Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера тестирав на Vivax AEYIs максимална потрошувачка на струја на 30 степени поставена, ауто фен али си повлече 100% фен и на -6/-7 степени надворешна. 1900w беше едно 15 минути и се исушив после бањање и викам ајде доста е, мислам дека можеше и повеќе и подолго. Задоволен, на -7 успеа во собата да направи 28 степени и тоа пребрзо, а сигурно ќе одеше и до 32 степени, велам јас ќе грее навистина и на -30 :icon_lol:

Aman zaman, ušte će me ubediš i deka Tundrata ima Cop 4 na -5C, alo ne postoi takva klima na planetava pa ušte da košta 400e!!!!!
Автоматски споено мислење:

Ne si realen, a jas i ti znaeme zošto e taka.
Ќе те убедам ами како си мислиш ти.. :)
Со формулата ориентационо
ќе знаеш дека климата на -4
ти одржувала Т.во собата со 2.3кв. И со тоа ќе си знаеш пдизајн на просторот на -4.
:)

Вчера тестирав на Vivax AEYIs максимална потрошувачка на струја на 30 степени поставена, ауто фен али си повлече 100% фен и на -6/-7 степени надворешна. 1900w беше едно 15 минути и се исушив после бањање и викам ајде доста е, мислам дека можеше и повеќе и подолго. Задоволен, на -7 успеа во собата да направи 28 степени и тоа пребрзо, а сигурно ќе одеше и до 32 степени, велам јас ќе грее навистина и на -30 :icon_lol:
Што стори топлење.. и после климава ја пушташ на ладење или си седиш во тие 28ц.

Последно уредено:
Deneska na mojava klma Toshiba Shorai 24btu i bese najladniot den,poladno duri i od vcerasniot den od kako e kupena.
Aj rekov pred spienje ja setirav na 28c vcera,so medium brzina od 3/5 co 900m3 izduv,da pumpa toplina na eftinata za utresniot den.
Evego utrovo rezultatot.
Bitola 23.01.2024 vo 5h i 30 min.
-Kaj klimatizerot na zadnata strana tempertura -11,6c nadvoresna temperatura,a na tel,kade -15c,kade -16c zavisi od aplikacijata
-Vlezna 28,1 vlez +- 0,2c zemen prosek
-Izlez 48,2 +- 0,3c zemen prosek
-Potrosuvacka 1840 w/h +- 20w/h zemen prosek.
-Ambientalna 24,4c
-DeltaT= 20,1c
-Izduv 900m3
(20.1x1.2x900)/3600=6,03KW prosek isporacuvase
6.03/1840 = 3,27COP
Situacijava bese sledena okolu 45 min a pri toa ne napravi nikakov DeFrost..
Posle ja namaliv na 1/5 brzina i ja setirav na 26c
Jas cenam deka ova cudo i na -15c bi isporacalo i 8kw toplina,zasto ostana uste rezerva vo nego.
Ako nekogas padne temperaturata uste ponisko pak ke napravam test.
Se nadevam deka mojov post ke mu pomogni na nekogo.

abe coek ovde norlmalno za opsto dobro ke spodeli iskustvo vie odma napagjate raklama, nema sansi, dokazhi itn :)
I ti vnimavaj sto pisuvas i kako deka moze i za prodavac da te proglasat :)

Deneska na mojava klma Toshiba Shorai 24btu i bese najladniot den,poladno duri i od vcerasniot den od kako e kupena.
Aj rekov pred spienje ja setirav na 28c vcera,so medium brzina od 3/5 co 900m3 izduv,da pumpa toplina na eftinata za utresniot den.
Evego utrovo rezultatot.
Bitola 23.01.2024 vo 5h i 30 min.
-Kaj klimatizerot na zadnata strana tempertura -11,6c nadvoresna temperatura,a na tel,kade -15c,kade -16c zavisi od aplikacijata
-Vlezna 28,1 vlez +- 0,2c zemen prosek
-Izlez 48,2 +- 0,3c zemen prosek
-Potrosuvacka 1840 w/h +- 20w/h zemen prosek.
-Ambientalna 24,4c
-DeltaT= 20,1c
-Izduv 900m3
(20.1x1.2x900)/3600=6,03KW prosek isporacuvase
6.03/1840 = 3,27COP
Situacijava bese sledena okolu 45 min a pri toa ne napravi nikakov DeFrost..
Posle ja namaliv na 1/5 brzina i ja setirav na 26c
Jas cenam deka ova cudo i na -15c bi isporacalo i 8kw toplina,zasto ostana uste rezerva vo nego.
Ako nekogas padne temperaturata uste ponisko pak ke napravam test.
Se nadevam deka mojov post ke mu pomogni na nekogo.
Поим немаш што правиш друже филипинец, поим немаш. Си купил олкаво климиште за тој простор, за цел број поголемо па и уште во прва брзина се грееш. Нема греење со ниска брзина, НЕМА! Разбери веќе еднаш, РАЗБЕРИ!
:pos: :pos: :pos: :pos:

Последно уредено:
I ti vnimavaj sto pisuvas i kako deka moze i za prodavac da te proglasat :)

Поим немаш што правиш друже филипинец, поим немаш. Си купил олкаво климиште за тој простор, за цел број поголемо па и уште во прва брзина се грееш. Нема греење со ниска брзина, НЕМА! Разбери веќе еднаш, РАЗБЕРИ!
:pos: :pos: :pos: :pos:
Ova klimiste ke go skrotam poke od 90% od site 9btu galicki klimi na nasiot pazar. (y)

Nema so da skrotuvas mene na auto staena na tie ultra niskite brzini mi raboti 90% od vremevo 22kata. Vo 105 kvadrati. 23 zadadeni 23 drzi vo globala maks ide do 23.4. Izolacijata si go prai svoeto. Steta nemozam da pratam kolku trosi direkt u tabla mi se vrzani.

abe coek ovde norlmalno za opsto dobro ke spodeli iskustvo vie odma napagjate raklama, nema sansi, dokazhi itn :)
Кинескиве продавачи апла провидни беа (кинески)а овие јапонскиве се потешко видливи
нели се они Нинџи имаат друга тактика овој филип ангелески еднаш
Бил од прилеп еднаш од битола
Еве кога бил од Битола
Screenshot_20240123_164649_Samsung Internet.jpg

А иако не се разбира многу во клими
Дава совети кои клими се најдобри

Screenshot_20240123_164808_Samsung Internet.jpg

Еве кога бил од Прилеп
Screenshot_20240123_164949_Samsung Internet.jpg

А филипинец треба видевце едно да направи оти јас нешто не му верувам

Pa jas toshbata i starata i novata najmnogu na auto ja rabotam.
Toshibata ima prekrasen auto fan.No koga sakam da izmeram nesto togas go pravam so fiksen fan.
Koja brzina na Fiksen fan ke i zadajs so taa ke raboti,bez razlika kako e setirana na i na kolku stepeni temperaturata.
Ne go namaluva fiksniot fan kako kaj Fugitsu.
A vo ayto fan kako se doblizuva do zadadenata -setirana temperatura taka i obrtaite na vnatresnata edinica gi namalva,a i obrtaite na kompresorot.
Toa e odlika na Toshiba.
Autoto mozi da go Skroti da duva kako klima od 9 btu,a i nna Tivko koga raboti vo fikcen fan pak e premnogu tivka.
Кинескиве продавачи апла провидни беа (кинески)а овие јапонскиве се потешко видливи
нели се они Нинџи имаат друга тактика овој филип ангелески еднаш
Бил од прилеп еднаш од битола
Еве кога бил од Битола
Прегледај го приврзокот 404548

А иако не се разбира многу во клими
Дава совети кои клими се најдобри

Прегледај го приврзокот 404550

Еве кога бил од Прилеп
Прегледај го приврзокот 404551

А филипинец треба видевце едно да направи оти јас нешто не му верувам
Aaaa ,nie prodavacite so vido ne raspolagame,zalam,sakas verj sakas ne.
Jas sega Hitachi dilam.
Ovie Toshhibite ne cinat,samo go spodeluvam iskustvoto deka mnogu mi trosi na -12c.,1840w/h.
A za video so HD rezolucija dogovore te se so Zlateta od Prilep.
Od lani vazi pokanata.
I taka videata ne se validni ako gi pustam jas.
Mozam da gi stelovam,a vaka so svedoci so komisija najubo. :toe:

Незнам кај беше темата за мувла но сега имам еден интересен и иритантен проблем. Зимава поради маленкото се преместивмњ во помала соба која ја греем на панелка. Никаде немам влага ниту мувла на прозорецот кој е алуминиумски стар 10тина година ми кондензоре, ама не кондензире на стакло не кондензоре на делот кој се отвара туку кондензире на рамката долу и веќе има како мала линија црно меѓу рљмката долу и ѕидот кај што се допират. Темп во соба 22 степени влажност помеѓу 55% и 65% од старт на зима. Па ме занима искиства некои, еве надвор да е сега 5 степени и повеќе таа роса скоро и да ја нема но на поладно е поизразена. Доколку купам одвлажнувач колко би се решил тој проблем или едноставно прозорецот си е таков па си кондензире.

Можеш ли да споделиш повеќе информации околу изведбата и се останато?
Не знам што точно те интересира. Во принцип, откако ќе се постави, инсталацијата за греење со гасен котел практично не бара одржување. Сега разни гикови на форумите на БГ се расправаат колку треба да биде температурата на излезната вода до радијаторите за оптимална економичност, но јас еднаш ја поставив и веќе не се замарам со тоа.
Интересниот дел e NEST термостатот на Google. Не се регулира на принципот старт/стоп туку го зголемува или намалува пламенот на котелот. /како климата со инвертер/. Можете да поставите температурен распоред за секој ден од неделата или да дозволите да се постави сам. Има сензор за присуство и ако не детектира движење, автоматски ја намалува температурата. Покрај тоа, преку апликацијата за термостат на телефонот, тој знае кога ќе се вратите дома и однапред го вклучува греењето до максимум.
Можете исто така да ја прилагодите температурата на топлата вода за домаќинство од термостатот. Системот е без бојлер.
IMG_3598.JPG

IMG_3617.jpg

Последно уредено:
Незнам кај беше темата за мувла но сега имам еден интересен и иритантен проблем. Зимава поради маленкото се преместивмњ во помала соба која ја греем на панелка. Никаде немам влага ниту мувла на прозорецот кој е алуминиумски стар 10тина година ми кондензоре, ама не кондензире на стакло не кондензоре на делот кој се отвара туку кондензире на рамката долу и веќе има како мала линија црно меѓу рљмката долу и ѕидот кај што се допират. Темп во соба 22 степени влажност помеѓу 55% и 65% од старт на зима. Па ме занима искиства некои, еве надвор да е сега 5 степени и повеќе таа роса скоро и да ја нема но на поладно е поизразена. Доколку купам одвлажнувач колко би се решил тој проблем или едноставно прозорецот си е таков па си кондензире.
Па и не е чудно ова што го велиш…
Не е толку битно колку е ладно надвор, туку која температура е ладниот мост, во твојот случај дограмата..IMG_1741.jpg
IMG_1742.jpg
а еве ти и линк сам да си пресметаш..

Обично тие алуминиумски прозори се зезнати баш од овие причини. Претпоставувам стаклото е најмалку двојно, па е и потопло од рамката. Ако не е квалитетен профилот, алуминиумот е инаку феноменален спроводник на топлина..

Поиграј си со калкулаторот, види си сам, па ако имаш и бесконтактен термометар(бебешки), мери си ја рамката.
Може и до опшивката да биде проблемот, “оздола” да влече ладно… се бива!

Во секој случај одвлажнувач не препорачувам никому! Тоа е глупост од епски размери, што само ќе ти влече струја…
Пробај со проветрување да регулираш влага, ако веќе температурата не можеш да ја симнеш. Можеби и нова опшивка од стиропор?
(ако е веќе таму проблемот)
Во секој случај се е подобро од одвлажнувач!

Не знам што точно те интересира. Во принцип, откако ќе се постави, инсталацијата за греење со гасен котел практично не бара одржување. Сега разни гикови на форумите на БГ се расправаат колку треба да биде температурата на излезната вода до радијаторите за оптимална економичност, но јас еднаш ја поставив и веќе не се замарам со тоа.
Интересниот дел e NEST термостатот на Google. Не се регулира на принципот старт/стоп туку го зголемува или намалува пламенот на котелот. /како климата со инвертер/. Можете да поставите температурен распоред за секој ден од неделата или да дозволите да се постави сам. Има сензор за присуство и ако не детектира движење, автоматски ја намалува температурата. Покрај тоа, преку апликацијата за термостат на телефонот, тој знае кога ќе се вратите дома и однапред го вклучува греењето до максимум.
Можете исто така да ја прилагодите температурата на топлата вода за домаќинство од термостатот.
Прегледај го приврзокот 404576

Прегледај го приврзокот 404577
Ова за у Македонија е?!
Мене ме интересира колку е цената на гасот?

Па и не е чудно ова што го велиш…
Не е толку битно колку е ладно надвор, туку која температура е ладниот мост, во твојот случај дограмата..Прегледај го приврзокот 404574
Прегледај го приврзокот 404575
а еве ти и линк сам да си пресметаш..

Обично тие алуминиумски прозори се зезнати баш од овие причини. Претпоставувам стаклото е најмалку двојно, па е и потопло од рамката. Ако не е квалитетен профилот, алуминиумот е инаку феноменален спроводник на топлина..

Поиграј си со калкулаторот, види си сам, па ако имаш и бесконтактен термометар(бебешки), мери си ја рамката.
Може и до опшивката да биде проблемот, “оздола” да влече ладно… се бива!

Во секој случај одвлажнувач не препорачувам никому! Тоа е глупост од епски размери, што само ќе ти влече струја…
Пробај со проветрување да регулираш влага, ако веќе температурата не можеш да ја симнеш. Можеби и нова опшивка од стиропор?
(ако е веќе таму проблемот)
Во секој случај се е подобро од одвлажнувач!

Ова за у Македонија е?!
Мене ме интересира колку е цената на гасот?
Се работи за Софија. цената е 60 евра за Мват/час

Eve stavate kolku usis kolku izduv pa vi ispaga kolku e cop jas bas ne znam da izracunam nekako poslednoto delenje ne mi ispaga kako sto treba eve kak filipinec pred malku pisuval pa 6.03/1840 = 3,27COP jas koga izracunam ova mi ispaga sosema drugo .sum staval sliki na temperatura na potrosuvacka no ova ne sam go nikogas izracunal pa nekoj ke pomogne ovde.

Vaka Inventor Nemesis Pro 7kw
Vlezna tem. 23c
Izlezna tem. 39c
Vtora brzina 950m3
Potrosuvacka 1250

Se pomaciv sam si izracunav

16x1.2x950/3600=5.066 kw
5066/1250=4.052 COP

Temperatura vo dnevna 25.3c vo detski 21c
Nadvoresna tem -3c Stip
Se gree 80 kvadrata

Attachments