Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Cisto za sporedba na ceni, ne navlagam vo debati koja kako raboti i dali raboti i slicno (znaci zborime za kolku naplakaat za uredite i marzata)
- Gree Amber Nordic 25 e 16000sek (85370denari) spored denesen kurs (samo uredot zborime)
- Mitsubishi RW25-SC cena 19800sek +25% danok = 24750 (132000) isto spored denesen kurs
Ovdeka zborime za samo uredot bez montaza bez nisto, uredot na Mitsubishi go nema vo prodazba vo mkd (isto taka nordic ured, za koj spored lugje tuka na forumov ima kompresor i dimenzii kako LN50 sto se prodava vo mkd [ne e istiot ured ama nekoj slicen pretpoostavuvam])

Celta na postot mi e cista komparacija, na kolkava marza lupaat nekoi distributeri.
Spored cenite sto gi gledam tuka Gree vo mkd nastapuva so malku poniski ceni od toa sto go nudat vo Svedska, razlika ima vo oznakite na vnatresniot del sporedeno so toa sto go ima vo mkd (barem posleden pat koga proveriv) @Sv B ti gi znaes podobro sto nudat vo mkd pa mozes da potvrdis ili popravis
- vnatresna vo svedska: GWH09YD-S6DBA2A
- nadvoresna vo svedska: GWH09YD-S6DBA2A

Od druga strana za mitsubishi e malku tesko da se napravi direktna sporedba zasto tuka prodavaat so VGHZ oznaki ne VG ama spored cenite sto gi gledam objaveni vo mkd mi izgleda kako nekoj da zima debel procent na istite sporedeno so toa sto mozes da go najdes tuka.

сакам да се одлучам за топлотна пумпа со подно

само ми е чудно ми викаат да ставам 12ка, за кука од 100м2, тука а и на други места читав дека немора толку јака

.

As a rule of thumb, a well-insulated house requires 1 kilowatt of heat for every 25m2 to be heated, whereas a poorly insulated house will heat only 10m2.

значи за 100м2 ако е добро изолирана 4кв, еве и 8ца да ставам нема ли да биде доволно? Мислам дека добро ке биде изолирана со 25цм блок, 10 цм фасада, тервол 3цм и гипс.

за цени подната инсталациај околу 1700 е, 1600е фенколери, 3300е мидеа 8ца, ке поминам ли со околу 7000е?

и 20% поврат е само за кредит или и за кеш важи?

Последно уредено:
Cisto za sporedba na ceni, ne navlagam vo debati koja kako raboti i dali raboti i slicno (znaci zborime za kolku naplakaat za uredite i marzata)
- Gree Amber Nordic 25 e 16000sek (85370denari) spored denesen kurs (samo uredot zborime)
- Mitsubishi RW25-SC cena 19800sek +25% danok = 24750 (132000) isto spored denesen kurs
Ovdeka zborime za samo uredot bez montaza bez nisto, uredot na Mitsubishi go nema vo prodazba vo mkd (isto taka nordic ured, za koj spored lugje tuka na forumov ima kompresor i dimenzii kako LN50 sto se prodava vo mkd [ne e istiot ured ama nekoj slicen pretpoostavuvam])

Celta na postot mi e cista komparacija, na kolkava marza lupaat nekoi distributeri.
Spored cenite sto gi gledam tuka Gree vo mkd nastapuva so malku poniski ceni od toa sto go nudat vo Svedska, razlika ima vo oznakite na vnatresniot del sporedeno so toa sto go ima vo mkd (barem posleden pat koga proveriv) @Sv B ti gi znaes podobro sto nudat vo mkd pa mozes da potvrdis ili popravis
- vnatresna vo svedska: GWH09YD-S6DBA2A
- nadvoresna vo svedska: GWH09YD-S6DBA2A

Od druga strana za mitsubishi e malku tesko da se napravi direktna sporedba zasto tuka prodavaat so VGHZ oznaki ne VG ama spored cenite sto gi gledam objaveni vo mkd mi izgleda kako nekoj da zima debel procent na istite sporedeno so toa sto mozes da go najdes tuka.
Gree Amber Nordic i kaj nas e so ista oznaka, samo sto nema 9000Btu.
12000Btu e model GWH12YD-S6DBA2A vnatresna i GWH12YD-S6DBA2A nadvoresna, cena 59’990.

сакам да се одлучам за топлотна пумпа со подно

само ми е чудно ми викаат да ставам 12ка, за кука од 100м2, тука а и на други места читав дека немора толку јака

.

As a rule of thumb, a well-insulated house requires 1 kilowatt of heat for every 25m2 to be heated, whereas a poorly insulated house will heat only 10m2.

значи за 100м2 ако е добро изолирана 4кв, еве и 8ца да ставам нема ли да биде доволно? Мислам дека добро ке биде изолирана со 25цм блок, 10 цм фасада, тервол 3цм и гипс.

за цени подната инсталациај околу 1700 е, 1600е фенколери, 3300е мидеа 8ца, ке поминам ли со околу 7000е?

и 20% поврат е само за кредит или и за кеш важи?
Друже, ова прашање ти е за кај некој гледач или бајачка…
Без навреда ова го кажувам.
Ако ганц нова куќа во 2023-та не ти пресметале и издале енергетски пасош…
Тогаш џабе правиме муабет.

Втора опција, е сам да си измерел зимоска!
Една соба, едно дувалче од тие најефтините со фиксен коп 1 и термостат!
Плус и да платиш има опција, ќе ти дојдат со инфра-камера, ќе ти најдат ладни мостови, Т на под, на таван… ова-она пак ќе имаш точна мерка.
Доволно е на две температури да имаш мерка, и после лесно испаѓа за цел дијапазон.

Вака сега треба да лупнеш 5000€ според табелчиња од гугл.

(btw и подното се плете на густина според претходно познати топлински потреби на објектот според пресметка.. Како го извеле кај тебе?!)

Друже, ова прашање ти е за кај некој гледач или бајачка…
Без навреда ова го кажувам.
Ако ганц нова куќа во 2023-та не ти пресметале и издале енергетски пасош…
Тогаш џабе правиме муабет.

Втора опција, е сам да си измерел зимоска!
Една соба, едно дувалче од тие најефтините со фиксен коп 1 и термостат!
Плус и да платиш има опција, ќе ти дојдат со инфра-камера, ќе ти најдат ладни мостови, Т на под, на таван… ова-она пак ќе имаш точна мерка.
Доволно е на две температури да имаш мерка, и после лесно испаѓа за цел дијапазон.

Вака сега треба да лупнеш 5000€ според табелчиња од гугл.

(btw и подното се плете на густина според претходно познати топлински потреби на објектот според пресметка.. Како го извеле кај тебе?!)

друже уште е во градба незнам дали читаше од предходно

друже уште е во градба незнам дали читаше од предходно
Се извињавам сум испуштил да видам.
Според закон фирмата што ти го гради треба да обезбеди(извади) енергетски пасош.
А сигурно и во проектот веќе има(или треба да има пресметка).
Се надевам и изведбата одела баш по проектот.

Се извињавам сум испуштил да видам.
Според закон фирмата што ти го гради треба да обезбеди(извади) енергетски пасош.
А сигурно и во проектот веќе има(или треба да има пресметка).
Се надевам и изведбата одела баш по проектот.

одприлика барам сега да испланирам колку пари би коштало немора до милиметар точно,
за инсталација подно ми кажаа комплет цена прво мора тоа да го ставам пред кошулица.
за после колку има некој додатни трошоци кабли бакар, монтажа за фенколерите тоа колку би коштало ?

Gree Amber Nordic i kaj nas e so ista oznaka, samo sto nema 9000Btu.
12000Btu e model GWH12YD-S6DBA2A vnatresna i GWH12YD-S6DBA2A nadvoresna, cena 59’990.
Zatoa i pisav spored cenite sto gi gledam za Gree tuka vo svedska i ona sto go nudat vo mkd (kade e i so istite oznaki) izleguva deka gree ide so znacitelno pomala marza barem vo mkd (normalno ova ne treba da im e pottik da gi ramnat cenite vo mkd so cenite sto gi nudat vo svedska, poveke go pisav vo pozitivna konotacija deka sepak ne se precenuvaat tolku kako sto gi pravime tuka na forumov)

Od druga strana Mistubishi izgleda deka kole vo mkd zasto kako sto gledam da kupis samo ured tuka e poeftino odkolku vo mkd. (Iako e malku tesko da se odredi tocno zasto tuka se prodavaat so drugi oznaki). Ali kako i da e LN35VGHZ (sto spored nekoi analizi na forumov e ista so LN50VG) tuka e skoro ista cena kako LN35VG sto se nudi vo mkd.

Celta na mojot post ne bese da analiziram koj ured kako raboti ili koj e podobar, sakav da napravam paralela vo cenite spored koi izleguva deka nekoi proizvoditeli debelo si naplakaat za imeto vo MKD. (plus danokot vo mkd e 18% tuka e 25% sto dopolnitelno vlijae na cenata)
Автоматски споено мислење:

одприлика барам сега да испланирам колку пари би коштало немора до милиметар точно,
за инсталација подно ми кажаа комплет цена прво мора тоа да го ставам пред кошулица.
за после колку има некој додатни трошоци кабли бакар, монтажа за фенколерите тоа колку би коштало ?
Druze na kukja vo gradba ne bi se mislel so kakvo greenje da odam, podobro i poekonomicno od podno mislam deka nema da najdes.
Da tocno tuka galamam za povratok na investicijata i slicni pogledi od finansiski aspekt, ama toa go zboruvam za veke izgradeni objekti kade za da promenam nesto kosta znacitelno poveke odkolku vo tvojot slucaj.
Pumpa fenkojleri i slicno ke stavas koga ke zavrsat so gradba i veke ke imas energetska markica, togas ke si napravis presmetki.
Plus do togas ne se znae sto ke bide so cenite, pogledni go primerot so kolite kade site proizvoditeli pocnaa naglo da gi namaluvaat cenite (barem vo svedska toa e slucajot, znam deka u mkd sto ednas se kacilo nazad veke nema)

Зависи и како ќе се пазариш со фирмата, ама испод 1000€ нема да биде…
Еден магнетен филтер со де-аератор коштa 500+€! (Ваљда и кинески ќе ти понудат, ама бегај од тие! И мора да го има ваков или таков без разлика што и да ти викаат.)
За пуштање во употреба и упуцавање исто ќе дојде енергетичар, и тој ќе си го платиш.
Бакар нема ако е моносплит, ама и таму де цефки, де вентили, де капалка против замрзнување…
Ќе се истуриш од пари на ситници кои сега не ги гледаш!

П.С. и ако пресметката во проектот вика така, така и да се прави!
Едно црево ф12 е 1kw на 100 метра!
Ако загубите се пресметани на толку, толку и да сплетат! А не балканската, да ти продадат повеќе добро е да има, или од вишок глава не боли…
Зголемување на должина за два пати на едно црево, го зголемува водниот столб за 4 пати!
(Заебанции со пумпа у превод!)

Саглам фирма, саглам мајстори и се по проект!

Planiraj okolu 8000 evra da si na sigurno. Posto si vo kuka, gledaj samo split modeli na toplinska pumpa.

Planiraj okolu 8000 evra da si na sigurno. Posto si vo kuka, gledaj samo split modeli na toplinska pumpa.
Па лош совет ти е ова..!
Мислам точно дека сплитот си има предности, ама и моноблокот исто. Се е кантар.
Ево рецимо му испаѓа идеално ТП од 8kw!?
Што ќе прави? Вие имате или 6 или 10!
Едната му е слаба, другата јака.
Најдобро е да земе 8-ца од друг производител моноблок отколку појак/послаб сплит!
(Нема врска ова со производителот, туку чисто како пример).

@Kanye.brt да си седнеш и ова да си го изгледаш натенане неколку пати додека не укапираш што кажува типацов!

Па лош совет ти е ова..!
Мислам точно дека сплитот си има предности, ама и моноблокот исто. Се е кантар.
Ево рецимо му испаѓа идеално ТП од 8kw!?
Што ќе прави? Вие имате или 6 или 10!
Едната му е слаба, другата јака.
Најдобро е да земе 8-ца од друг производител моноблок отколку појак/послаб сплит!
(Нема врска ова со производителот, туку чисто како пример).

@Kanye.brt да си седнеш и ова да си го изгледаш натенане неколку пати додека не укапираш што кажува типацов!
8-ca monoblok koga ke i stavis glikol , nemoze da bide pojaka od 6-ka split.
Vtoro , split ima backup , monoblok nema.
Treto, za podno nema potreba poveke od 40-50W na m2, za taka izoliran objekt. Samo da se vnimava na redenjeto na podnoto.
Termoglavi sekade, i neka uziva.
Jas imam 10-ka split za 160m2, bez nikakov problem postignuva zadadena temperatura.

Treto, za podno nema potreba poveke od 40-50W na m2, za taka izoliran objekt. Samo da se vnimava na redenjeto na podnoto.
Jas imam 10-ka split za 160m2, bez nikakov problem postignuva zadadena temperatura.
5-10% топлински капацитет на водата намалува гликолот во зависност од омјерот.
Да и тоа се осеќа, ама па нели финтава со топлинските е да не се гаси никогаш?!
Малку глупо ми е тоа ставање гликол за да не замрзне!
На крај-краева и тежок дефект да има на дебели минуси, ќе се испушти водата!

А и ти да си го изгледаш мајсторот иако веќе имаш ТП ;)

Подно имаш и ти ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom