Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
стручњаци... да не продава некој котел на пелети??? пошо глеам бајаги се префрлија на клими па ако се наоѓа некое котле 18 до 21 киловат од прилике да го ѕирнам....

Nitu taka ne modulira gree gtech, nokeska bese 7c prilep a se gree na 20c i pak pod 484w potrosuvacka ne odi ama zatoa si ima on off ciklusi

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Да се надоврзам кај мене vivax aeri 3.5 + модел 2023 надворешна 11с поставена за греење на 22с во 16м2 одредени периоди подолго работи од 260w до 290w јас лично задоволен и доста тивка е.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Конечно дојде време за старата Вирпул да оди во пензија. После неколку дена лутање по интернет и разни марки од Даикин, Мицу хеви, Кариер, (од Тошиба ме одбија некои овдешни коментари за чудни звуци на Шораито), па се до Вивакс, Хисенс па дури и Грее-то :) кое ми побуди интерес поради попустите и 10 год. гаранција. На крај си реков ај да видам што има и од Вирпул, марка која верно ме служеше 22 години. Изборот е многу мал, Сетек и скоро нема друго. И ВООМ, налетувам на токму тоа што барам; 3.5-ка со стандардна сезонска ефикасност (6,1/4,1) и сите модерни додатоци; од 6 сенс, хепа и јон филтри, ВиФИ и гласовна контрола, Т сензор во тач даљинското, ... Што се и не е неопходно, но зошто не?! И на крај шлагот: големи попуст од 36,000 на 25,000 ден. ! Значи цена на почетните кинески модели, го има само едно парче во Струмица, но Сетек за чудо беа брзи и за два дена вчера стигна дома. Монтажа брза, со неколку минутно вакуумирање:(, и први впечатоци одлични. Грее ко од добро загреано термо да дува, а внатрешната не се слуша ни во целосна тишина, што и беше за очекување, но ме изненади надворешната скоро нечујна, можев да препознаам дека работи само по лесните вибрации кога ќе се фати со рака.
Да не ја подречам, засега тоа па по месец-година, ќе видиме.

Конечно дојде време за старата Вирпул да оди во пензија. После неколку дена лутање по интернет и разни марки од Даикин, Мицу хеви, Кариер, (од Тошиба ме одбија некои овдешни коментари за чудни звуци на Шораито), па се до Вивакс, Хисенс па дури и Грее-то :) кое ми побуди интерес поради попустите и 10 год. гаранција. На крај си реков ај да видам што има и од Вирпул, марка која верно ме служеше 22 години. Изборот е многу мал, Сетек и скоро нема друго. И ВООМ, налетувам на токму тоа што барам; 3.5-ка со стандардна сезонска ефикасност (6,1/4,1) и сите модерни додатоци; од 6 сенс, хепа и јон филтри, ВиФИ и гласовна контрола, Т сензор во тач даљинското, ... Што се и не е неопходно, но зошто не?! И на крај шлагот: големи попуст од 36,000 на 25,000 ден. ! Значи цена на почетните кинески модели, го има само едно парче во Струмица, но Сетек за чудо беа брзи и за два дена вчера стигна дома. Монтажа брза, со неколку минутно вакуумирање:(, и први впечатоци одлични. Грее ко од добро загреано термо да дува, а внатрешната не се слуша ни во целосна тишина, што и беше за очекување, но ме изненади надворешната скоро нечујна, можев да препознаам дека работи само по лесните вибрации кога ќе се фати со рака.
So zdravje da se sluzis dolgo i ekonomicno da sluzi klimatizerot Stavi Fotografii od Vnatresnata Nadvoresnata Edinica i Dalecinskoto

Aj neka e čestito kupuvanje i mnogu godini koristenje.
Brz si na okidač, na 20m rastojanie živeeme, te mrzeše da se sedneme na kafe i konsultacija.
Za tvojot prostor trebeše da izbereš 5Kw klima, vaka na podolu od +2-3 C će mora ispomoš od drugo grejno telo ne vržano za izborot, 3,5Kw e premalku.... i dosega si koristel verojatno TA, ne znam, vaka će moraš i ponatamu.... a možeše da projdeš bez toa i garantirano da se greeš bar 30% poeftino.
Gledam deka osnovniot i najbiten kriterium ti bil što poeftino da pazariš, po mene e pogrešen, no vo slučajov možebi će se pokaže optimalen.
Ne znam koj pravi klimi za WHIRLPOOL, ne mi izgleda deka e MIDEA......
Mene mi treba ušte edna za vo spalna poveće za ladenje na mestoto na starata NEO koja si raboti, no ako stavam posaglam 3,5-ka će mozam cel stan da go gream (sega go ladam so dve), pa ideata mi beše zaedno da odbereme.
Pozdrav.

Aj neka e čestito kupuvanje i mnogu godini koristenje.
Brz si na okidač, na 20m rastojanie živeeme, te mrzeše da se sedneme na kafe i konsultacija.
Za tvojot prostor trebeše da izbereš 5Kw klima, vaka na podolu od +2-3 C će mora ispomoš od drugo grejno telo ne vržano za izborot, 3,5Kw e premalku.... i dosega si koristel verojatno TA, ne znam, vaka će moraš i ponatamu.... a možeše da projdeš bez toa i garantirano da se greeš bar 30% poeftino.
Gledam deka osnovniot i najbiten kriterium ti bil što poeftino da pazariš, po mene e pogrešen, no vo slučajov možebi će se pokaže optimalen.
Ne znam koj pravi klimi za WHIRLPOOL, ne mi izgleda deka e MIDEA......
Mene mi treba ušte edna za vo spalna poveće za ladenje na mestoto na starata NEO koja si raboti, no ako stavam posaglam 3,5-ka će mozam cel stan da go gream (sega go ladam so dve), pa ideata mi beše zaedno da odbereme.
Pozdrav.
Tel. tvoj nemam, a da ti zvonam ne mi odese, da te plasam na vrata. Ama i izgleda ne bi se soglasile :)
Cenata ne mi bese so limit, no za poeftino ako se moze, pa toa e normalno kaj sekogo.
Za saglam klima Japan od sredna klasa (AP, Sorai i sl) trebase da dadam 70-80.000, toa e x3 od ovaa, i pak bez nekoi fensi dodatoci koi vrsat nekoja rabota, kako WiFi i sl. A za osredna kineska 30-40000, sto pak e mnogu vo odnos na japonskite koi pocnuvaat od 40 i nesto iljadi, a i mnogu sprema Whirpool koj e sepak brend za bilo koja kineska i uste poveke za taa cena koja ja najdov.
Samo neka prodolzi vaka kako sto pocna, a so ogled na nasite prodavaci, garancii i monteri, i da rikne bar nema mnogu da ja zalam ko da sum ja platil 1.000+ E.
Автоматски споено мислење:

Za tvojot prostor trebeše da izbereš 5Kw klima, vaka na podolu od +2-3 C će mora ispomoš od drugo grejno telo
Stariot Whirpool on/off traktor koj dosega go imav za ladenje bil sekogas i premnogu, a za greenje barase ispomos samo okolu T -2,-3 i poladno. I toj traktor bese 2.5 ka, 9.000 BTU, taka da so ovaa 3,5 ka inverter ocekuvam da bide dovolna do -7,-10. A za poladno od toa, ako voopsto ima nekoj den vo ovie zimi, imam bekap :)

Последно уредено:
@kostatkb Whirlpool klimatizerite se oem proizvedeni vo Hisense ( Fabrikata za Klimatizeri vo CHINA ) Tvojot Whirlpool klimatizer e so Vakva Nadvoresna Edinica

spiw312a2wf-klima-ureaji-10.jpg.jpg

Hisense Nadvoresna Edinica
xR7AfN1siqSf8HZBJRf7EJpjlUylUt7JbnY8wXFy.jpg

Dalecinsko

Air-Conditioner-A-C-Remote-Control-for-Whirlpool-SPIW409-2-SPIW412-2-SPIW418-2-SPIW422-2.jpg_.webp

Ete, ova e uste eden dokaz za kvalitetot na Hisense :) Stom edna od najgolemite amerikanski f-ki za klimi imala doverba da im dade na Hisense da proizveduvaat za niv...Eh, koj im e kriv na Whirlpool stone go citaat nasiov forum pa ne znaat koja kineska firma e No 1.
A toa sto Amerikancite (vprocem i ostanatiot Zapad) gi mrzi da rabotaat vo proizvodni pogoni, brzo im doagja na glava, no toa e veke druga prikazna.

Последно уредено:
Ete, ova e uste eden dokaz za kvalitetot na Hisense :) Stom edna od najgolemite amerikanski f-ki za klimi imala doverba da im dade na Hisense da proizveduvaat za niv...Eh, koj im e kriv na Whirlpool stone go citaat nasiov forum pa ne znaat koja kineska firma e No 1.
A toa sto Amerikancite (vprocem i ostanatiot Zapad) gi mrzi da rabotaat vo proizvodni pogoni, brzo im doagja na glava, no toa e veke druga prikazna.
Od komentarive se gleda deka si daleku od realnosta.
Whirlpool bara cena, nisto poveke, brend za bela tehnika, proizvodstvo kaj ke najde poeftino.
Ke naucis nekogas , ima vreme.

Zdravo decki,
Gledam deka ima ubavi diskusii tuka od koi moze mnogu da se doznae no i dojde do zbunuvanje od tolku napeti diskusii.
Jas bi sakal da prasam za preporaka na toplotna pumpa od 8-12 KW(monoblok - ima instalacija za celo podno greenje vo kuka na 1 nivo 69m2 i dopolnitelno plus sanitarna voda) Imam solidni poznavanja na pole HVAC, no bi sakal nepristrasni mislenja za predlozi na toplotni pumpi - koi brendovi bi mi gi preporacale. Vaka bi mozel zaedno so moeto poznavanje i iskustvo da si donesam odliuka koja ne bi bila subjektivna. Ne Vi gi pisav moite zamisli kako ne bi favoriziral nikogo tuku bi sakal da dobijam realni mislenja i sugestii.
Odnapred Vi blagodaram sekoe mislenje i iskustvo bi mi znacelo

Aj uste ednas da vi povtoram (inaku mozebi po petti pat, za pametnite i mnogu e) deka koga se gleda nekoj proizvod, bez ogled sto e, od patiki do avioni) imeto, brendot e glaven nositel na kvalitetot. Poznatiot, dokazan brend vo cenata naplatuva za imeto, no i za sigurnosta koja ja dava toa ime deka proizvodot ke odgovara na tradicijata koja toj brend ja imal. Koga Gree/Hisens/Midea ili bilo koj drug pravat nesto za sebe e edno, drugo e za mali firmi bez ime koe garantira nesto (kako Vox, Vivax, ST,...) i treto e koga pravat za golemite brendovi koi sekako otisle kaj niv poradi trosokot, no koi sepak sakaat da go zacuvaat imageto i doverbata koi go steknuvale so godini kaj potrosuvacite.
Toa e opstoto pravilo, so mnogu nijansi, se zavisi od naracatelot. Pa taka, na pr. na ST kako da mu e seedno kakov e kvalitetot pa odbira najeftin proizvod i proizvoditel, a Vivax veke ima nekoja tradicija pa bara nesto pokvalitetno. Zavisi i od naracanata kolicinata, ne e isto koga nekoj naracuva 1.000 ili 1.000.000 parcinja. Za eden milion kinezite ke ti ispratat avion da te zeme, ke dozolat da im nametnes uslovi, da im smenis del od proizvodniot proces, postojani kontrolori na proizvodstvoto i finalniot proizvod i sl. Uste povisok stepen na integracija e otvoranje zaednicka fabrika, kako sto e primerot so Toshiba/GMCC, kade sto site dobivaat: brendot eftina rab. sila a kinezot know-how, siguren plasman, dobra cena.
Ne mora da se odi do Kina, vlezete vo nekoja nasa fabrika koja proizveduva za stranski brendovi, na pr. Dreksler, lear i slicni, ke vidite kako se raboti i kako se kontrolira, segde ve snimaat kameri, vi gi merat i minutite kolku ste vo WC ... i proizveduvaat za BMW, Merc, Volvo... A taka ne se raboti vo site f-ki za naracateli bez BREND., i normalno zatoa ne e isto da se kupi BMW, Merc ili BYD, Great wall, MG i slicni. Rabotite brzo se menuvaat, kinezite odat napred i kvalitetot im rasne mnogu brzo , no zasega sostojbite se takvi.
Zatoa sto i da kupuvate gledajte go Brendot, dokolku se razbira, samo poradi brendot cenata ne e premnogu naduena, no takvi slucai se poretki. I ne znaci deka e greska da se kupi pomal/ponepoznat brend,osobeno ako cenata e soodvetna. i kaj golemite ima greski i obratno.
Ova ne go pisuvam za vas redovnite clenovi tuka (koj sakal/mozel da razbere, razbral i dosega bez mojot tekst), tuku za nekoj nov koj prasuva dali e ovoj brend OK, a koj eden del od nas go ubeduvaat deka koe ime i da e zalepeno, se e toa isto so Midea, Gree, Haier, Hisens...E pa NE E ISTO, moze da e i vo + i vo - od nabroenite duri i tie da go proizveduvaat, zatoa uste ednas GLEDAJTE GO IMETO STAVENO NA KLIMATA, zaedno so cenata koj kolku saka da potrosi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom