имаме и периоди без храна, кои се клучни за одредени процеси во нашето тело.
Ваквата пракса го зголемува и ризикот од рак на дебелото црево.

Ако сакате да дознаете повеќе околу лагите за исхраната кликнете тука
 
3. Јадењето многу протеин е штетно за коските и бубрезите

4. Производите без масти се добри за вас

Двете тези се сами по себе контрадикторни, мастите не се добри а протените се штетни. Инаку се слагам со сите изнесени работи (y)
 
Делумно заради тоа што не знаеш, делумно заради здрав разум, делумно заради тоа што секој е експерт, делумно заради тоа што исхраната е прилично компликувана тема, меѓу луѓето постојат голем број лаги, митови и недоразбирања околу храната.

1. Јајцата не се здрави
Ова е една од најгрешните работи што може да ги чуете. Тука равенката е - јајцата содржат холестерол значи тие го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.Прво, јајцата содржат "добар" холестерол кој не е поврзан со зголемениот ризик од срцеви заболувања.
Второ, јајцата се преполни со најразлични хранливи материи и уникатни антиоксиданси. Трето, ако се јадат за појадок тие повеќе придонесуваат за слабеење отколку ако појадувате ѓеврек или кифла.

2. Сите треба да јадат житарици
Оваа идеја никогаш немала смисла од повеќе причини. Прво, тие се далеку помалку хранливи од вистинската храна, како зеленчук. Второ, тие се богати со киселина која ги врзува важните минерали во цревата и со тоа спречува истите да се апсорбираат.
Житариците се посебно проблематични за луѓето кои се чувствителни на глутен.

3. Јадењето многу протеин е штетно за коските и бубрезите
Исхрана богата со протеини наводно може да предизвика остеопороза и заболување на бубрезите. Иако е точно дека протеинот го зголемува производството на калциум на краток рок, долгорочните студии докажуваат дека тој е поврзан со подобрено здравје на коските и намален ризик од кршење.

4. Производите без масти се добри за вас
Кога на регуларната храна ќе и бидат извадени мастите таа има вкус на картон, заради што никој не би сакал да ја јаде. Производителите на храна го знаат ова, и затоа тие во неа додаваат работи кои ќе компензираат за недостатокот на масти.
Обично ова е - шеќер, пченкарен сируп или вештачки засладувачи како аспартам.
Во овие производи, здравите, природни масти се заменети со супстанци кои се крајно штетни

5. Треба да јадеш повеќе мали оброци во текот на денот
Идејата е дека на овој начин ќе успееш во текот на целиот ден да го држиш метаболизмот во погон.[
Иако е точно дека додека јадеш храната го крева метаболизмот, сепак количината на храна е таа што одредува колку енергија ќе се користи, а не бројот на оброци.
Освен ова, не е природно за човековото тело да биде постојано во состојба на хранење. Ние мораме да имаме и периоди без храна, кои се клучни за одредени процеси во нашето тело.
Ваквата пракса го зголемува и ризикот од рак на дебелото црево.

Ако сакате да дознаете повеќе околу лагите за исхраната кликнете тука

жити се од кај се овие информации ....
 
Двете тези се сами по себе контрадикторни, мастите не се добри а протените се штетни. Инаку се слагам со сите изнесени работи (y)

Преголемо количество на протеините може да предизвика проблеми во бубрезите тоа е точно, како и тоа што постојат здрави и штетни масти, со мало количетво на масти ќе неможеш да ги вршиш секојдневните работи. Тие се втори во енергетската вредност после протеините, така да со јадење здрави масти нема да имате проблем.
 
Преголемо количество на протеините може да предизвика проблеми во бубрезите тоа е точно, како и тоа што постојат здрави и штетни масти, со мало количетво на масти ќе неможеш да ги вршиш секојдневните работи. Тие се втори во енергетската вредност после протеините, така да со јадење здрави масти нема да имате проблем.
Да преголемо во смисла 1000гр дневно што реално освен на сила нема дневно да го внесеш инаку да треба да се избегнуаваат заситени и транс масти но секако треба да се некаде околу 20% од исхраната
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 21:37 ---
жити се од кај се овие информации ....
нема врска од каде се важно се точни :D
 
Делумно заради тоа што не знаеш, делумно заради здрав разум, делумно заради тоа што секој е експерт, делумно заради тоа што исхраната е прилично компликувана тема, меѓу луѓето постојат голем број лаги, митови и недоразбирања околу храната.

1. Јајцата не се здрави
Ова е една од најгрешните работи што може да ги чуете. Тука равенката е - јајцата содржат холестерол значи тие го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.Прво, јајцата содржат "добар" холестерол кој не е поврзан со зголемениот ризик од срцеви заболувања.
Второ, јајцата се преполни со најразлични хранливи материи и уникатни антиоксиданси. Трето, ако се јадат за појадок тие повеќе придонесуваат за слабеење отколку ако појадувате ѓеврек или кифла.

2. Сите треба да јадат житарици
Оваа идеја никогаш немала смисла од повеќе причини. Прво, тие се далеку помалку хранливи од вистинската храна, како зеленчук. Второ, тие се богати со киселина која ги врзува важните минерали во цревата и со тоа спречува истите да се апсорбираат.
Житариците се посебно проблематични за луѓето кои се чувствителни на глутен.

3. Јадењето многу протеин е штетно за коските и бубрезите
Исхрана богата со протеини наводно може да предизвика остеопороза и заболување на бубрезите. Иако е точно дека протеинот го зголемува производството на калциум на краток рок, долгорочните студии докажуваат дека тој е поврзан со подобрено здравје на коските и намален ризик од кршење.

4. Производите без масти се добри за вас
Кога на регуларната храна ќе и бидат извадени мастите таа има вкус на картон, заради што никој не би сакал да ја јаде. Производителите на храна го знаат ова, и затоа тие во неа додаваат работи кои ќе компензираат за недостатокот на масти.
Обично ова е - шеќер, пченкарен сируп или вештачки засладувачи како аспартам.
Во овие производи, здравите, природни масти се заменети со супстанци кои се крајно штетни

5. Треба да јадеш повеќе мали оброци во текот на денот
Идејата е дека на овој начин ќе успееш во текот на целиот ден да го држиш метаболизмот во погон.[
Иако е точно дека додека јадеш храната го крева метаболизмот, сепак количината на храна е таа што одредува колку енергија ќе се користи, а не бројот на оброци.
Освен ова, не е природно за човековото тело да биде постојано во состојба на хранење. Ние мораме да имаме и периоди без храна, кои се клучни за одредени процеси во нашето тело.
Ваквата пракса го зголемува и ризикот од рак на дебелото црево.

Ако сакате да дознаете повеќе околу лагите за исхраната кликнете тука

1.Јајцата не се здрави и содржат холестерол тоа да,ама ако се конзумираат прекумерено.И не се здрави оние купечкиве што ги несат кокошки под храна на вештачки адитиви.Здрави јајца се оние еколошките,од шумските кокошки шо во 2-3 дена несе 1 јајце,а не овие нашиве кокошки во фармите по 2 јајца на ден.

2.јадењето многу протеин е и текако многу штетно за бубрезите но и за срцето.Проучете малце зашто.

Другите тврдења до некаде се точни.Ова го тврди нутриционист чии тврдења ги прочитам токму сега :D
 
2. Сите треба да јадат житарици
Оваа идеја никогаш немала смисла од повеќе причини. Прво, тие се далеку помалку хранливи од вистинската храна, како зеленчук. Второ, тие се богати со киселина која ги врзува важните минерали во цревата и со тоа спречува истите да се апсорбираат.
Житариците се посебно проблематични за луѓето кои се чувствителни на глутен.
(y) никогаш не сум можел да ги смислам, ни пак како мал воопшто не сум сакал чоколино медолино и слични линовци. Не дека ми се до толку одвратни, ама не ми се воопшто вкусни или поточно не ми претставуваат никакво задоволство. Знам дека брат ми едно време јадеше многу и мислам дека имаше проблем му излагаа мозолки најверојатно од тоа :confused: Знам дека на запад им е редовна пракса да ги јадат за доручек, ама пре сув леб би јадел него тоа...
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom