Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
A vo sto da veruvame.?..?ajde prosvetli ne ....
Za 100 000mkd.?ima tosiba i mitsu sto 41/2m2 na 2.7visina dnevna sever lokacija bez nadvoresna lokacija ke modulira na 0° nadvoresna so 250w, a vnatre ke e 22.5° sekade vo sobata.???(poslednive 5 god, sum videl XXX klimi/sekakvi so 250w nema toplejne od 450 nagore se osejka veke nad 40° toplina na izduv)
A navistina ve citam sekogas ne se vklucuvam vo diskusija samo poradi ova bidejki imate 3 odgovori...
1 kineskite klimi bile on-off.
2 ne modulirare.
3 kolku pari tolku muzika....
A sto bara obicen siromasen covek na forum da prasuva koja najevtina-prosecna 18ka, e najdobra za parite ...??
i kako se vklucuva ovaa ili onaa opcija ....
Toi sto ima € nese zanimava so disklusija koja nema kraj,ke si namesti Tp,so 3/4 vnatresni ako ne mu cini ke smeni druga...oti ?oti mu se mozi i ima €. Tolku
Не се нервирај лепи… Го згреши човекот.
Не сум јас од тие што се палат на ниска модулација, или клими од сто илјади.
Супер се кинеските за парите.
Ете јас бев тој(да те потсетам), што тврдеше дека ефтината и кинеска Тундра 18 е подобра од хитачито (кој други го фураа)

Само тоа последното е точно! Колку пари толку музика ти важи за се…

Не се нервирај лепи… Го згреши човекот.
Не сум јас од тие што се палат на ниска модулација, или клими од сто илјади.
Супер се кинеските за парите.
Ете јас бев тој(да те потсетам), што тврдеше дека ефтината и кинеска Тундра 18 е подобра од хитачито (кој други го фураа)

Само тоа последното е точно! Колку пари толку музика ти важи за се…
Ne be daleku od toa jas i za haier i za midea nemam losi zborovi,ima kaj moi bliski imaat i tundra i midea,zadovolni si se,nit merat ni nisto 22/3° mestat i znaat ladnite meseci od 3000 na 7000smetkata i tolku...

Да годинава, сега пред некоја недела.
Епа таман ќе можеш да увидиш разлика и да пренесиш импреси...

(poslednive 5 god, sum videl XXX klimi/sekakvi so 250w nema toplejne od 450 nagore se osejka veke nad 40° toplina na izduv)
Си гледал XXX клими, ама изгледа све исти та исти си гледал...
А тој што не видел подобро, не му е лошо тоа што го има нели...
Ignorance is bliss!

Seto toa e vo red,ama 37c izmerena so infracrven snop na termometar(korona merac) sto meri telo na predmeti e ravno na 7-10c poveke od koga bi go merel izduvot so sonda za merenje na vozduhot stavena na difuzerot.Racunaj deka temperaturata na izduvot ti e nekade okolu 30c -+ 1c.Ti fakticki si go merel ventilatorot i del od izmenuvacot.Izmeri si so sonda,ili so obicna zica na termomtar od unimer dokolku imas pa ke se uveris sto ti zboruvam.

Тоа се медицински мерачи за телесна т. слични се ама не се исти. Сакав само да споделам дека Тундрава работи испод 500в. еве едно видео изгледај го до крај снимено е сега специјално за тебе

Епа таман ќе можеш да увидиш разлика и да пренесиш импреси...

Си гледал XXX клими, ама изгледа све исти та исти си гледал...
А тој што не видел подобро, не му е лошо тоа што го има нели...
Ignorance is bliss!
Ne be,site razlicni od site Oem i zamenski lepenki na niv ...

Ај и јас ничим изазван, да се умешам и расправава…
Тоа греење со 200-250w е изводливо само во добро изолирани простори што тешко губат топлина, па со така ниско модулирање(дување слабо и/или ладничко) може да одржува зададена Т без да биде непријатно за луѓето на 2-3-4 метра од климата.
Друго.. дека треба добра(скапа?!) клима, за тоа… па и не мора. Формулата за ефикасност е таа. На Златко ЛН ќе извади 7 коп, кинеска ќе извади 5 коп. На Злате ќе работи со 200w кинеската со 280-300w, ист издув и темп.
Хек, не сум сигурен ни ДМ кај мене дали ќе спушти под 300в!! Не е кинеска, како аргумент.

Ко воли, нек изволи…
Мене ништо од тоа не ми е wow.

Ај и јас ничим изазван, да се умешам и расправава…
Тоа греење со 200-250w е изводливо само во добро изолирани простори што тешко губат топлина, па со така ниско модулирање(дување слабо и/или ладничко) може да одржува зададена Т без да биде непријатно за луѓето на 2-3-4 метра од климата.
Друго.. дека треба добра(скапа?!) клима, за тоа… па и не мора. Формулата за ефикасност е таа. На Златко ЛН ќе извади 7 коп, кинеска ќе извади 5 коп. На Злате ќе работи со 200w кинеската со 280-300w, ист издув и темп.
Хек, не сум сигурен ни ДМ кај мене дали ќе спушти под 300в!! Не е кинеска, како аргумент.

Ко воли, нек изволи…
Мене ништо од тоа не ми е wow.
Taka e napolno se slozuvam.
Znaci ako nekoja klima dava isto kolicestvo na toplina so 280-300w/h potrosuvacka a druga klima so 200w/h potrosuvacka ,na taa klima sto dava so 280w-300w znaci ovaa e poefikasna za 40 do 50%.Napolno go pdrzuvam tvoeto mislenje.
Se slagam vo potpunost,znaci jas mesto da potrosam godisno za toplenje 3000KW ke si potosam 2000kW.
Konecno ja otkrivme Amerika.

Taka e napolno se slozuvam.
Znaci ako nekoja klima dava isto kolicestvo na toplina so 280-300w/h potrosuvacka a druga klima so 200w/h potrosuvacka ,na taa klima sto dava so 280w-300w znaci ovaa e poefikasna za 40 do 50%.Napolno go pdrzuvam tvoeto mislenje.
Se slagam vo potpunost,znaci jas mesto da potrosam godisno za toplenje 3000KW ke si potosam 2000kW.
Konecno ja otkrivme Amerika.
Ај ова што не оди буквално вака, не оди… туку ме изнасмеа да си ибеш векот :ROFLMAO:

ама еве ај да речеме дека е така! Без никакви варијабли, без ништо хипотетички…
Ти со скапа клима заштедуваш 1000kw во однос на мене со ефтина…
Со просечна цена од 5-6ден киловат, тоа ти се 5-6000ден по сезона…
Прашање за миљон долари?!
Колку децен.. пардон години ќе ти треба за да направиш поврат на таа инвестиција? :D

од мојава ДМ до ЛН, чисто да ти помогнам… 12 години!!

Abe toj so moze da vozi mercedes ne racuna kolku ke dobie kolku ke izgubi… nego vozi i uziva :)))

Ај ова што не оди буквално вака, не оди… туку ме изнасмеа да си ибеш векот :ROFLMAO:

ама еве ај да речеме дека е така! Без никакви варијабли, без ништо хипотетички…
Ти со скапа клима заштедуваш 1000kw во однос на мене со ефтина…
Со просечна цена од 5-6ден киловат, тоа ти се 5-6000ден по сезона…
Прашање за миљон долари?!
Колку децен.. пардон години ќе ти треба за да направиш поврат на таа инвестиција? :D

од мојава ДМ до ЛН, чисто да ти помогнам… 12 години!!
Zavisi od usloviite,kolku ke go iskoristis potencijalot na klimata vo odnos na prostorot.
Tvojata klima kaj mene ne brka rabota(treba pojaka)
Jas gi trosam tie vo prosek 2000KW,si sakam toplicko 23-25c.
Za deset godini stedam 10.000kw, i mi ostanuva klimata baksis.
Imam edna od 13 godini,zatoa garantiram ima kondicija uste za 13 godini,bez pad na performansi.
A za mali sporedni raboti ne se isplaka poskapa klima,za nekoja detska soba,ili spalna duri bi stavil i panelka,radijator,a za glavna klima vredi,kade sto ke go podnese glavniot teret,bas kako sto e slucaj kaj mene.
Sekoj si znae sto mu treba,i si ja znae matematikata.

Zavisi od usloviite,kolku ke go iskoristis potencijalot na klimata vo odnos na prostorot.
Tvojata klima kaj mene ne brka rabota(treba pojaka)
Jas gi trosam tie vo prosek 2000KW,si sakam toplicko 23-25c.
Za deset godini stedam 10.000kw, i mi ostanuva klimata baksis.
Imam edna od 13 godini,zatoa garantiram ima kondicija uste za 13 godini,bez pad na performansi.
A za mali sporedni raboti ne se isplaka poskapa klima,za nekoja detska soba,ili spalna duri bi stavil i panelka,radijator,a za glavna klima vredi,kade sto ke go podnese glavniot teret,bas kako sto e slucaj kaj mene.
Sekoj si znae sto mu treba,i si ja znae matematikata.
Погрешно се изразив… не станува збор за мене или тебе, за 3.5 вс 7ца!
Чисто хипотетички ги поставив работите, така бланко…
Скапа вс ефтина клима! Не мора ни кинеска да биде!
Чисто да видиме тие 1000kw на колку време ќе се отплатат.
Автоматски споено мислење:

Abe toj so moze da vozi mercedes ne racuna kolku ke dobie kolku ke izgubi… nego vozi i uziva :)))
Да не те разочарувам… сум работел у фабрика(Дрекслермаер) кај што правевме електрични инсталации за мерцедес!
За твое добро, се надевам не возиш Ц-класа W204, W205 ;)

Just don’t ask why :rolleyes:

Да не те разочарувам… сум работел у фабрика(Дрекслермаер) кај што правевме електрични инсталации за мерцедес!
За твое добро, се надевам не возиш Ц-класа W204, W205 ;)

Just don’t ask why :rolleyes:
Pa eve ako zemis mojava 90.000, denari druga ke zemis 60000 denari,razlika 30000 denari da recime 7 -ca
nekoj prosek na KWH po 7 denari za razlika od 30000 denari ti se 4500kwh ili 4,5 godini.i ke ti ostani podobrata klima,kako sto e mojot slucaj,eve neka se i 5 godini.
Jas si ja pram za sebe matematikata.

Ако имаш пари скапа ако немаш пари евтина .Ако имаш добро изолиран објект и евтина ке ти брка работа
ако зимата е мека и евтина клима ке ти биде добра

Еве Митсу ФХ35ве вс Хаиер тундра 5-ка двете вклучени во исто време за лично моја евиденција вкупна потрошувачка па есапи
Тундра
20240102_234315.jpg

Митсу
20240102_234424.jpg

Митсу поставен во дневна 43 кв. Хаиер поставен во претсобје со две спални 36кв

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom