Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Кај мене успева, поткровје/спрат во куќа 42м2, од надвор гола цигла без никаква фасад но имам пластична столарија и 20 цм изолација на таван. Морам да напоменам дека има неколку различни модели а она што го пишав се однесува на мојот Haier Tundra Green AS50TDBHRA/1U50ЈEFFRA.
Tvojata Tundra e od postarite,nadvoresnata edinica i tezi 37kg,mislam deka e i so dvoen izmenuvac,a novava tundra e nesto pslaba od prvite i tezinata i e 33kg nadvoresna edinica.Mislam deka ima i poslab pdh.Ne e taja tundra starata sto bese.Plus imas 20cm izolacija na tavan.
Imavme problem vo Bitola pred dve godini edna Tundra 18 btu ne mozese da zagrej 45m2 na okolu 0c,i bese bucna.Spomnato e ovde na temava.
Zatoa zemame so rezerva.
Tundrata e dobra masina ,ama sepak za 18btu Tundra neizoliran 45m2 prostor e pregolem zalak.Da e Tundra od 24btu druga pesna e.
Jas ne bi rizikuval so ovaa Tundra 18btu vo dadeniot slucaj.Sepak mislam deka ke koci na defrostite.
Morame da imame na um 33kg nadvoresna edinica,a 45m2 prostor neizoliran.Duri i za faleniot AmberNordic 12btu e golem zalak toj prostor,toj e so pdesing h 3,5.
Racunaj na 0c ke ima potreba od 4kw toplina,a sto prajme na poniski temperaturi.

Дали tosot muse extreme 12 има греач како gree fairy, ме интересира дали ќе е проблем за tosot-от да е поставен на северозапад каде ќе нема сонце во зима.

Дали tosot muse extreme 12 има греач како gree fairy, ме интересира дали ќе е проблем за tosot-от да е поставен на северозапад каде ќе нема сонце во зима.
Da , ima greac kako Fairy.
Nema da imas problem sto e postavena na severozapad. Uzivaj

Toj greac sluzi za reklama I nisto poveke vidi kolku e goleminata na nadveresnata I kilaza po toa ke znaes kolku ke ima efekt vo minus moe mislenje e deka na takvi modeli greacot I ne e funkcionalen dodeka Izmenuvacot na nadvoresnite e od znacenje za minus I defrost.Toa ime Extreme neznam od kade I e ama so 24 kg. I edno reden izmenuvac stvarno e ekstremna!

Последно уредено:
Batali go gorniov “strucnjak”, klimata e super i nema da imas problem na minusni temperaturi.

Batali go gorniov “strucnjak”, klimata e super i nema da imas problem na minusni temperaturi.
Фала на одговорот, знам дека нема проблем, веќе ја користам грито, сега во новата куќа планирам исти големини да поставам ама тосот, само поинаква е ориентацијата.

Нема некој админ на оваа тема, зошто ги оставате овие корисници со ваков нецивилизиран однос да пишуваат. Поставив нормално прашање, добив нормален одговор, не дојдов да се расправам со 5то одделенци. Админ земи зачисти ја темата ќе се повлечат нормалните корисници.

Нема некој админ на оваа тема, зошто ги оставате овие корисници со ваков нецивилизиран однос да пишуваат. Поставив нормално прашање, добив нормален одговор, не дојдов да се расправам со 5то одделенци. Админ земи зачисти ја темата ќе се повлечат нормалните корисници.
Moze da ni pustis slika od Tosotot sto si go zemal? Ili No.1 sto gi koristis ? Nie sme tuka vistinski korisnici so vistinski iskustva!!! Eve ako mislis deka gresam neka pustat Sertifikat Ili da kazat kolkav e Izmenuvacot na nadvoresnata ? A ne da si pravite reklami ubavo ti napisav so sreka da si ja koristis!

Moze da ni pustis slika od Tosotot sto si go zemal? Ili No.1 sto gi koristis ? Nie sme tuka vistinski korisnici so vistinski iskustva!!! Eve ako mislis deka gresam neka pustat Sertifikat Ili da kazat kolkav e Izmenuvacot na nadvoresnata ? A ne da si pravite reklami ubavo ti napisav so sreka da si ja koristis!
Ова е друг муабет, ќе ја сликам за некој ден едната, другата не е монтирана/купена зошто ме интересираше дали местоположбата е соодветна за неа или да земам друга.

Za ovaa klima pisuvate ? Eve transparentno da vidime za sto stanuva zbor so Extreme da ja preporacame ako e tolku dobra :tapp:

Attachments

• Screenshot_20230414_133755.png
    Screenshot_20230414_133755.png
    344,8 KB · Прегледи: 40
Еве го тосотот.

Attachments

• IMG_20230414_183344.jpg
    IMG_20230414_183344.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 63
  • IMG_20230414_175026851.jpg
    IMG_20230414_175026851.jpg
    2,7 MB · Прегледи: 63
Еве го тосотот.
Monterot si trebal na kloci da go digneš.
Vnatrešnata baš nabiena vo zid, kako će meri senzorot T na vlezen vozduh, a znaeme kaj Gree e baš desno od strana e smesten. Golemi problemi će imaš.
Baška nadvorešnata stoi nakoso, kompresorot brzo će odi jabana.
Ne mi e jasno kako si dozvolil vakva montaža!

Јасно пишав сега кај што сум е ферито, во новиот простор ќе имам две 3.5 тосот, ете ја едната, за другата прашав да се уверам дека е иста како грито за дали да е тосот или грее.
Аман бе тзлатко дали мислиш дека е толку крива поставена, така можев да ја сликам на брзање и кропната е сликата нема што да се гледа што имам во дворот, инаку за внатрешната знам за ова ама тие се просторните можности.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom