- Член од
- 8 октомври 2015
- Мислења
- 420
- Поени од реакции
- 1.156
- Локација
- Ul.Vladimir Polezinovski br.9
- Веб-сајт
- www.gree.com.mk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ај да не бидам изваден од контекст дека пак пропагирам предимензионирање на клими…
Ама морам да ти поправам неколку работи во постот.
1.У старт првата реченица, ти е грешка! Не постои такво нешто како клима која “задоволува 95% од зимата”!
Или исполнува Пдизајн или е грешно купена.
(Во мојот случај свесно е поддимензионирана, оти не е примарно грејно тело). Ако е примарно греење, мора да се води сметка да исполнува пдизајн. Толку едноставно..
2. Втората реченица, пак си грешка!
16-ка ќе биде поефикасна баш до тие температури кои ги спомна. Додека 12ка ќе работи со (скоро) полн капацитет, поголемата ќе работи порастеретено и ќе вади подобар коп. Нема да има критични денови ако е погоден пдизајнот и за малата клима. Плус, останатите 360 дена како што велиш, пак предноста во ефикасност ќе биде на поголемата.
Ова зборам сега “теоретски” доколку поголемата клима може да спушта и модулира ниско…
Ако не може да спушта ниско, тогаш брзо ќе ја изгуби предноста на повисоки Т.
3. Не секогаш поголемите се и побучни! Често имаат поголема внатрешна, со поголеми изменувачи и турбини… па ништо чудно и потивки да бидат на ист проток.
4. Апсолутно си во право кога велиш дека треба иста серија модели да се споредуваат. Баби и жаби обично не се мешаат..
Да, теоријата може важи, ама често: тоа што го има во книгите, го нема на нивите..!
Автоматски споено мислење:
Едит: и више кога се распишав…
Разликата во ефикасност што ја дава поголемата клима, е мала! Толку мала што треба 7-10 години да се отплати разликата во цена, преку заштедата од струја.
Треба два броја поголема клима(или дупло појака), за таа разлика во ефикасност да стане очигледна и голема. И пак доаѓаме до делот дека не вреди, зошто ќе треба цела вечност за да се отплати.
И затоа “децо”, купувајте клими според Пдизајн!
П.С. До сега споредувавме 7ци, 5.5ки.. А па во случај да споредуваме 2.5ка со 3.5ка. Каде конструктивно се најчесто исти, само различно “чипувани”.. Тогаш помалата ќе има предност во ефикасност над поголемата![]()
Тамам работа еуровент да тресат од ракав..Za toa pod 1. isto zborime samo ja upotrebuvam ponarodski termini za da razbere pogolemiot del od citatelite: “задоволува 95% од зимата” znaci deka ima soodveten PDizajn za dadenata prostorija.
Za toa pod 2. ne sum greska, pa da ne tvrdime napamet vo Eurovent sporedi COP od nekolku klimi (ist brend i klasa) na razlicni T, ili ako toa te mrzi sporedi SKOP na istite. Ili pa ne veruvam deka mislis Eurovent se neseriozni i tresat od rakav ?!
Во врска со ова што си го напишал! немој да ми речеш не убо сум прочитал4. Апсолутно си во право кога велиш дека треба иста серија модели да се споредуваат. Баби и жаби обично не се мешаат..
Ako i setirana na 32 ne digala potrosnja (barem prvite minuti nad 1.000 w) togas ne bil problemot so nejzinata "modulacija" tuku nekoj mehanicki kvar ili malku freon i sl.Климата за која зборувам одеше и до 32 степени. Ништо ме се смени кога беше ладно. Инаку кај мене кога не сум дома климите се на 22, имам напишано претходно.
Инаку таа клима беше 14ка.
Mene mi izgleda deka monterite grešili i p freonot ti go popapale, čim zatopli ete si, koga e minus molk.Очигледно кинезиве нешто грешиле на мојава клима
Da kupuvaat tocno prema Pdizajn treba samo na 20c da se great.Ај да не бидам изваден од контекст дека пак пропагирам предимензионирање на клими…
Ама морам да ти поправам неколку работи во постот.
1.У старт првата реченица, ти е грешка! Не постои такво нешто како клима која “задоволува 95% од зимата”!
Или исполнува Пдизајн или е грешно купена.
(Во мојот случај свесно е поддимензионирана, оти не е примарно грејно тело). Ако е примарно греење, мора да се води сметка да исполнува пдизајн. Толку едноставно..
2. Втората реченица, пак си грешка!
16-ка ќе биде поефикасна баш до тие температури кои ги спомна. Додека 12ка ќе работи со (скоро) полн капацитет, поголемата ќе работи порастеретено и ќе вади подобар коп. Нема да има критични денови ако е погоден пдизајнот и за малата клима. Плус, останатите 360 дена како што велиш, пак предноста во ефикасност ќе биде на поголемата.
Ова зборам сега “теоретски” доколку поголемата клима може да спушта и модулира ниско…
Ако не може да спушта ниско, тогаш брзо ќе ја изгуби предноста на повисоки Т.
3. Не секогаш поголемите се и побучни! Често имаат поголема внатрешна, со поголеми изменувачи и турбини… па ништо чудно и потивки да бидат на ист проток.
4. Апсолутно си во право кога велиш дека треба иста серија модели да се споредуваат. Баби и жаби обично не се мешаат..
Да, теоријата може важи, ама често: тоа што го има во книгите, го нема на нивите..!
Едит: и више кога се распишав…
Разликата во ефикасност што ја дава поголемата клима, е мала! Толку мала што треба 7-10 години да се отплати разликата во цена, преку заштедата од струја.
Треба два броја поголема клима(или дупло појака), за таа разлика во ефикасност да стане очигледна и голема. И пак доаѓаме до делот дека не вреди, зошто ќе треба цела вечност за да се отплати.
П.С. До сега споредувавме 7ци, 5.5ки.. А па во случај да споредуваме 2.5ка со 3.5ка. Каде конструктивно се најчесто исти, само различно “чипувани”.. Тогаш помалата ќе има предност во ефикасност над поголемата![]()
Ova nema veze, mesas mokjnost i efikasnost i ocigledno ne gi razbiras rabotiteDa kupuvaat tocno prema Pdizajn treba samo na 20c da se great.
Na kolku da go pokacam bugetot za 3 plusa?EE mnogu ti e nizok budgetot za 5.5-ka so posteni +++ ! Ili vidi kaj Gree, tie pisuvaat plusevi po zelba na kupuvacot![]()
Жити Господ како дојде до ваков заклучок?!Da kupuvaat tocno prema Pdizajn treba samo na 20c da se great.
Еве веќе 7-8 години чекаме да паднат тие фамозни -10ц -15ц а да не се бројат на прсти со часови…Ama koga ke zaladi -10c a nemaat pampur kako ti ke im pobara duickata 24-25c, a toa ja zgolemuva pobaruvackata za 1 broj pogolema edinica.
I navistina ako great kako tebe ,investicijata ke im se vrati za 10-15 godini.
Zatoa sovet 1 broj pogolema ,noralmno sto znae da modulira,a i konfor podobar.
Ama ako stedat po 1000kw godisno ,taa ke se vrati pobrzo,ne poke od 5 godini.
Inace Site 4 tocki tsto gi objasni se 5+.
E tuka veke popoleka gi namestuvas rabotite pod konec.![]()
Значи битен момент кај климиве е да има доволно капацитет да задоволи Pdesign без употреба на дополнително грејно тело.Ova nema veze, mesas mokjnost i efikasnost i ocigledno ne gi razbiras rabotite
na 25C usis efikasnosta za isti Pdesignh e pogolema od onaa na 20C...ako ti mislis poinaku toa e tvoj problem
No da ne gi zbunime lugevo....klimite se merat na 20C usis po utvrdeni pravila ZARADI SPOREDBA
I sporedbata bas po PdesignH treba da se pravi a ne da se citaat samo plusovite
Na kolku da go pokacam bugetot za 3 plusa?
Da svatis sto sakav da kazam....Nepostoi 5.5ka so 3 plusa vo Average Klimatska Zona osven onaa posocenata Ururu sto kosta kako edna kola...koga neso neznaes bolje kuti si
Ama toa nemoze da im go objasnis na site zasto ima mnogu prevaranti i nazalost mnogu prevareni sto mislat deka kupile za 40/50k 5.5ki so 6 plusa a tie 6plusa im se za u ToplaZona reper grad Atina/Grcka i pluscinja izmereni ako klimata raboti do najladno od +2C. Ako me razbiras sto sakam da kazam dobro e![]()
Не може да и фалат вати на климата…Значи битен момент кај климиве е да има доволно капацитет да задоволи Pdesign без употреба на дополнително грејно тело.
Доколку климата тоа го може добива +++ ефикасност.
Доколку и фалат, пример зборувам, 200W ќе добие ++
На +2°С секоја клима задоволува Pdesign.
На -10°С не секоја задоволува,
На -22°С никоја не задоволува.
Меѓутоа тој Pdesign е нешто што производителот го предвидел. Доколку просторијата има супер изолација Pdesign е помал од оној на производителот и ќе добиеме поголема ефикасност.
И обратно
Не. Симнуваше модулација но остануваше во втора а некогаш и трета брзина. Во прва многу ретко. Температура на издув како само да го врти воздухот. Одеше до кај 250 вати. Хитачи срањеAko i setirana na 32 ne digala potrosnja (barem prvite minuti nad 1.000 w) togas ne bil problemot so nejzinata "modulacija" tuku nekoj mehanicki kvar ili malku freon i sl.
Овие информации ги има во Product Fiche.Не може да и фалат вати на климата…
Според перформансите ја декларираат за што е и што може да постигне. Дизајн лоуд. Како и секој продукт, и таа е оптимизирана за нешто.
Ние тука читаме пдизајн за средна зона. Што значи -7ц е земено како референтна вредност, и според тоа е деклариран пдизајнот.
Нит нешто и фали на климата, ни нешто и додаваат…
Пр. климата кај мене има пдизајн 2.4kw. Тоа значи ако просторот има загуби од 2.4кв на -7ц таа клима може да го згрее без проблем!
За -2, +2, +7 ич муабет не ни правиме..!
Меѓутоа не заборавај дека тоа се 20 часови во цела сезона, па мање битно дали ќе работи со коп2.5 или коп3!
Кога се пресметува сезонскиот коп(scop), со стотици саати на +2ц +7ц се добива големата слика. Ако е скоп 5.1 или поголем, три плуса!
Ако е 4.6-5.0 е два плуса, 4.1-4.5 еден плус.
П.С. и производителот го боли уво дали јас или ти имаме изолација или немаме!
Технички, загубите на -7 се тие, не битно дали е гаража, дуќан или стан. Они само со бројки и формули работат. А така треба и ние..