Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ne be glavniot prostor e 40m2 2,5m visina.
A ti ubavo e da dades raport ako skas ,kako sto jas dadov.Izme ri delta T pa po izduvot na vozduhot,i najdi si go COP vrednost.
Jas si imam neizoliran tavan nad mene nikoj ne gree ama pak vo gorniot prostor temperaturata e ne pga pod 15c vo gorniot sprat.Tamu iam gubitoci.
Od dolu nikoj ne me gree.
Temperaturta e merena na 1,2 visina na 8m 0d klimatizerot.
Kaj klimaticerot e 25c vo negova blizina..

Vo kuka zivejam pod mene deloven prostor denes nedela ne raboti nad mene zivee bratot sendvic zidove so 5 cm tervol pod kosuljicata ima presovan stiropor 2cm pa parket i pvc stolarija.
A ne mi e jasno sto e toj cop koj ovde go pisuvaat a i ne mi e potrebno da meram bidejki sum stoplen ubavo .

Bitola 26.11.2023

-Vreme 19h 45 min.
-Nadvor kaj klimatizerot relativna vlaznost 58% temeratura -1c na telefon temeraturata -3c.
-Doma 23,5 ambientalna
-Setirana 26c na daljinsko
-1/5 brzina ili 765m3 izduv
-vlezna 28c +- 0.2c
-izlezna 46c +-0,2c
Defrosti ne sum zabelezal.
Potrosuvacka 1100w +- 10w
delta T 18c
(18x1,2x765)/3600=4590w
4590/1100=4,17COP
Otprilika vaka se dvizi situacijata vo glaven otvoren prosecen izoliran prostor vo kuka od 100m3 + 20m3 dopolnidelnelen prostor kupatilo -ostava,+ otvori zatvori vrata i ventilacija preku stucna od odjak,i relativna vlaznost vo prostorot od 45%
Toshiba Shorai Edge 24btu.
Mislis m3 ili m2 ?

Vo kuka zivejam pod mene deloven prostor denes nedela ne raboti nad mene zivee bratot sendvic zidove so 5 cm tervol pod kosuljicata ima presovan stiropor 2cm pa parket i pvc stolarija.
A ne mi e jasno sto e toj cop koj ovde go pisuvaat a i ne mi e potrebno da meram bidejki sum stoplen ubavo .
Pa COP odnosot na predadena toplotna i potrosena elektricna energija.
Pa koj e zaenteresiran ke si presmeta.
Ubavo ke bidi da ni presmeas,kako se dvizi kaj tvojt klimatizer.
Ti treba dva termometri i merac na elektricna energija.
Mozebi ke me zaenteresiras za Nemsis Pro i mene ako me bendisa presmetkata.
I taka mi trba edna od 24btu,ke me spasis da ne davam 1300-1500 evra za japonci.
Ajde potrudi se ne se srami.
A toa sto grees poveke znaci podoba izolacija imas i dopolnitelni toplinski dobivki.
Kaj mene 40% od toplinskite gubitoci se skoro na tavanot i prozorcite koj se drveni so obicno termopan staklo 25 god stari,plus bez zavesi.
Ajde zar nemas dva termometri.Kazi ja delta T i izduvot jas ke ti presmetam.
Napisav veke citaj vnimatelno.40m2x 2,5m visina=100m3 volumen.
Plus kupatilo i ostava od 8m2 ili 20m3 volumen. ili 120m3volumen.

Последно уредено:
Pa COP odnosot na predadena toplotna i potrosena elektricna energija.
Pa koj e zaenteresiran ke si presmeta.
Ubavo ke bidi da ni presmeas,kako se dvizi kaj tvojt klimatizer.
Ti treba dva termometri i merac na elektricna energija.
Mozebi ke me zaenteresiras za Nemsis Pro i mene ako me bendisa presmetkata.
I taka mi trba edna od 24btu,ke me spasis da ne davam 1300-1500 evra za japonci.
Ajde potrudi se ne se srami.
A toa sto grees poveke znaci podoba izolacija imas i dopolnitelni toplinski dobivki.
Kaj mene 40% od toplinskite gubitoci se skoro na tavanot i prozorcite koj se drveni so obicno termopan staklo 25 god stari,plus bez zavesi.
Ajde zar nemas dva termometri.Kazi ja delta T i izduvot jas ke ti presmetam.

Napisav veke citaj vnimatelno.40m2x 2,5m visina=100m3 volumen.
Plus kupatilo i ostava od 8m2 ili 20m3 volumen. ili 120m3volumen.
Pa za taa kubatura i ne ti e bas mala potrosnata. Kaj mene ovie 2 dena so slicni T nadvor i vnatre za nesto pomala, cca 90-95m3 mi trosi prosecno 450-500 W. Dobro so novi (od pred 7-8 godini) termopan prozori so 2 stakla i stan nad mene koj se gree. Tebe ti fali uste dosta izolacija, so ogled da kaj Sorai-to ne e greskata :)_

Pa za taa kubatura i ne ti e bas mala potrosnata. Kaj mene ovie 2 dena so slicni T nadvor i vnatre za nesto pomala, cca 90-95m3 mi trosi prosecno 450-500 W. Dobro so novi (od pred 7-8 godini) termopan prozori so 2 stakla i stan nad mene koj se gree. Tebe ti fali uste dosta izolacija, so ogled da kaj Sorai-to ne e greskata :)_
Prvo ne se dva dena ,tuku e momentot na temp. -1c od okolu 1cas.
I najmalce e vazno sto gream.Mozam da stavam klimai vo kupatilo i da gream 50m2,i ke rezam vo kupatiloto e 25c,a vo prostorot 21 i ke trosi 400W.Ama poentata ne e vo toa.
Vazen e momentalniot COP na klimatizerot so sto go gream prostorot.
A,prostor ko prostor prikazna za sebe.Drugo e stan a drugo kuka.Dnevniot protor e so dva vleza,glaven i pomosen vlez,eden za nadvor drug zaglaven.Otvori zatvori vrata,te edna te druga,plus ventilacija na stucna.
Sem Jas i Zlatko so Micibushi nikoj vaka ne prezentira.
Toa e vazno,so kolkav COP se gree prostorot.
Gledas deka se gream so preku 4 COP na -1c.
Najmalce e vazen prostorot,biten e COP,pa ako sakas grej i 100m2.
Site se plasat da prezentiraat COP.
Zosto?
Prostorot voopsto ne me interesira,posto e prikazna za sebe.
Samo COP e najvazen.
Vo praksa kakov e Cop toa e najvazno.
Ajde i ti prezentiraj COP.
Zar tolku ti e tesko?
Samo ke ne informiras,toa se bara.,eve kako sto jas imam prezentirano.
Nemora so video,onaka iskreno.

Ги порачав тие сондите ,мерач имам па ке ти кажам помалата шораи што и како. Ваљда ќе стигнат околу нова год таман да залади повеќе.

а зошто не ти е на ауто, исто и друг член погоре ts01 советуваше некој да се грее на одредена брзина?

Prvo ne se dva dena ,tuku e momentot na temp. -1c od okolu 1cas.
I najmalce e vazno sto gream.Mozam da stavam klimai vo kupatilo i da gream 50m2,i ke rezam vo kupatiloto e 25c,a vo prostorot 21 i ke trosi 400W.Ama poentata ne e vo toa.
Vazen e momentalniot COP na klimatizerot so sto go gream prostorot.
A,prostor ko prostor prikazna za sebe.Drugo e stan a drugo kuka.Dnevniot protor e so dva vleza,glaven i pomosen vlez,eden za nadvor drug zaglaven.Otvori zatvori vrata,te edna te druga,plus ventilacija na stucna.
Sem Jas i Zlatko so Micibushi nikoj vaka ne prezentira.
Toa e vazno,so kolkav COP se gree prostorot.
Gledas deka se gream so preku 4 COP na -1c.
Najmalce e vazen prostorot,biten e COP,pa ako sakas grej i 100m2.
Site se plasat da prezentiraat COP.
Zosto?
Prostorot voopsto ne me interesira,posto e prikazna za sebe.
Samo COP e najvazen.
Vo praksa kakov e Cop toa e najvazno.
Ajde i ti prezentiraj COP.
Zar tolku ti e tesko?
Samo ke ne informiras,toa se bara.,eve kako sto jas imam prezentirano.
Nemora so video,onaka iskreno.
Ama neam namera sega da meram so sondi, termometri i sl., nitu da se trkam deka mojot (COP de) e najgolem. Vprocem, priznavam deka EDGE e vrv i sigurno e bolja od mojata. Da imav Gree, pa makar i najslabiot model, sigurno ke bese najdobra, ama vaka :angel::tapp: Tuku cudno visoka mi dojde potrosuvackata kaj tebe, e ako toa bilo kratok period, ok e. Moite brojki se prosek za cel den.

