- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 6.697
- Поени од реакции
- 15.647
Па и не е чудно ова што го велиш…Незнам кај беше темата за мувла но сега имам еден интересен и иритантен проблем. Зимава поради маленкото се преместивмњ во помала соба која ја греем на панелка. Никаде немам влага ниту мувла на прозорецот кој е алуминиумски стар 10тина година ми кондензоре, ама не кондензире на стакло не кондензоре на делот кој се отвара туку кондензире на рамката долу и веќе има како мала линија црно меѓу рљмката долу и ѕидот кај што се допират. Темп во соба 22 степени влажност помеѓу 55% и 65% од старт на зима. Па ме занима искиства некои, еве надвор да е сега 5 степени и повеќе таа роса скоро и да ја нема но на поладно е поизразена. Доколку купам одвлажнувач колко би се решил тој проблем или едноставно прозорецот си е таков па си кондензире.
Не е толку битно колку е ладно надвор, туку која температура е ладниот мост, во твојот случај дограмата..

а еве ти и линк сам да си пресметаш..
Dew Point Calculator
This free dew point calculator calculates dew point, relative humidity, or air temperature if given any of the other two values.
Обично тие алуминиумски прозори се зезнати баш од овие причини. Претпоставувам стаклото е најмалку двојно, па е и потопло од рамката. Ако не е квалитетен профилот, алуминиумот е инаку феноменален спроводник на топлина..
Поиграј си со калкулаторот, види си сам, па ако имаш и бесконтактен термометар(бебешки), мери си ја рамката.
Може и до опшивката да биде проблемот, “оздола” да влече ладно… се бива!
Во секој случај одвлажнувач не препорачувам никому! Тоа е глупост од епски размери, што само ќе ти влече струја…
Пробај со проветрување да регулираш влага, ако веќе температурата не можеш да ја симнеш. Можеби и нова опшивка од стиропор?
(ако е веќе таму проблемот)
Во секој случај се е подобро од одвлажнувач!
Автоматски споено мислење:
Ова за у Македонија е?!Не знам што точно те интересира. Во принцип, откако ќе се постави, инсталацијата за греење со гасен котел практично не бара одржување. Сега разни гикови на форумите на БГ се расправаат колку треба да биде температурата на излезната вода до радијаторите за оптимална економичност, но јас еднаш ја поставив и веќе не се замарам со тоа.
Интересниот дел e NEST термостатот на Google. Не се регулира на принципот старт/стоп туку го зголемува или намалува пламенот на котелот. /како климата со инвертер/. Можете да поставите температурен распоред за секој ден од неделата или да дозволите да се постави сам. Има сензор за присуство и ако не детектира движење, автоматски ја намалува температурата. Покрај тоа, преку апликацијата за термостат на телефонот, тој знае кога ќе се вратите дома и однапред го вклучува греењето до максимум.
Можете исто така да ја прилагодите температурата на топлата вода за домаќинство од термостатот.
Прегледај го приврзокот 404576
Прегледај го приврзокот 404577
Мене ме интересира колку е цената на гасот?