- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.288
- Поени од реакции
- 3.054
Pred 10 strani me ubeduvase deka nema zima vo Makedonija, sega ke sme plakjale 200 evra za struja .
Kako sto kaza nekoj predhodno , imas tendencija da si gi spinuvash rabotite vo tvoja polza.
I da ne go tupime mnogu , eve brat ti ima 2 gree amber nordik , sporedi kolku plakjal struja za negovite m2 , vo sporedba so tvoite m2 i tvoite klimi .
Лани на таа "зима" што ја имавме, највисока сметка имав 5200мкд
Братот (грее само 2 соби x20m2 со двете клими) вика 7-7500мкд во Јануари кога сите беа дома скоро цел месец и се грееа активно двете соби.
Спомнав братот камионџија, а внуците студенти во други градови.
Е сега тоа се сметки со се вклучено, али греењето е некои 70-80%, ем лани беше со 10% ддв и нешто помали цени од сегашниве.
Види јас се трудам да сум објективен не знам што вртам на моја полза... и искрено не верувам дека во иднина ќе имаме често такви тешки зими, ама мора да сне реални дека е возможно.... како и што е пракса во изминативе 20 години еднаш на секои 5-6 да има појака зима.
Затоа и отворено споделувам мое мислење дека е подобро стандард не-нордик варијанти на клими кај нас.
Ако дојде до така тешка зима и моите 2 (не-нордик) клими со максимален капацитет од преку 10kw заедно не успеат да го стоплат цел спрат не е ништо страшно да припуштам панел/калорифер навечер на ефтина тарифа да им помога на климите или дополнително ми останува варијантата да затворам врата кон спалната која е на северна страна од куќата и е најладна.
Автоматски споено мислење:
Уше нешто да препрашам, не требаше да е 24 часа евтина тарифа во Недели и Државни празници.
Чунки денес државен празник... ама изгледа никој не им јавил во ЕВН :/
Последно уредено:

ordik bez grejaci. Ne nisto novo.He he.