A ne mi e jasno sto e toj cop koj ovde go pisuvaat
Тотално небитна ствар за тебе... ти топли си се раат :)
Тоа е за eнтузијастите тука што сакаат и малце математика....

а зошто не ти е на ауто, исто и друг член погоре ts01 советуваше некој да се грее на одредена брзина?
Така е најоптимално за во зимо за да има загарантирано вртење на воздухот и поизедначено греење насекаде..... освен ако имаш квалитетен уред во добро изолиран целосно отворен простор без врати кривини или ќошиња...

Potrosuvacka 1100w +- 10w
delta T 18c
(18x1,2x765)/3600=4590w
4590/1100=4,17COP

Tuku cudno visoka mi dojde potrosuvackata kaj tebe, e ako toa bilo kratok period, ok e. Moite brojki se prosek za cel den.
Неговиот простор има далеку поголеми загуби и поголема потреба од испорачана топлина.... споредено со твојот простор...
Неговата клима предава 4.6kw топлина!

Е за да не ти е чудно, битно е тоа "COP" да се пресмета па да се знае дали климата и многу топли... или пак само многу троши :D

Здраво. Се двоумам помеѓу VIVAX ACP-12CH35AEYI и VIVAX ACP-18CH50AERI+ R32.
Се работи за дневен простор од 36м2 во куќа со нова дограма, ѕидови од полна тула и моментално без фасадна изолација. За AERI имам позитивно искуство, но сега ми ја нудат AEYI. Дали како 3,5 AEYI е подобра за овој простор, или да си одам со AERI 5?
Секој совет е добредојден :)

Се работи за дневен простор од 36м2 во куќа со нова дограма, ѕидови од полна тула и моментално без фасадна изолација. За AERI имам позитивно искуство, но сега ми ја нудат AEYI. Дали како 3,5 AEYI е подобра за овој простор, или да си одам со AERI 5?
Друже види ја цената, и се ќе ти стане јасно!
Мислам… :rolleyes:
на едната надворешната е 26кг на другата 36кг! Ваљда не ставале камења за да биде потешка…

Друже види ја цената, и се ќе ти стане јасно!
Мислам… :rolleyes:
на едната надворешната е 26кг на другата 36кг! Ваљда не ставале камења за да биде потешка…

Не знам која е 26, бидејќи не најдов таква спецификација. Едната е 34,8 другата 36,1кг. Прашањето ми е дали ќе задоволува AEYI затоа што е 3,5ка.

Не знам која е 26, бидејќи не најдов таква спецификација. Едната е 34,8 другата 36,1кг. Прашањето ми е дали ќе задоволува AEYI затоа што е 3,5ка.
Ако можеш да си дозволиш… оди на AEYI и ич не се мисли!
Класа од клима! Ист компресор како даисекаи има!

Теоретски и двете ќе те стоплат. Во пракса, aeyi треба да биде подобра ако е 3.5ка!

AEYI e eden od vrvnite modeli na MIDEA i e mnogu mnogu daleku od AERI koj e vsušnost blisku do vleznite modeli na MIDEA, so nego će dobieš mnogu pokvalitetno i poekonomično greenje otkolku so AERI-to vo prelaznite periodi, tivka rabota koja so 5.5-ta nema da ja imaš.

Zemi vivax aehi

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom