- Член од
- 9 февруари 2023
- Мислења
- 159
- Поени од реакции
- 330
/// ..... iako i ne znam sta da uopste kazem o ovakvom predlogu za kontrolu T uredjaja koji kosta i po 600-700-800e , pa i preko 1000e... ja nekako ovako razmisljam, ... a ti me ispravi ako gresim.....Pred dva dena mi stigna Tuya Smart Universal IR Remote , golema blagodarnost na @vlatko251 što ja podeli so nas informacijata za ova korisno uredče.
Interesno e što pokraj se što nudi ( tajmeri, upravuvanje so uredi so IR dalečinski, pravenje svoe dalečinsko so komandi koi najčesto si gi koristiš itn) go rešava problemot na site klimađii so klimi so visoka modulacija i pali gasi ciklusi so razliki vo sobnata T od celi 4C.
Ovoj problem nekoj uspevaat da go neutraliziraat so koristenje na daljinskoto kako termometar, pa troši baterii, pa pak ima razlika od stepen dva, mnogu klimi i nemaat vakva opcija ..... ova uredče mnogu elegantno go rešava ovoj problem i toa točno vo mm što se vika.
Eve kako go rešava.
Vo opcijata scenario može da se izbere uslov i ured koi gi kontrolira. Za uslov birame T, a za ured klimata ( tuka se otvora izbor mod dali greenje, ladenje, sušenje, brzina na turbinata i T ) i birame da se pali ili gasi.
Će ni treba dve scenarija edno za palenje edno za gasenje.
Za palenje vo uslovot T se bira ako sakate greenje primer 22C se izbira pomalo od 22C. Znači klimata će dobiva sekogaš signal za palenje koga T vo sobata e pomala od 22C, koga će stane 22C za da uredčeto ja gasi klimata treba da se stavi vtoro scenario kade birame za T ednakvo na 22 C.
Za ladenje se e isto samo sega obratno so T izbirate prvin pogolemo za palenje posle ednakvo za gasenje i mod ladenje.
Baš bi sakal nekoj što će go ima ili go ima da gi proba ovie scenarija i gi podeli iskustva so nas. Za on-off klimive e baš idealno.
Mojava klima nema voopšto problemi so održuvanje na T vo zima iako pali gasi vo preodni periodi, a sega vo leto ne se ni gasi i održuva ona što e zadadeno, taka da ne ni probav kaj mene. Inače si raboti bez problem ima ogromen domet zatoa što korist adapter a ne baterii i so svoite 5W imitira mnogu jak signal.
//// Ako uredjaj zna sta radi --- on kaze sam sebi:
"Aha, ovaj moj gazda me tera na 24 ........ znaci ...... kada mi senzor meri 24+2=26C, ja idem u off i uzivam .... i palim se ponovo na najnize 26-1=25C, .... i radim i vrtim sto laganije-jer mi traze tu prokletu modulaciju i fin i mekan rad ..... tako se vrtim u krug, i extra mi je ovako, prosta mi matematika. Nemam sta da se mucim-----ne boli me glava. Jeste da me teraju da u svim situacijama sto duze ili non stop vrtim i duvam, ali moram -- jer mi tako i pise u specifikacijama. I samo molim Boga da ne dodju neki klinci, skljocaju non stop daljinski, gase me, pale me i teraju me da radim malo tezu metematiku, ili cak i vrlo tesku na mrazevima, da vracam freon i regulisem sve komplet itd itd. Cak i da se tako zezaju, valjda cu znati da se snadjem, jer sam dobro programiran i softver mi je extra usaglasen sa masinerijom."
///// Ali ...... ako uredjaj ne ume da najjednostavniju fukciju u klimatizaciji uradi kako treba, a ta funkcija je normalno i prihvatiljivo odrzavanje T, ..... sta mislis ... kako ce se on snaci u malo komplikovanijim situacijma i fukcijama, koje ce non stop biti izazvane nasilnim prekidom rada ? I da li je to dobro za ceo sklop ? Da li ga treba tako maltretirati ? Sta mislis o ovome .... da mozda kod takvih uredjaja uopste nije pogresno postavljen takav softver, vec da je softver potpuno kompatibilan elektro-mehanickom sklopu ? Tj da je uredjaj ---- jednostavno takav i najbolje za njega da tako i radi ? Pa kome se svidja ok, ko se zaj*** opet ok (gledace da ne ponovi gresku i veruje u lazne specifikacije na papiru), .....a ko hoce sa njim da greje prostore sa velikim toplotnim gubicima --- e taj nema na sta se zali.... pogodio je u centar ////
Последно уредено: