Nemoj da mi gi vregas ekspertive.Kakvi se "Strucnjaci" komentiraat I davat mislenja za klimi da ti se odmili I klima I se!!! Najubavo si e Drvo I toa nedelkano garancija "Dozivotna"
Pa taka kazi deka Tundreto od 12btu odi vo paket so armonika vrata.Da nema nedorazbiranja, gream celi 40m2 rečisi 80% od grejnata sezona, a ostatokot 28 m2 koga e pod 0, taka da akmakov od pogore e toj što manipulira, nemu gornion će mu naplati za site manipulacii što gi pravi kriejći se zad tastaturata.
Ne se neli? I toa kako se mnogu pogotovo ako eden posran kinez gi pravi i ako celo vreme se trubi deka japoncite great i so 150W.
Ne daj bože da beše obratno, vaka ne se priznavaat fakti, bog da čuva.
I jas taka zaklučiv....
Nekoj ke si pomisli deka e sposobno da gree i 40m2.
Ako sakas sigurno stedliva klima,sto ke gi zadovoli tvoite toplotni zagubi vo ladenje i greenje,a da e kvalitet i stedliv,baraj japonec od 24btu,od sredna klasa,da ne e vlezen model.Пробав да читам наназад али некако неможам да ве пратам само некои докажувања и препукувања гледав. Ми треба конкретен совет за спрат од куќа која има парно на струја од пред 30 години, моментално последниве 18 години се греел спратот на парно на дрва. Али во моментов живеат двајца таму а понекогаш и еден и нема есап и терет станува дрва и палење парно за сам човек. Муабетот е барем просторот дневна, трпезарија да се зазгрева и лади. Па како најок решение за сам чоек или двајца понекогаш раклучивме дека треба инвертер. Во просторот има обична клима што ја користат за разладуваање и понекогаш за есен кога не се пуштало парното. Просторот дневна и трпезарија е споен простор од 40м2, просторот нема изолација, куќата е изградена 1988г. Покрај квадратурата од 40м2, има 12.35м2 прозори големи во двете простории, површина на внатрешни ѕидови е 48.6м2, имам и пресметки од други елементи внатре али да не замарам, овие пресметки ги направив на некој си онлајн калкулатор за да се пресмета потребната моќност инвертер за квадратурата. Излезе дека треба 7019W за загревање и 5400W за разладување. Ориентацијата на овие соби е запад. Исто така има една кујна која е разделена од трпезаријата со дрвена лапмерја (како шанк ама затоврен целосно), размислувавме за опција дали ќе можи да се отвора врата или прозор од шанкот за да се догрева и кујната или нема да биде доволна јачината и да не се губи многу топлина на таа кујна која има 15м2 и ориентација на север.
Прашањето ми е следно, дали оваа моќност е доволна или премногу за просторот, и ако се одлучи да се оди со таа моќност на инвертер, кои модели би биле соодветни за да се загрева-разладува овај простор, добри енергетски ефикасни модели.
Се надевам не е многу комплексно прашањево и не ве изпозамарав, гледам луѓе со искуство тука, па и некој експерти, се надевам на соодветно мислење конкретно за прашањето.
Благодарам.
Cenite se okolu 1600 -1700 evra.Se drugo o znak? i predmet na diskusija.
Ke uspees da ja zagrees i kujnata od 15m2.
Best baj ,zavisi kolku si spremen da platis.Здраво друштво, би сакал доколку некој може да сподели искуство и совет за best buy инвертер клима во однос на цена, потрошувачка и слично (можеби е отворена идентична тема, но има премногу страни и дискусии и неможам да најдам) која ќе се користи примарно за ладење во летно време, но по потреба и за топлење во зимен период. Имено ќе биде поставена во дневна просторија со големина од околу 35 квадрати без изолација со стиропор и во дилема сум дали да биде 3,5kw или 5.5kw ( споделете совет ), па затоа би ве замолил да споделите искуства и предлози за добар одбир при купување како модел, произведувач и од што сте најмногу задоволни. Ви благодарам многу од напред, секое добро.
Автоматски споено мислење:
Best baj ,zavisi kolku si spremen da platis.Здраво друштво, би сакал доколку некој може да сподели искуство и совет за best buy инвертер клима во однос на цена, потрошувачка и слично (можеби е отворена идентична тема, но има премногу страни и дискусии и неможам да најдам) која ќе се користи примарно за ладење во летно време, но по потреба и за топлење во зимен период. Имено ќе биде поставена во дневна просторија со големина од околу 35 квадрати без изолација со стиропор и во дилема сум дали да биде 3,5kw или 5.5kw ( споделете совет ), па затоа би ве замолил да споделите искуства и предлози за добар одбир при купување како модел, произведувач и од што сте најмногу задоволни. Ви благодарам многу од напред, секое добро.
Последно уредено: